Ziua Mondiala a Diabetului

ziua-diabetului-2009.jpgNumarul total al bacauanilor diagnosticati cu diabet a depasit 17.000

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului (astazi, 14 noiembrie), autoritatile medicale bacauane se raliaza campaniei internationale „Intelegând diabetul, il puteti controla”. „Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului se celebreaza din 1991, Federatia Internationala a Diabetului si Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS aducând astfel in atentia publicului riscurile imbolnavirii de diabet zaharat – afectiune aflata pe unul din primele locuri in topul morbiditatii in lume. Campania «Intelegând diabetul, il puteti controla», desfasurata in perioada 2009-2013, va trata nevoia crescuta de programe de educare si prevenire a diabetului”, a explicat Marinela Pascu, purtator de cuvânt la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau. Anul acesta, mesajele principale ale campaniei sunt „cunoasteti riscurile si semnele precursorii ale diabetului?”, „ce trebuie sa faceti in situatia in care descoperiti ca aveti diabet?” – „cu ajutorul specialistilor, invatati sa controlati boala pentru a va asigura calitatea vietii de zi cu zi”.

O boala grava si fara simptome
Potrivit medicilor, diabetul zaharat e o boala cronica netransmisibila caracterizata printr-un nivel crescut al glucozei in sânge (hiperglicemie). Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce suficienta insulina (hormon care stimuleaza patrunderea glucozei in celule si utilizarea ei pentru a produce energie) sau când organismul nu poate folosi eficient insulina produsa. Afectiunea are doua forme: tipul I (insulino-dependent), care apare mai frecvent la copii si tineri si necesita administrare de insulina, si tipul II (ne-insulino-dependent), cel mai raspândit, care afecteaza de obicei adultii dupa 40 de ani, in special persoanele obeze, si necesita medicatie si regim. O data instalat, diabetul dureaza pâna la moarte si obliga bolnavul sa-si schimbe stilul de viata. E o boala care „nu doare” (nu are simptome), dar „defecteaza” discret numeroase organe. Setea excesiva, cresterea poftei de mâncare, oboseala, scaderea vederii, infectiile frecvente, disfunctia erectila pot fi semne ca boala s-a instalat. Complicatiile pot fi foarte grave, adesea letale. Principalii factori de risc pentru imbolnavirea de diabet ar fi sedentarismul, obezitatea, supraalimentatia, mostenirea genetica si stresul. Pentru a evita acesti factori, specialistii recomanda o alimentatie sanatoasa, mese regulate, activitate fizica zilnica, reducerea stresului, mentinerea unei greutati corporale optime, renuntarea la fumat, eliminarea din alimentatie a produselor tip fast-food.

Statistici
Conform statisticilor OMS, pe glob sunt in acest moment aproximativ 250 de milioane de diabetici, boala si complicatiile ei soldându-se cu mai multe decese pe minut. In tara noastra, anual primesc acest diagnostic peste 50.000 de persoane. „La nivelul judetului nostru, numarul total de bolnavi de diabet aflati in evidente a ajuns la 17.046 – dintre care 1920 insulino-dependenti”, a mai spus reprezentanta DSP.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*