Discutii pe marginea unui proiect Comenius
Si totusi se poate…

Dupa aproape un an jumatate de proiect Comenius, Gradinita “Pinochio” se pregateste de vizita finala din România, care va avea loc în aprilie 2010, la Bacau. Gradinita deruleaza Proiectul Multilateral Comenius alaturi de Suedia, coordonatorul de proiect, Polonia si Anglia.

Inceputul, ca orice început, a fost dificil, plin de întrebari si necunoscute dar si de asteptari si sperante concretizate ulterior. Atât conducerea gradinitei cât si cadrele didactice implicate au fost animate de dorinta de a face institutia cunoscuta pe plan european, de a arata adevarata fata a României de azi, de a întredeschide poarta spre Uniunea Europeana. A fost o ocazie pentru cadrele didactice ale grădinitei de a cunoaste modalitatile prin care statul se implica în procesul educativ în diferite tari. Gabriel Tudor, managerul gradinitei “Pinochio”, a dat diferite exemple în acest sens. “În sistemul educational relationarea stat – proces educativ poarta amprenta determinarilor politico-sociale si istorice specifice. Vom recunoaste în învataământul suedez, de pilda, dihotomia fermitate – suplete, o coordonata spirituala cu profunde radacini ecologice, educatie bazata si realizata cu precadere pe sistemul out-door. Într-o tara precum Polonia, pe fondul necesitatii stringente a implicarii statului, rigoarea, chiar cu tenta centralista, pare solutia optima pentru învatamânt, iar in Regatul Unit al Marii Britanii, democratia si descentralizarea sunt caracteristicile de baza. Nu putem progresa decât daca ne cunoastem pe noi însine. Vinovatii fara vina sunt tot dascalii. Învatamântul face pasi siguri spre UE. E un adevar si o mândrie, în acelasi timp. Dascalii si copiii ne fac cinste. Ei contureaza imaginea reala a României în afara granitelor. Reuniunile partenerilor de proiect sunt tot atâtea ocazii de a avea acces direct la cartea nescrisa a vietii celuilalt, cunoscându-i obiceiurile, traditiile, modul de viata si de gândire si realizând apropieri sufletesti durabile. Sinteza pentru învatamântul românesc este una foarte simpla: Europa ne vrea si pentru ceea ce suntem”, spune Gabriel Tudor.
Si totusi se poate! O Gradinita mica, modesta, cu iz traditional, cu un colectiv de cadre didactice tânar dar motivat si implicat , a încercat sa promoveze imaginea, traditia si specificul invatamântului bacauan, respectiv românesc în Europa. Nu orice scoala are norocul de a fi scoala Comenius. Proiectul are avantaje imense, trebuie doar sa stii cum sa analizezi situatia. Beneficiarii sunt în primul rând copii, doar ca e nevoie de implicare. De acest lucru depind pasii urmatori. E nevoie, înainte de toate, de initiativa. În mobilitatea efectuata în Reda – Polonia, coordonatorul de proiect, prof. Gabriel Tudor, a fost felicitat si premiat ca fiind cel mai bun coordonator de proiect. Prin activitatea sa, a reusit sa coordoneze intreg proiectul, desi coordonarea se asigura de Suedia. Cadrele didactice au diseminat proiectul atât in rândul copiilor cât si in rândul parintilor, prin prezentarea de fotografii, a mapelor cu lucrari de la ceilalti copii parteneri. Totodata, a fost realizat de Gabriel Tudor site-ul www.comenius.gradinita-pinochio.ro, ca produs Comenius. In decembrie 2008, Gradinita “Pinochio” Bacau, impreuna cu scolile partenere, au organizat si desfasurat Concursul International “Games and Traditions”, la care au participat peste 1.900 de copii si peste 680 de cadre didactice din Uniunea Europeana, Brazilia, Rusia, India si Turcia. Gradinita a realizat cu aceasta ocazie site-ul www.competition.gradinita-pinochio.ro. S-a facut diseminare in presa locala, precum si in cea centrala. In februarie 2009, Gradinita “Pinochio”a fost gazda Cercului didactic, ocazie cu care a realizat diseminarea proiectului comenius, la care au fost prezente peste 40 de cadre didactice. In aprilie 2009, Gradinita a diseminat in presa si la televiziunea locala proiectul Comenius. In acest sens a realizat activitati legate de traditiile de Paste la români, expozitie de picturi, colaje, decorarea de oua, au copt pasca si cozonac, au realizat un parteneriat cu biserica, toate aceste activitati fiind prezentate in presa locala. Cea de-a doua editie a Concursului International “Games and Traditions“ – Autumn’s Reflections a fost organizata de Zespól Szkól Nr 2 Szkola Podstawowa Nr 3 im. Stefana Zeromskiego,Reda, Polonia, cu sprijinul Gradinitei particulare „Pinochio” Bacau. Concursul este un produs Comenius si o diseminare reusita, din România participând peste 200 de cadre didactice. “E evident ca toate aceste activitati presupun, nu va speriat, munca Nu va fi usor, dar va garantez ca veti avea doar de câstigat. Asa ca, la trewaba si mult succes!”, spune Gabriel Tudor.

Adauga un comentariu

*