Disensiunile din cadrul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI), filiala din Onesti, s-au amplificat zilele acestea, odata cu apropierea Adunarii generale zonale, stabilita pentru ziua de astazi, in care ar urma sa fie ales un nou lider sindical. Actualul lider de zona, Ionel Dobrota, este contestat de mai multi sindicalisti onesteni, care au strans semnaturi pentru revocarea lui din functie, desi acesta isi anuntase intentia de a-si inceta activitatea, incepand de la data de 1 decembrie. Presedintele organizatiei judetene a SLI, Manole Chiriac, i-a criticat pe contestatarii de la Onesti si a sustinut ca actiunile acestora nu au baza legala. “Eu le-am explicat foarte clar ca, in conformitate cu Statutul, revocarea liderului de zona se face cu doua treimi din numarul membrilor Adunarii generale zonale – ne-a declarat presedintele Manole Chiriac. Adunarea are 56 de membri, deci doua treimi inseamna 38 de persoane. Ei au prezentat doar 30 de semnaturi, dintre care unele nu aveau ce cauta acolo, pentru ca erau de la viceliderii de grupe sindicale, si nu de la lideri, care au refuzat sa semneze”. Pe de alta parte, unul dintre contestatarii de la Onesti, Victor Ciochina, lider SLI la colegiul “Dimitrie Cantemir”, a solicitat un drept la replica, prin intermediul caruia sa sublinieze faptul ca opozantii lui Ionel Dobrota sunt majoritari. “Din 41 de unitati de invatamant, 30 au semnat pentru revocarea liderului zonal – ne-a declarat Victor Ciochina. Asta inseamna 73 %, deci suntem majoritari”. Insa presedintele Manole Chiriac a precizat ca nu conteaza numarul unitatilor de invatamant, ci numarul de membri in Adunarea generala, pentru ca scolile mai mari au, pe langa lider, si o a doua persoana in forul suprem, care este desemnata de grupa sindicala. “Conform articolului 20 din Legea sindicatelor, organizatia sindicala este obligata sa aduca la cunostinta Judecatoriei orice schimbare in componenta organului de conducere, sens in care trebuie prezentate cele 38 de semnaturi valabile – ne-a mai spus Manole Chiriac. Daca printre semnaturi apar si unele care nu apartin liderilor, atunci e nevoie si de procesele-verbale prin care sa se dovedeasca faptul ca acele persoane au fost desemnate de grupele sindicale. Iar astfel de procese-verbale nu s-au prezentat de la Onesti”.
Discutii sindicale, in loc de adunare generala
Printre motivele pentru care opozantii de la Onesti ai liderului de zona solicita revocarea acestuia din functie se numara faptul ca Ionel Dobrota are 66 de ani, este pensionar si sufera de diabet, motive pentru care, sustin contestatarii, el nu-si mai poate indeplini atributiile in mod eficient. Insa presedintele SLI Bacau, Manole Chiriac, a apreciat ca actiunea contestatarilor de la Onesti este si imorala. “Domnul Dobrota a fost reales in functia de lider la Adunarea generala de anul trecut, cand contestatarii de acum ii cunosteau varsta – ne-a precizat presedintele Chiriac. Este penibil sa vina acum si sa spuna ca nu e bun”. Presedintele SLI Bacau si opozantii onesteni au avut, insa, aceeasi opinie in privinta Statutului, in care multe situatii nu se regasesc. De exemplu, Adunarea generala pentru alegerea unui nou lider, fixata chiar pentru astazi, va incalca Statutul, care precizeaza ca prezenta presedintelui este obligatorie, insa Manole Chiriac va lipsi, pentru ca el trebuie sa participe la o sedinta a Biroului Operativ central, de la Bucuresti. Contestatarii l-au acuzat pe Chiriac ca nu a vrut sa fixeze o alta zi pentru Adunarea generala. “Nu eu stabilesc ziua pentru o noua adunare, dar nici in Statut nu este prevazuta aceasta situatie – a sustinut Manole Chiriac. Insa, deocamdata, pana pe 30 noiembrie, organizatia are un lider in functie, care se poate razgandi si in privinta demisiei, situatie care nici ea nu apare in Statut. Daca domnul Dobrota opteaza pentru incetarea activitatii, atunci cea mai buna solutie este sa fie numit un lider interimar, care sa pregateasca alegerile pentru un nou lider”. Contestatarii spun ca nu sunt ei de vina pentru lacunele din statut, dar ca, totusi, ei se vor intalni astazi, de la orele 15,00, la Scoala “George Calinescu” din Onesti. “Nu va fi adunare generala, pentru ca ar fi nestatutara, in absenta presedintelui, dar noi avem dreptul sa ne intalnim, chiar daca s-au primit si telefoane de amenintare, pentru ca vrem sa discutam despre viitorul organizatiei noastre”, ne-a precizat Victor Ciochina. Desi acesta neaga orice implicatie politica, presedintele SLI Bacau a apreciat ca actiunile contestatarilor ar putea avea si conotatii politice. “Actiuni similare cu cele de la Onesti au avut loc in fiecare moment important din viata politica, dar mai ales in campaniile electorale – a fost de parere Manole Chiriac. E mai mult ca sigur ca si actiunea de la Onesti poate avea conotatii politice”. Victor Ciochina a precizat ca “este doar o coincidenta” faptul ca actiunea are loc in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale.
Gheorghe LEU
Normal ca un incompetent sa nu fie de acord cu modificari in conducerea acestui amarat de sindicat .S-ar crea un precedent pentru scaunul propriu pe care se simte mult mai bine decat la catedra unde numai profesor nu este.
dinozaurii tin bine de scaunul lor ,
dragi profesori , renuntati la calitatea de membru de sindicat si nu le mai umpleti cunturile din cotizatiile voastre cu sute de milioane de lei vechi unor indivizi care nu ne fac cinste.
cei de la onesti , porniti tavalugul , iar cei din teritoriu sa ii sustinem e vreamea schimbarii.