Discriminarea începe de la creşă

Edilii sectorului 2 au hotărât să crească de până la şapte ori taxele lunare pentru copii, în funcţie de veniturile părinţilor.Profitând de lacunele legislative, edilii sectorului 2 al Capitalei au hotărât să crească taxele plătite lunar de părinţi pentru a-şi ţine copiii în creşele de stat. Astfel, potrivit unei hotărâri adoptate de consiliul local, taxele au crescut de până la şapte ori, fiind calculate în funcţie de veniturile părinţilor.Aşa se face că bucureştenii cu venituri medii, care îşi duc micuţii la cele două creşe din sectorul „păstorit” de Neculai Onţanu, s-au trezit, peste noapte, că trebuie să plătească, pentru această lună, chiar şi peste 700 de lei pentru un copil, faţă de 90-120 de lei cât plăteau până acum.
Măsura este văzută drept una discriminatorie de specialişti, care-i sfătuiesc pe părinţi fie să apeleze la instanţă pentru a-şi recâştiga drepturile, fie să se îndrepte către creşele private, care oferă, cel puţin, condiţii mai bune şi personal calificat pentru îngrijirea celor mici. „Această hotărâre nu e în regulă, este un caz clar de discriminare. Asta şi pentru că, în România, veniturile nu sunt întotdeauna vizibile, deoarece nu sunt declarate şi nu sunt astfel un indicator real al situaţiei familiei respective. În plus, statul trebuie să acorde dreptul la creşă tuturor copiilor, indiferent de veniturile părinţilor. Cei nemulţumiţi pot contesta hotărârea sau pot face plângere în instanţă”, a explicat Asztalos Csaba, expert în discriminare.
Opinia expertului se regăseşte în practică, mai ales că părinţii nu au fost înştiinţaţi din timp despre modificările „operate” de consiliul local. „Săptămâna trecută, am dus copilul la creşă şi am văzut, afişate la in trare, listele pe care era trecut cât are de plată fie care copil. Nu am fost anunţaţi dinainte şi, mai mult, nu ne-au primit copiii până când nu am plătit. (…) Într-un fel, am avut noroc, pentru că, la înscriere, am declarat doar veniturile soţului.

Adauga un comentariu

*