Guvernantii au revenit asupra nivelului maxim al venitului pentru care statul acorda asemenea ajutoare
Guvernul demisionar Boc pare sa joace un soi de ping-pong cu ajutoarele financiare de stat pentru incalzirea locuintelor in sezonul rece (ajutoare cu impact direct asupra existentei unei mari parti a populatiei judetului nostru). Dupa ce, in urma cu doar doua saptamâni, au redus puternic nivelul maxim al venitului mediu net per membru de familie pâna la care se acorda ajutorul destinat incalzirii, guvernantii au inceput zilele trecute demersuri pentru revenirea la nivelul maxim de venit anterior, care oferea acces la ajutoare mult mai multor familii cu posibilitati financiare reduse.
Conform unei Hotarâri de Guvern de la inceputul lunii, nivelul amintit scade de la 615 la 425 de lei. La inceputul acestei saptamâni, acelasi guvern (care acum nu mai poate da ordonante) a propus Parlamentului elaborarea unui act normativ prin care nivelul in cauza sa revina la valoarea initiala, 615 lei. „Data fiind reactia negativa a populatiei la reducerea nivelului maxim de venit si analizele realizate ulterior de Executiv, s-a constatat ca fundamentarea data de Ministerul Muncii pentru ordonanta de scadere a nivelului a fost gresita”, a explicat directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) Bacau, Gheorghe Apostu. Oficialul AJPS este de parere, in baza unei analize a acordarii ajutoarelor anul trecut in judet, ca revenirea la plafonul de 615 lei ar fi justificata pentru familiile formate din cel mult doua persoane si mai putin justificata pentru cele cu mai multi membri. „Eu as fi propus un nivel maxim de venit mai mic – deci mai putine ajutoare -, cu acordarea unor sume mai consistente, ca sa putem vorbi cu adevarat de protectie sociala. De asemenea, as fi propus acordarea ajutoarelor de incalzire pentru persoanele cu ajutor social tot de la bugetul de stat – si nu de la primarii, care de multe ori nu au bani nici macar pentru ajutoarele sociale”, a mai spus Apostu.
Ajutoarele financiare de stat pentru incalzirea locuintei in anotimpul rece (1 noiembrie – 31 martie) sunt acordate lunar persoanelor cu venituri modeste si vizeaza incalzirea cu energie termica (compensarea facturilor), gaze naturale, lemne, carbuni si combustibil petrolier (sume de bani).
Alin LEANCA