Raportul comisarului european pentru Educatie plaseaza România pe ultimele locuri in ceea ce priveste politicile educationale pentru disciplinele artistice. La muzica si desen, orele sunt date spre completare de norma profesorilor de alta specialitate. In locul educatiei plastice si muzicale, se studiaza matematica sau limba româna.
Un raport al comisarului european pentru Educatie arata ca, in tarile Uniunii Europene, disciplinele artistice – precum desenul, muzica, dansul, teatrul, arhitectura – sunt slab reprezentate in programele scolare, ba chiar inexistente in cele mai multe dintre state. România ocupa unul dintre locurile codase in acest clasament, cu toate ca artele vizuale si muzica sunt materii obligatorii in programa scolara din clasele invatamântului primar si gimnazial. Cei mai multi profesori considera ca acest lucru este o eroare intentionata de proiectare curriculara. In viziunea autorilor de programe scolare, aceste discipline sunt considerate nefolositoare. Continutul acestor materii si numarul de ore rezervat trebuie reglementate printr-un curriculum la decizia scolii. De exemplu, la muzica si desen, in scolile generale se merge pe o structura veche de 50 de ani. Este important ca programa si manualele de specialitate sa fie aduse la zi, deoarece aceste materii permit elevilor formarea unor abilitati deosebite, indiferent de cariera pe care o vor imbratisa. O alta problema legata de slaba reprezentativitate a acestor discipline in sistemul invatamântului de stat obligatoriu priveste prezenta a numeroase cadre necalificate, multe dintre ele fiind de alta specialitate si care accepta sa preia orele de muzica si desen pentru a-si completa norma. Sunt cazuri in care, multe invatatoare renunta la clasele I-IV sa mai faca orele de educatie muzicala si plastica, preferând, in schimb, ca in timpul destinat acestora, sa aprofundeze materia de la matematica sau româna. Un alt aspect tine de partea financiara. Pentru ora de desen, costurile sunt foarte mari. Acuarelele, guasele, tempera, pensulele, plansele de desen sunt foarte scumpe. Pentru achizitionarea acestora trebuie sa scoti din buzunar peste 100 de lei. Nu toti parintii isi permit asemenea cheltuiala.
si daca am un copil care nu-i talentat la desen sau e afon? ce sa faca? sa ia note mici la aceste discipline?! …. mai bine sa lucreze mai mult la mate si rom, celelalte-s pentru scolile vocationale.