Acestia vor sa iasa in strada, dupa ce unii dintre ei au fost somati sa plateasca retroactiv bani la asigurarile de sanatate, inclusiv penalitati . Casa de Sanatate invoca legislatia
Asociatia Taximetristilor din Bacau se pregateste de proteste de strada. Ea va organiza un miting, pe motiv ca unii taximetristi (cei care lucreaza ca persoane fizice autorizate) au fost somati de stat sa plateasca din urma bani pentru asigurarile de sanatate – inclusiv penalitati.
„Platim, dar fara penalitati”
Operatiunea de recuperare retroactiva a contributiei de asigurare de sanatate de la toti cei care obtin venituri din activitati independente si nu s-au asigurat a inceput la sfârsitul anului trecut, reprezentantii Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) explicând atunci ca „asigurarea medicala in sistemul de stat este obligatorie prin lege, sistemul functioneaza pe principiul solidaritatii – platim toti si beneficiaza cine are nevoie -, iar necunoasterea legii nu-l scuteste pe cetatean de respectarea ei”. Pe lânga contributiile de 6,5 la suta din veniturile nete, s-a decis si perceperea de penalitati de intârziere de 0,1 procente pe zi din suma datorata.
De curând, „cutitul” a ajuns si la „osul” taximetristilor. „Le-au venit notificari oficiale celor cu PF, ca trebuie sa plateasca din urma la Casa de Sanatate – si cu penalitati pe deasupra -, fara sa fi fost anuntati din timp. Unii au de platit si 2000 de lei. Noi suntem de acord sa platim, ca unde-i lege nu-i tocmeala, dar in mod esalonat si fara penalitati. Vom adresa un memoriu Prefectului si vom face miting”, a declarat zilele trecute presedintele AT Bacau Eduard Lungu.
„Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii”
Intrebata despre situatia taximetristilor cu PF, directorul CJAS Bacau, Viorica Draganuta, a replicat ca „nimeni nu poate invoca necunoasterea legii”. Ea a invocat mai multe prevederi legale referitoare la persoanele fizice autorizate si asigurarile de sanatate. Astfel, legea prevede ca: „persoanele fizice care desfasoara prin forte proprii activitati economice in mod independent trebuie sa fie asigurate in mod obligatoriu in sistemul asigurarilor sociale de sanatate”; „contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5 la suta – care se aplica asupra veniturilor din activitati desfasurate de persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara”; „persoanele care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada”; „dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani”.
Dincolo de principiul „unde-i lege nu-i tocmeala”, situatia taximetristilor cu PF care s-au trezit buni de plata la asigurarile de sanatate ridica cel putin doua probleme majore. Prima: oamenii nu au fost informati atunci când suma datorata ar fi fost rezonabila. A doua: in tot acest timp, ei nu s-au bucurat de facilitatile sistemului public de asistenta medicala, ci au platit integral orice serviciu din sistem sau au apelat la servicii medicale private.
Alin LEANCA
Acest atac al casei de sanatate s-a dat si in cazul altor persoane .Ceea ce nu este corect e ca s-a asteptat cate cinci ani ca aceste persoane sa fie avertizati pentru a se incasa si penalitatile corespunzatoare.De fapt aceasta casa ar trebui desfiintata ,iar contributia sa nu mai fie perceputa deoarece tot platim serviciile medicale plur soaga obligatorie la medici.
Acest atac al casei de sanatate s-a dat si in cazul altor persoane .Ceea ce nu este corect e ca s-a asteptat cate cinci ani ca aceste persoane sa fie avertizati pentru a se incasa si penalitatile corespunzatoare.De fapt aceasta casa ar trebui desfiintata ,iar contributia sa nu mai fie perceputa deoarece tot platim serviciile medicale plurs spaga obligatorie la medici.
ce au pazit birocratii casei de sanatate timp de cinci ani .salariile si-au incasat platim din momentul semnarii contractului
sunt pensionar si sunt asgurat de casa de pensii am platit pt.asigurare de sanatate timp de37ani de ce casa ma obliga sa mai fac o noua asigurare si sa platesc retroativ pe 5 ani fara sa am contract cu casa in plus am contract de munca cu o soc. care imi plateste asigurarea de ce trebuie sa fiu asigurat de trei ori pt. acelasi serviciu nu cumva este o jacmaneala pe fata.