Miliardaul Michael Bloomberg a cistigat din nou alegerile pentru primaria orasului New York, insa rezultatele inregristrate dupa numararea voturilor sunt departe de ceea ce specialistii se asteptau sa iasa. Presa de peste ocean titra astazi cu litere de-o schioapa ca Bloomgerg a fost reales, dar ca batalia a fost mult mai strinsa decit se preconizase, tratind-o aproape ca pe o infringere a actualilului primar, chiar daca acesta a fost in final reales. Michael Bloomberg, proprietarul unei averi de invidiat, intrat in cursa ca independent, dar cu puternica orientare republicana, si-a devansat contracandidatul democrat William Thompson Jr. cu numai cinci procente, adica mai putin de 51 de mii de voturi, inregistrind 51 procente din voturi, fata de 46 ale lui Thompson. Rezultatul foarte strins inregistrat dupa alegerile de marti este cu atit mai neasteptat cu cit actualul primarul al metropolei americane a cheltuit o avere numai ca sa fie sigur ca va mai semna decizii pentru new york-ezisi in urmatorii patru ani.
Analizind campania electorala a primarului care conduce cea mai mare metropola americana din anul 2001, specialistii se intrebau cit de tare vrea Bloomberg sa fie reales pentru al treilea mandat. Raspunsul a venit imediat, analizind cheltuielile cu campania electorala. Primarul milionar a cheltuit din propriul buzunar 35.000 de dolari pe ora, asta in conditiile in care in America crizei financiare majoritatea job-urilor considerate bune platesc de la 18 dolari in sus. Aceiasi presa americana spune ca Bloomberg a pus la bataie aproape 100 de milioane de dolari pentru campanie, ceea ce reprezinta un record in materie, devenind cea mai scumpa campanie electorala pentru cursa de primar finantata din propriul buzunar in istoria americana. Comparativ cu contracandidatul sau, Bloomberg a avut un raport de 14 la 1 in ce priveste cheltuielile. Practic, in ultima luna, fata primarului new-yorkez a fost pe toate posturile de televiziune, in prime time, in timp ce Thompson a avut puterea financiara de a-si promova programul electoral si ideile doar ici si colo. Mergind mai departe cu analiza, specialistii spun ca fiecare vot obtinut l-a costat pe primar 180 de dolari.
Dincolo de voturile locuitorilor din New York, Bloomberg a avut de cistigat si pe cele ale consilierilor primariei din New York. Legea spune ca un primar nu poate fi reales mai mult de doua mandate decit daca are aprobarea consilierilor, vot pe care miliardarul l-a obtinut toamna trecuta, cind a decis sa intre pentru a treia oara in competitie. El a devenit, astfel, al patrulea primar din toate timpurile caruia locuitorii metropolei i-au dat votul pentru un al treilea mandat de primar. Dar, in acelasi timp, a intrat in istorie si cu o bulina neagra, fiind singurul dintre candidatii care a cistigat a treia cursa de primar cu o diferenta atit de mica, de numai cinci procente.
Interesant este ca victoria lui Mike Bloomberg pentru Primaria New York a intrat repede intr-un con de umbra si doar procentul mic inregistrat de acesta il mai tine in atentia mass media. Miercuri dupa-amiaza, la principalul buletin de stiri al televiziunilor locale, stirile despre alegeri au fost devansate de meciul de baseball pe care echipa locala Yankee urma sa il dispute pentru cistigarea titlului de campion national.
Michael Bloomberg, de 67 de ani, este al optulea in topul celor mai bogati americani, averea sa fiind estimata de Forbes la peste 16 miliarde de dolari. El patroneaza Bloomberg LP, companie care ofera servicii software in domeniul financiar. Oamenii de rind spun ca averea sa a crescut considerabil dupa ce acesta a devenit primar. Ca si fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, Bloomberg a ales sa conduca municipalitatea fara sa incaseze nici un leu drept salariu. Costinela Breahna, New York