Sistemul de sanatate, la un pas de colaps din cauza crizei

analiza-criza-sanatate-1.jpgSpitalul Judetean Bacau functioneaza de luni intregi la cota de avarie. Farmaciile risca sa nu mai poata distribui medicamente compensate. Casa de Sanatate ridica din umeri

Criza economica a dus sistemul de sanatate din Bacau pe marginea prapastiei, indica semnalele de alarma trase recent din zone cheie precum Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) sau reteaua de farmacii. Casa Judeteana de Sanatate (CJAS), care sustine financiar activitatea celor doua tipuri de unitati (in baza unui contract-cadru privind asigurarea asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate), ridica din umeri.

„Situatia poate deveni critica”

„Nu avem semnale pozitive, iar situatia poate deveni critica”, a declarat zilele trecute Dan Stoica, managerul SJU. Potrivit explicatiilor sale, valoarea contractului intre SJU si CJAS pentru anul acesta este mai mica decât cea din 2008, in conditiile in care fondul lunar alocat salariilor personalului a crescut vara trecuta cu aproape o treime. „In ultimele luni, posibilitatea Casei de a cumpara de la noi servicii medicale este cam la nivelul cheltuielilor noastre de personal – circa 5 milioane de lei pe luna. Daca e sa tinem cont si de regularizarile determinate de indicele de complexitate a cazurilor si de depasirile numerice de cazuri, datoria CJAS in raport cu serviciile noastre efective depaseste in acest moment 12 milioane lei. Pe de alta parte, datoriile noastre la furnizori trec la ora actuala de 14 milioane – grosul fiind pentru medicamente”, a continuat Stoica. Daca luna viitoare (când este necesara o aprovizionare de iarna – pâna la aplicarea bugetului pentru 2010) nu va avea loc o rectificare de buget, a avertizat oficialul, activitatea spitalulului (care nici nu poate face liste de asteptare pentru pacienti) risca sa intre in blocaj.

„Nu vom mai putea da retete compensate”

„Casa tot spune de doua luni ca nu sunt bani. Farmaciile se descurca fiecare cum poate, unele mai au stocuri, altele se mai inteleg cu furnizorii. Daca situatia nu se schimba, vom intra in curând in imposibilitate de plata catre furnizori si nu vom mai putea da retete compensate populatiei”, a avertizat Luana Grigoras, presedintele Colegiului Farmacistilor din Bacau. „Asa ne mai putem descurca cel mult o luna-doua. Si oamenii ar trebui sa inteleaga ca facem mari eforturi sa depasim perioada asta dificila si sa treaca, unde este posibil, pe produse românesti, problemele cele mai mari fiind la produsele de import”, a declarat reprezentanta unei farmacii din centrul Bacaului.

Casa de Sanatate se spala pe mâini

Potrivit unui raport prezentat ieri de CJAS, diferenta (datoria) ultimelor zece luni la sumele contractate si decontate pentru intreaga activitate spitaliceasca din judet este de numai 1,2 milioane lei. „Potrivit contractului-cadru, decontarea serviciilor medicale contractate pentru decembrie se va face in limita creditelor bugetare deschise, serviciile ramase nedecontate urmând sa se deconteze in 2010, in limita creditelor de angajament aprobate pentru 2009”, a precizat directorul CJAS Viorica Draganuta. Acelasi contract, a adaugat ea, stabileste ca „efectuarea de servicii peste prevederile contractuale se face pe propria raspundere a spitalului si nu atrage nicio obligatie din partea noastra”.
Cât despre situatia farmaciilor, reprezentanta CJAS a declarat ca „platile pentru medicamente cu si fara contributie personala se incadreaza in termenul legal”. Pâna in acest moment, a mai spus Draganuta, s-a platit contractul pentru primele cinci luni, restul de bani urmând sa fie achitati, potrivit legii, in ordine cronologica, pâna la 180 de zile de la data validarii facturilor, in limita fondurilor disponibile.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*