18 octombrie a fost desemnata de Comisia Europeana ca „Ziua europeana de lupta impotriva traficului de persoane”. Potrivit Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane (ANITP), din analiza la nivel national de pe semestrul I a anului in curs, reiese ca cele mai multe victime ale traficului de persoane provin din judetele Brasov, Botosani, Teleorman, Bacau si Iasi, insumând 38 la suta din victimele identificate.
Comisia Europeanaa desemnat data de 18 octombrie, ca fiind „Ziua Europeana de Lupta Împotriva Traficului de Persoane”, acesta fiind un pas important în actiunea de prevenire si combatere a traficului de persoane. Evenimentul care se organizeaza, cu aceasta ocazie în fiecare an, la nivel national si european, evidentiaza necesitatea implementarii de masuri mai drastice în vederea îmbunatatirii rezultatelor obtinute în aceasta lupta continua împotriva traficului uman, prin eforturile sustinute ale tuturor actorilor sociali cu responsabilitati în domeniu. Rapoartele semestriale si anuale ale fenomenului traficului de persoane confirma tendinta de exploatare a victimelor traficului de persoane îndeosebi prin munca fortata. Numarul total al victimelor identificate la nivel national în primele 6 luni ale lui 2009 a fost de 343, un numar redus aproape la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut, când au fost identificate 775 de victime, semnificativ mai mic faţă de aceleasi perioade ale anilor anteriori, ajungând chiar de aproape patru ori mai mic fata de 2006. Daca 38 la suta din victimele traficului de persoane identificate provin din judetele Brasov, Botosani, Teleorman, Bacau si Iasi, in restul judetelor s-au inregistrat mai putin de 20 de victime. Mediul rural este cel care furnizeaza cele mai multe victime. Principalele tari de destinatie pentru victimele români au fost Spania, al doilea loc fiind ocupat de Romania (trafic intern), Italia, Cehia, Grecia, Marea Britanie, Germania si Austria. Aproape jumatate din victime au fost recrutate de persoane aflate in cercurile de prieteni sau cunostinte.
45 de victime inregistrate la Bacau
Dupa cum ne-a informat subcomisarul Ion Munteanu, coordonatorul Centrului Regional Bacau, din cadrul ANITP, in primul semestru al lui 2009, din cele 343 de victime inregistrate la nivel natioinal, in judetul Bacau au fost identificate 45 de victime ale traficului de persoane. Din acestea, 29 sunt barbati, 16 femei, 13 provin din mediul urban si 32 din cel rural. Au fost exploatate sexual 11 femei, prin munca 32 de persoane, din care 27 barbati si cinci femei, si s-au inregistrat doua situatii in care s-a facut trafic de organe. In ceea ce priveste vârsta, cele mai multe victime sunt intre 18 si 25 de ani, fiind identificate 34 de persoane.
Activitate intensa a Centrului Regional Bacau
Centrul Regional Bacau, din cadrul ANITP, a organizat opt activitati in tabara de agrement Valea Budului, unde au participat 1750 elevi, 275 cadre didactice, 76 studenti, precum si voluntari din SUA, Anglia, Germania si Mexic. De asemenea, in cadrul institutiilor de invatamânt au fost organizate 65 de intâlniri la care au participat 7850 elevi, 850 cadre didactice, de la scolile din comunele Traian, Secuieni, Filipeni, Gaiceana, Luizi Calugara, Margineni, Racaciuni, Petresti, Hemeius, Nicolae Balcescu, Podu Turcului, Darmanesti. Ultima manifestare de acest gen a avut loc vineri dimineata, la Colegiul National „Ferdinand”, unde elevii s-au intâlnit cu reprezentantii Centrului Regional Bacau, din cadrul ANITP. Si la „Ferdinand”, ca si la celelate activitati preventive desfasurate, au fost distribuite materiale informative, pliante, afise, brelocuri, sacose, portmonee, pixuri. „Aceste activitati vor continua pe intreaga perioada a anului scolar, având drept obiectiv constientizarea populatiei privind traficul de persoane, a riscurilor asociate acestuia si despre modalitatile de recrutare si exploatare utilizate de traficanti”, a declarat subcomisar Ion Munteanu, coordonatorul Centrului Regional Bacau.
Dan MINDIRIGIU