Incredibil, sindicatele au sfatuit copiii sa nu vina la scoala pe 5 octombrie, zi in care bugetarii au anuntat greva generala la nivel national! Sindicatele se pregatesc pentru un referendum la nivel national în vederea declansarii grevei generale pe 16 noiembrie. Si totusi, ce vina au copiii in aceasta disputa, dintre guvern si sindicate?
In disputa dintre Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) si Guvern, au fost implicati, din pacate si elevii. Potrivit lui Aurel Cornea, liderul FSLI, elevii nu vor fi evaluati în primul semestru al acestui an, notele fiind trecute într-un caiet, nu în catalog, urmând ca din semestrul al doilea să se decidă dacă această formă de protest va fi continuată, în funcţie de forma legii salarizării. „Vom trece la actiuni specifice privind neevaluarea elevilor. Vom propune colegilor din Alianta sa adere la aceasta forma a FSLI“, a spus Aurel Cornea, la finalul saptamânii trecute.
Mesaj catre elevi
Liderul FSLI a lansat un mesaj catre elevi sa stea acasa pe 5 octombrie, când bugetarii au anuntat greva generala la nivel national. FSLI reclama în 18 septembrie ca prevederile articolului 49 din acest act normativ elimina sporurile, indemnizatiile si premiile pentru personalul didactic. Potrivit articolului 49 din proiectul Legii salarizarii unitare, la trei zile de la data publicarii legii în „Monitorul Oficial“ se abroga mai multe articole din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic. Aceste articole fac referire la indemnizatia pentru personalul didactic care are resedinta sau domiciliul în mediul rural sau în localitati izolate, gradatia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul pentru suprasolicitare neuropsihica, indemnizatiile pentru personalul de conducere, de îndrumare si de control si alte stimulente prevazute în contractul colectiv de munca. Liderul Federatiei „Spiru Haret“, Gheorghe Isvoranu, a spus ca masurile vor fi „brutale“ si ca este posibil sa se adopte forma de protest a FSLI privind neevaluarea elevilor.
Vinovati fara vina!
Profesorii afiliati Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt au decis sa nu mai treaca notele in cataloage! „Acestia vor lasa cataloagele in cancelarii”, a anuntat liderul FSLI, Aurel Cornea. Profesorii nu vor mai trece in cataloage nicio nota, astfel incât toti elevii risca sa devina victime fara vina in razboiul dascalilor cu guvernul. Masura a fost decisa vineri, 23 septembrie, in cadrul Colegiului Liderilor. Sindicalistii din invatamânt au atras atentia ca, daca nu vor fi bagati in seama, masura neevaluarii elevilor va continua si in al doilea semestru. „Din 28 septembrie, toate rezultatele evaluarii elevilor nu vor fi trecute in documentele scolare, acestea urmând a fi consemnate in documentele proprii ale cadrelor didactice”, se arata intr-un comunicat al FSLI, remis presei vineri, dupa sedinta extraordinara a Colegiului National al Liderilor FSLI.
SLI Bacau se conformeaza deciziilor Colegiului National
Intr-un comunicat de presa, Sindicatul Liber din Invatamânt Bacau arara ca, in urma sedintei extraordinare a Colegiului National al Liderilor FSLI si a comisiei paritare care a avut loc la ISJ Bacau luni si marţi, presedintele SLI Bacau, Manole Chiriac, a achiesat la protestul si nemultumirea generala fata de continutul celor trei legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea în Parlamentul României. SLI Bacau si-a exprimat dezaprobarea fata de modul neprofesional în care a fost conceputa si redactata Legea Educatiei. Protestul, nemultumirea si dezaprobarea au fost exprimate si cu privire la Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, deoarece nu s-a pastrat forma negociata si asumata de Guvernul României în iunie. „Începând cu data de 28 septembrie 2009, toate rezultatele evaluarii elevilor nu vor fi trecute în documentele scolare, acestea urmând a fi consemnate în documentele proprii ale cadrelor didactice”, se mentiooneaza si in comunicatul SLI Bacau.
Dan MINDIRIGIU
Bai nene Mindrigiu, mai lasa-ne cu „lozincile” astea despre „vinovatii fara vina”. Crezi ca profesorii nu se gandesc la soarta elevilor? Te-ai gasit tu, deshteptu` lu` Peshte prajit sa bocesti la mormantul invatamantului romanesc. Daca vrei sa scrii despre invatamant afla ca in Finlanda se aloca 16% din PIB pentru invatamant, in Franta 20% etc. etc. Tu nu vezi ca romanii se p… in EA educatie? Si voi ziaristii sunteti vinovati de dezastrul din invatamant; scrieti despre scoli numai cand se bat 2 elevi sau cand nu sunt bani pentru igienizari. In rest va doare in cot. Doicumenteaza-te si scrie k lumea!
Bine zis , Mariane !!!
Vai, vai, saracii elevi, imi vine sa plang de mila lor, victime ale profesorilor inconstienti, carora nu le arde decat de greve, cand ei o duc atat de minunat, nu mai stiu ce sa faca cu banii; ba, destept mai esti, ala de-ai scris articolul; n-ai copii la scoala, se vede; sau ai si n-ai cu cine sa-i lasi pe 5 oct.? mai zgandariti si voi rahatu, ziaristi de 2 lei…