Noi semne de intrebare in cazul Neculai Cosa

caz-cosa-4.jpgAcesta sustine ca in perioada 1986-1987 a facut inchisoare politica in Libia si a fost folosit intr-un schimb de prizonieri

Ancheta „Observatorului de Bacau” in cazul Neculai Cosa (foto), bacauanul care sustine ca in perioada 1986-1987 a facut inchisoare politica in Libia si a fost folosit intr-un schimb de prizonieri, a scos la iveala noi contradictii.

Inceputul
Potrivit unui memoriu trimis recent la Guvern si la Presedintia României, Cosa cere daune pentru perioada in care, spune el, a fost inchis in mod abuziv de autoritatile libiene. El povesteste ca a fost arestat alaturi de alti doi români (Laurentiu Roca si Nicolae Spataru) sub acuzatia de consum de alcool, cei trei fiind eliberati dupa 18 luni, când Libia a obtinut la schimb eliberarea unui cetatean al sau inchis in România dupa ce asasinase un diplomat israelian.

Contradictii suspecte
Povestea este confirmata de Nicolae Spataru si – partea cu arestarea – de Gheorghe Arbureanu, fost tehnician de normare la Arcom (compania din Bucuresti care l-a detasat pe Cosa in Libia). Ristache Florea, ambasadorul României la Tripoli de la acea vreme, a declarat ca nu-si aminteste de acest caz, dar ca nu exclude ca evenimentele sa fi avut loc fara stirea sa. Nu am reusit sa contactam alti martori, am adunat totusi o serie de documente: raspunsuri ale autoritatilor la memoriul amintit, o adeverinta de la Arcom, precum si certificatul de cazier judiciar al lui Cosa datat 11 august 2009.
Puse cap la cap, declaratiile si actele ridica semne de intrebare. Ristache Florea a indicat o pedeapsa de cel mult o luna de inchisoare pentru consumul de alcool in Libia, in timp ce Ministerul de Externe vorbeste de inchisoare intre trei si cinci ani. Un prim raspuns al Ministerului de Justitie se refera la Liban in loc de Libia. Din adeverinta de la Arcom nu reiese ca fostul angajat a fost inchis, nici din cazierul acestuia, ceea ce contrazice declaratiile a trei persoane.

Trimis la CNSAS
Cel mai recent raspuns la memoriul lui Cosa a sosit zilele trecute de la Ministerul Apararii (unde sesizarea a ajuns dupa ce a trecut pe la Interne si Justitie). „Documentele (dosarele) ce priveau persoanele judecate si condamnate de o instanta militara, in perioada 6 martie 1945 – 21 decembrie 1989, se afla predate in custodia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS – n.red.)”, se arata in document, petentul fiind sfatuit sa adune probe si sa se prezinte cu ele la sectia civila a Tribunalului Bacau.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*