4.000 de copii au comis fapte penale in 2008

minori.jpgIn Bacau, nu exista niciun centru de protectie a acestor copii

Secția 2 Politie a fost sesizată marti, 6 octombrie, de Vasile B., de 63 de ani, ca doi tineri au intrat în curtea unui imobil de pe str. I.S.Sturza, de unde au sustras mai multe bunuri fieroase. La fata locului s-a deplasat o patrula de siguranta publica, care l-a gasit în curtea imobilului pe Vasile B., ce-l retinuse pe unul dintre tineri. Politistii au identificat tânarul retinut de proprietar, stabilind că este vorba despre minorul A.M., de 13 ani. Ulterior a fost identificat si prins si cel de-al doilea suspect, H. M., de 15 ani. În urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca cei doi au patruns în curtea imobilului situat pe strada I.S.Struza, prin escaladarea gardului. Dintr-o încapere situata în spatele imobilului, de la care au fortat lacatul usilor de acces, au sustras mai multe material fieroase. In momentul când au încercat sa scoată bunurile prin acelasi loc din spatele curtii, si-a facut prezenta Vasile B., care a reusit sa retina minorul de 13 ani si a anuntat politia. S-a întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de furt calificat. Asemenea fapte cu minori in rolul princiupal se petrec zilnic in judet. Din pacate, nu se face nimic penjtru preintâmpinarea lor.

Doar o mie de minori protejati

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a stabilit ca din cei aproape 4.000 de minori care au comis anul trecut fapte penale pentru care nu raspund, doar 1.100 au beneficiat de protectie. Pe de alta parte, in prima jumatate a acestui an, s-au inregistrat 1.633 de cazuri de copii sub 14 ani care au savâsit fapte penale, pentru o treime dintre ei neluându-se nicio masura de protectie.
Minorii cu vârste pâna in 14 ani nu raspund penal pentru infractiunile pe care le comit. Practica politiei si parchetului nu este uniforma, la nivel national existând judete in care cazurile nu sunt comunicate serviciilor de protectie sociala sau sunt transmise târziu, sustin mai multe ONG-uri care au monitorizat accesul la servicii de specialitate pentru copii.
Datele mai releva ca, la nivel national, sunt putine centre specializate de protectie pentru acesti copii, existând 13 centre rezidentiale, opt centre de zi, in 11 judete, si doua sectoare ale Capitalei. Din pacate, in judetul Bacau, unde delincventa juvenila este in crestere, nu exista niciun astfel de centru specializat de protectie. Fundatia Reforma Justitiei Penale (RJP), in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) si Fundatia Prioson Fellowship Romania (PFR), au prezentat rezultatele monitorizarii accesului la servicii de specialitate pentru copiii care au comis infractiuni si nu raspund penal.
Monitorizarea a vizat modul in care societatea raspunde la nevoile speciale ale copiilor care au savârsit fapte penale si nu au inca vârsta pentru a raspunde penal. Acesti copii au nevoie de o protectie speciala, fiind supusi riscului de a dezvolta comportamente infractionale. Ei au nevoie de sprijin pentru a evolua spre o viata responsabila si pentru prevenirea comportamentelor deviante. Specialistii apreciaza ca una din principalele cauze ale delincventei juvenile o reprezinta climatul socio-afectiv necorespunzator in familie, scoala, grup de prieteni. Totodata, ei atrag atentia ca, in lipsa unei legislatii clare si uniforme la nivel national, care sa oblige organele de cercetare penala sa comunice autoritatilor pentru protectia copiilor cazuri in care minorii sunt cercetati, face ca accesul copiilor la servicii de asistenta specializata sa fie redus si sa se faca cu intâriziere, iar eficienta interventiilor serviciilor sociale sa fie scazuta.
Conform datelor ANPDC, in 2008, din cei 3.899 copii care au savârsit infractiuni si nu raspund penal, au fost luate masuri de protectie pentru 1.186. Numai in perioada ianuarie – iunie 2009, au fost înregistrate 1.633 de cazuri în care copiii sub 14 ani au comis o fapta penala, dintre care 1.177 au furat, 68 au tâlharit, 42 au vatamat corporal, iar restul au practicat prostitutia, au comis violuri, omoruri si alte fapte. De asemenea, aproape 15 la suta dintre ei au recidivat si doar pentru mai mult de o treime, adică 598 de copii, instanţa a dispus masuri precum internarea în centrele de plasament sau supraveghere specializata. Pornind de la aceasta evaluare, au fost elaborate o serie de recomandari care vizeaza coordonarea activitatilor institutiilor implicate, perfectionarea pregatirii personalului, a metodologiei si instrumentelor de lucru ale serviciilor de protectie a drepturilor copilului. Astfel, se recomanda politiei si parchetului sa anunte serviciile de asistenta sociala atunci când cerceteaza un copil sub 14 ani, iar un reprezentat al serviciilor de asistenta sociala sa fie prezent la audieri, pentru a asigura protectia acestuia si a oferi asistenta parintilor. De asemenea, in cazurile in care, pentru copiii care au savârsit infractiuni s-a luat o masura de protectie specializata, parintii sa fie obligati sa participe la programele serviciilor de protectie a copilului. Datele prezentate fac parte din proiectul „Promovarea drepturilor copiilor care au savârsit fapte penale si nu raspund penal”, finantat de Uniunea Europeana.

Adauga un comentariu

*