Printr-un Ordin semnat miercuri, 16 septembrie, la ora prânzului, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a pus pe jar inspectorii scolari si directorii de scoli. Conform acestui Ordin, inceteaza toate detasarile in interesul invatamântului pentru functiile de conducere din unitatile de invatamânt preuniversitar de stat si pentru functiile de indrumare si control din inspectoratele scolare dispuse pentru anul scolar 2009 – 2010 prin decizie a inspectorului scolar general si se abroga prevederile legale care abilitau inspectorii scolari generali de a face detasari in interesul invatamântului pentru functiile de conducere sau pentru cele de indrumare si control. Ceea ce inseamna, practic, ca toti inspectorii scolari si mai bine de doua treimi dintre directorii de scoli din judet vor fi pusi pe liber, urmând sa vada daca vor fi din nou nominalizati pentru o noua repunere pe functiile detinute in prezent, de aceasta data cu avizul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
Un nou demers pompieristic
al Ministerului Educatiei
Ordinul emis pe 16 septembrie de ministrul Ecaterina Andronescu se inscrie in acelasi stil pompieristic care a caracterizat Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii mai ales din ianuarie 2009 incoace. Iata o mostra: „In termen de 48 de ore de la comunicarea prezentului Ordin, inspectoratele scolare transmit M.E.C.I. lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice, prin detasare in interesul invatamântului, pentru functiile de conducere din unitatile de invatamânt preuniversitar de stat si lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice, prin detasare in interesul invatamântului, pentru functiile de indrumare si control din inspectoratele scolare …” Ce insemna asta? Va dati seama imediat, daca va vom spune ca, in primul rând, obligate sa lucreze contracronometru in cele 48 de ore (in care se includ si doua nopti), inspectoratele scolar etrebuie sa ioa la puricat director cu director, sa-l intrebe daca e membru de partid sau nu (si, daca este, pentru ce anume opteaza, pentru partid sau pentru functia de director scolar) si sa-i ceaa, in regim de extrema urgenta datele privind unitatea de invatamânt unde este titular, gradul didactic, vechimea in invatamântul preuniversitar si toate celelalte date care apar de obicei intr-un CV al unui director scolar. Evident, si inspectorii scolari trebuie sa-si depuna un CV amanuntit, care sa includa si mentiunea daca sunt sau nu membri de partid. Si mai inseamna ceva acest demers ministerial pompieristic. Inseamna ca, dupa ce au fost culese si prelucrate toate aceste date, va fi convocata astazi, 18 septembrie 2009, dimineata, in regim de extrema urgenta, o sedinta speciala a Consiliului de Administratie al Inspectoratului scolar Judetean , care trebuie sa valideze propunerile ce vor fi inaintate, pâna la prânz, Ministerului Educatiei.
„Este Ordinul ministrului
si trebuie sa ne conformam”
Desi era vadit afectat de ceea ce stia ca-l asteapta in cele 29 de ore care-i mai ramasesera din termenul limita impus de Ministerul Educatiei (n.n.: discutia noastra a avut loc ieri dimineata, la ora 8.00), inspectorul scolar general Adrian Fuioaga ne-a declarat sec: „Este Ordinul ministrului si trebuie sa ne conformam. Evident, trebuie sa lucram contracronometru si sa lucram bine, cu responsabilitate, pentru ca de noile propuneri pe care le vom face acum va depinde intr-o buna masura rezultatele din noul an scolar . Si la nivelul Inspectoratului Scolar, si la nivelul fiecarei unitati scolare trebuie sa avem cadre performante”.
„De ce acum, de ce nu la inceputul lunii septembrie? ”
Liderul Sindicatului Liber din Invatamântul judetului Bacau – S.L.I., Gheorghe Manole Chiriac, este de alta parere: „De ce acum? De ce nu la inceputul lunii septembrie ? N-a trimis Ministerul la o initiere speciala toti inspectorii scolari dupa marea bulversare de acum câteva saptamâni, când toti inspectorii fusesera disponibilizati, pentru a fi renominalizati , cu unele exceptii, chiar a doua zi? Nu s-a intâlnit doamna ministru cu toti inspectorii scolari, vreme de trei zile, la Poiana Brasov? De ce nu le-a spus nimic atunci? De ce trebuie sa procedeze din nou pompieristic, cu termen de 48 de ore, când stia ce volum mare de munca si câta responsabilitate impune un asemenea ordin ? Personal, nu contest continutul Ordinului, chiar mi se pare normal pâna la un anumit punct, dar de ce nu se renunta la stilul pompieristic, de ce se bulverseaza de atâtea ori intreg sistemul de invatamânt, chiar in luna septembrie? Acum va trebui sa validam in sedinta Consiliului de Administratie noile nominalizari si va fi o sedinta maraton. Mai sunt chinuit de o intrebare: Cât va trece pâna când conducerea Ministerului va valida noile noastre propuneri? Pentru ca, e bine de stiut, atât actualii inspectori scolari, cât si actualii directori de scoli vor lucra un timp sub semnul incertitudinii si al provizoratului si acest statut, in mod fatal, le va diminua mult calitatea si eficienta activitatii „.
Stefan OLTEANU
Domnule Manole Chiriac, aveti perfecta dreptate. Dar, am si eu o intrebare simpla: aveti impresia ca pana acum nu s-a lucrat sub semnul incertitudinii si provizoratului?
Manole, Manole!!! Mergi si tu la catedra!!! Ce-ai obtinut tu si sindicatul pe care-l conduci pt profi???? Nimic!!! Absolut nimic!!!!! Lasa-i pe altii in fruntea sindicatului!!! FSLI si membri sai sunt masa de manevra electorala!!!!
De fapt haosul in invatamant tine de cand au inceput asa zisele reforme. Si daca tot se vorbeste de o depolitizare a sistemului (la nivel de conducere ) ce va face d-l Fuioaga si chir d-na Andronescu?
Un nou blog : http://bacaulsportiv.wordpress.com/