Hotii din locuinte nu au concediu sau zile libere si nici mustrari de constiinta atunci când se iveste un moment prielnic pentru a sustrage din locuinte bunuri usor vandabile.
Unii „musafiri” patrund în locuinte prin efractie, dupa un studiu prealabil ori ca urmare a „vânzarii de ponturi”. Tot în categoria furturilor din locuinte intra si „furturile de buna ziua”, cele comise prin „împrietenire”, ademenirea copiilor, ori profitând de naivitatea si neatentia victimelor. Cele mai prielnice momente pentru acesti infractori sunt totusi cele în care proprietarii locuinţelor lanseaza adevarate invitatii. Un geam lasat deschis sau o usa descuiata, fie si pentru scurt timp, constituie pentru infractorul aflat în preajma o adevărata invitatie la furt.
126 furturi in opt luni!
In primele opt luni ale lui 2009, în municipiul Bacau au fost sesizate 126 furturi din locuinte. Cele mai multe dintre ele au fost comise prin fortarea si escaladarea geamurilor unor imobile. Au existat însa si situatii în care hotii au patruns în locuintele bacauanilor prin geamurile lasate deschise sau chiar pe usa lasata deschisa. În august, la sediul Sectiei 2 Politie, s-a prezentat Lidia H., de 32 de ani, care a sesizat faptul ca persoane necunoscute au patruns în locuinta sa prin escaladare, pe un geam lasat deschis, si i-au sustras un laptop si doua stick-uri de memorie, în valoare de 2.100 lei. Câteva ore mai târziu, la aceeasi sectie de politie, s-a prezentat si Ionel H.,de 57 de ani, care a sesizat ca, în noaptea precedenta, persoane necunoscute au patruns în curtea imobilului proprietatea sa de unde, de pe o masa amplasata sub o copertina, i-au sustras o geanta diplomat cu mai multe acte si un telefon mobil în valoare de 500 lei. În urma verificărilor si investigatiilor politistii au stabilit ca principalii suspecti sunt doi minori de 15 ani, A.I. si S.S. Cu ocazia depistarii, asupra lor a fost gasita geanta sustrasa din curtea lui Ionel H. Prejudiciul în valoare de 2.600 lei a fost recuperat integral, prin restituirea bunurilor sustrase. Parintii minorilor au fost sanctionati contraventional. Tânarul Andrei B., de 18 ani, a patruns în iulie, în jurul orei 5.00, în locuinta unei tinere de 21 de ani, profitând de un geam lasat deschis la balcon. A reusit sa sustraga un radio-casetofon, un cutit si un pachet de tigari, cauzând un prejudiciu de 45 lei. Ceea ce l-a împiedicat pe tânar sa sustraga mai multe bunuri din locuinta respectiva a fost prezenta în casa a câinelui proprietarei. Radiocasetofonul sustras a fost gasit cu carcasa distrusa si abandonat pe trotuarul din fata scarii imobilului, iar Andrei Lucian B. a fost arestat pe baza probatoriului administrat în dosarul penal întocmit. Un batrân de 84 de ani s-a adresat Politiei, sesizând ca persoane necunoscute au patruns în locuinta sa din municipiul Bacau si i-au sustras mai multe bunuri. În urma cercetarilor, politistii au stabilit ca acesta a primit în apartament un minor a carui identitate nu o cunoaste, care i-a cerut de mîncare si apoi a cerut voie la baie. Reclamantul a acceptat, l-a servit pe minor cu mâncare si i-a dat voie la toaleta, timp în care minorul a dezasigurat si lasat deschisa fereastra de la baie, dupa care a parasit apartamentul. La scurt timp, dupa ce batrânul a parasit apartamentul iesind în fata blocului, minorul si alte persoane din anturajul sau, prin escaladarea ferestrei de la baie, au patruns în apartament, au cautat bunuri si valori, ravasind bunurile din toate încaperile, sustragând un telefon fix, obiecte de îmbracaminte si un rând de chei ale usii metalice de acces în locuinta.
Vecinii nu vad si nu aud nimic!
Dacă aţi avut surpriza neplăcută să vă întoarceţi acasă şi să găsiţi locuinţa prădată de hoţi, anunţaţi de urgenţă poliţia şi nu pătrundeţi în câmpul infracţional. Este foarte important să nu atingeţi sau să mişcaţi lucrurile de la locul în care le-aţi găsit, chiar dacă vreţi să verificaţi ce vă lipseşte, pentru că astfel pot fi distruse probele existente. În plus, victima trebuie să pună la dispoziţia anchetatorilor cât mai multe date referitoare la persoanele suspecte pe care le-au văzut în jurul locuinţei.
Trucuri pentru a reduce riscurile furturilor
Există câteva sfaturi de baza care i-ar putea împiedica pe infractori sa-si atinga scopul, cum ar fi montarea de încuietori rezistente la caile de acces sau de grilaje la gurile de aerisire. Pe lânga acestea, este foarte important ca nimeni sa nu lase impresia ca are în casă bijuterii valoroase sau sume mari de bani ori sa dea informatii despre programul la serviciu, despre plecari în concediu sau în oricare alte împrejurari. Recomadat este ca banii sa fie pastrati în banca, oricât de ingenioasa vi s-ar parea ascunzătoarea aleasa de dumneavoastra, imaginaţia hotilor nu are margini, au fost cazuri în care sume mari de bani au fost gasite de hoti în cuptoarele de la aragaz, cuvele masinilor de spalat, cutiile de pantofi, cafetiere sau din spatele peretilor falsi. Atunci când sunteti plecati de acasa pentru o perioada de timp mai îndelungata, rugati o persoana de încredere sa va ajute pentru ca absenta de la domiciliu sa nu fie observata. Primul sfat, sa va golească cutia postală la maxim doua zile, pentru ca hotii sa nu-si dea seama ca nu sunteti acasa, prin simplul fapt ca nu v-ati ridicat corespondenta. La fel, sa ia din usa biletele lasate de agentii care nu v-au gasit acasa când au venit sa ia consumul de lumina, apa, gaze, sau de oricine altcineva, stiut fiind ca în perioada de pregatire a infractiunii, hotii intra în scarile blocurilor sub diferite pretexte si testeaza vigilenta locatarilor, pregatind terenul viitoarei actiuni. De un mare ajutor ar fi si daca ar lasa în casa, într-o seara, o lumina aprinsa sau un aparat de radio deschis. O casa cu gospodarie este si mai tentanta pentru infractori datorita suprafetei mai mari pe care aceasta este dispusa, precum si datorita distantei dintre cladiri. Ceea ce este avantajos pentru cei care locuiesc la case, în apararea lor împotriva hotilor, sunt relatiile comunitare existente între vecini. Totusi, proprietarii nu trebuie sa se bazeze numai pe ajutorul vecinilor, fiind necesar sa-si ia singuri masuri de siguranta. Printre cele mai frecvente greseli ale acestora se numara obiceiul de a lasa cheile sub pres sau în alte locuri usor de ghicit, ori de a nu strânge din curte scari sau unelte de care infractorii se pot folosi pentru a escalada sau distruge sistemele de închidere. De asemenea, angajeaza ca zilieri sau îngrijitori persoane necunoscute, fara sa le verifice înainte identitatea, la Politie.
Dan MNDIRIGIU