Se reface CONEL-ul, dar fara segmentul gazelor naturale

iancu21.jpgO lege a holdingului, pentru înfiintarea unei singure companii nationale în domeniul energetic urmeaza sa intre în Parlament, iar societatile actuale vor forma o companie asemanatoare CONEL-ului, dar fara segmentul gazelor naturale, a declarat, ieri, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, deputatul PSD de Bacau Iulian Iancu. ”Hidroenergeticienii nu vroiau aplicarea actualei strategii care presupune înfiintarea a doua companii , iar minerii vroiau. Legea holdingului va intra în parlament. E ca si cum se reface CONEL-ul, dar fara segmentul gazelor naturale”, a spus Iulian Iancu. De asemenea, acesta a adaugat ca principiile înfiintării unui holding si nu a doua companii sunt fiscale. „Principiile sunt fiscale. Nu s-a putut aproba înfiintarea a doua companii. In noul holding va intra compania Electrica, dar Romgaz nu”, a mentionat Iulian Iancu. Totodata, acesta a explicat ca pentru ca cele doua noi potentiale companii sa functioneze era necesara stergerea datoriilor companiilor din minerit. „Nu a fost o solutie clara pentru stergerea datoriilor, deci cele doua structuri nu puteau fi înfiintate”, a spus Iancu. Societatile ce urmeaza sa faca parte din cele doua companii nationale din domeniul energiei au aprobat în Adunarile Generale ale Actionarilor de vineri fuziunea, pentru înfiintarea celor doua noi societati, Electra si Energetica, urmând ca aceasta fuziune sa fie aprobata pâna la finalul anului 2009, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban.
Pe de alta parte, presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedinte al PSD, a declarat ca ar dori sa fie înfiintat în viitorul Guvern un minister al energiei si resurselor care sa elaboreze o strategie nationala în acest domeniu si care sa fie reprezentat în Consiliul Suprem al Aparare a Tarii. Potrivit lui Geoana, legea CSAT ar trebui modificata, astfel încât sa prevada introducerea sub aceasta egida a securitatii energetice si a celei alimentare. „Voi propune cooptarea în acest for decizional si consultativ al presedintelui României a ministerelor energiei si resurselor si agriculturii”, a anuntat Mircea Geoana.
El a pledat pentru o strategie nationala în domeniul energiei, care sa devina proiect strategic pentru tara noastra si care sa fie aprobat în Parlament printr-o lege organica, astfel încât sa devina o obligatie pentru mai multe guverne succesive. Liderul PSD a sustinut ca România este, în prezent, o tara „profund risipitoare” în ceea ce priveste consumul energetic, fiind totodata statul cu cel mai scazut indice energetic din punct de vedere al eficientei. Aceasta arata, a completat el, ca „economia României este cea mai putin competitiva din Europa”. Geoana a atras atentia, de asemenea, ca marii poluatori industriali înregistreaza, în regiune, pierderi pe zona de transport de 27% de emisii poluante.Daca va deveni presedintele României, Mircea Geoana a precizat ca va veghea ca viitoarea majoritate parlamentara sa desemneze câte „un foarte competent” premier, ministru al Finantelor si ministru al Energiei.

Adauga un comentariu

*