Proiectul de reforma vizeaza nivelul vârstei de pensionare, pensiile prin legi speciale, valoarea punctului de pensie, numarul de contribuabili la sistem, pensionarea anticipata si de invaliditate
Sistemul public de pensii ar putea fi reformat din temelii. Un proiect normativ prezentat recent de guvernanti prevede schimbari importante in ce priveste nivelul vârstei de pensionare, valoarea punctului de pensie, pensiile stabilite in baza unor legi speciale, numarul de contribuabili la sistem, dar si pensionarea anticipata sau pe caz de boala.
Potrivit documentului, vârsta standard de pensionare va ajunge in urmatorii cinci ani la 60 de ani pentru femei si 65 pentru barbati, urmând ca pâna in 2030, toti salariatii sa se pensioneze de drept la 65 de ani. De asemenea, vârsta de pensionare pentru personalul din domeniul sigurantei nationale, apararii nationale si ordinii publice va creste pâna in 2025 la 60 de ani. Pensiile acordate prin legi speciale vor fi integrate in sistemul unitar public. Punctul de pensie va continua sa creasca. Va creste numarul de contribuabili – cu persoane care realizeaza venituri din profesii liberale, manageri, asociatii familiale. Se va urmari descurajarea pensionarii anticipate si pe caz de boala. In cazul celei anticipate, vor fi inasprite conditiile de verificare a solicitantilor, va creste penalizarea in raport cu timpul ramas pâna la pensionarea normala (0,75 la suta pe luna), nimeni nu va mai putea iesi la pensie cu mai mult de cinci ani inainte de atingerea limitei de vârsta, iar pe perioada de anticipare, pensia nu va putea fi cumulata cu un salariu. Cât priveste pensionarea de invaliditate, raportul medical de evaluare va fi realizat de un medic al asigurarilor sociale, iar procedura va fi reglementata foarte clar.
Propunerile Executivului raspund problemelor sistemului public de pensii din Bacau, asa cum au fost prezentate zilele trecute de conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP). „Printre problemele importante si nerezolvate ale sistemului, as mentiona: diferenta in functie de sex la vârsta standard de pensionare; necesitatea de a elimina grupele de munca, de a asigura o pensie care sa acopere 80 la suta din salariu – dar nu numai din sistemul public si doar pe baza de contributie – si de a trece biletele de tratament la asigurarile de sanatate; pensiile pe legi speciale; numarul foarte mare de pensii anticipate si de boala – care, in vreme de criza, fac sistemul de pensii sa arate ca unul de asistenta sociala”, a explicat directorul CJP Liviu Cretu.
Alin LEANCA
Ce bine ca sunt pensionata deja, altfel rscam sa nu mai apuc sa-mi v ad visul cu ochii, fiindca probabil ii inchideam definitiv pana atunci. E mai rau de copii nostrii , dar poate pana atunci se reglementeaza aceasta anomalie.