Depasirea, cea mai periculoasa manevra pe timp de ceata

ceata-2.jpgIn multe zone ale tarii, ceata foarte densa face ca circulatia pe drumurile publice sa se desfasoare cu dificultate, potrivit Centrului INFOTRAFIC. Acest fenomen impune din partea celor aflati la volan, dar si a celorlalte categorii de participanti la traficul rutier, o conduita preventiva pe toata durata deplasarii pe drumurile publice.

Ceata impune din partea celor aflati la volan, dar si a celorlalte categorii de participanti la traficul rutier, o conduita preventiva pe toata durata deplasarii pe drumurile publice. Este necesar sa se ruleze cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor de drum, iar fiecare manevra in trafic sa se faca numai dupa o temeinica asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie sa fie reglate corespunzator. Pe timp de ceata, mai ales pe drumurile din zone deluroase sau montane, diferentele de temperatura cauzate de parcurgerea traseului la altitudini mai mari sau mai mici, provoaca aburirea oglinzilor laterale. De aceea, la achizitionarea unui autoturism, se recomanda sa se opteze si pentru sistemul de incalzire a oglinzilor. Politistii rutieri recomanda ca luminile de intâlnire ale autovehiculelor sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care exista obligativitatea instituita prin lege. In conditii de ceata densa trebuie folosite si luminile de ceata. Nu trebuie uitat ca cea mai periculoasa manevra pe timp de ceata este depasirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depasesc pot fi surprinsi de aparitia brusca de pe sensul opus a unor autovehicule care circula fara lumini sau având in functiune doar luminile de pozitie. De asemenea, in cazul ramânerii in pana, triunghiurile de presemnalizare trebuie asezate la o distanta mult mai mare. Conducatorii de autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone trebuie sa poarte echipament de protectie – avertizare fluorescent -reflectorizant atunci când executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public. Este recomandat si celorlalti conducatori auto sa poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceata. Pietonii, biciclistii si carutasii trebuie sa fie constienti de faptul ca, pe timp de ceata, sunt mai greu vizibili in trafic.
Obligatia conducatorilor de vehicule sa circule cu o viteza care sa nu depseasca 30 de km/h in localitati sau 50 de km/h in afara localitatilor, când ceata reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Aceasta viteza permite oprirea in conditii de siguranta, atunci când pe drum apare o situatie de pericol. Regula este valabila pentru toate categoriile de drumuri, inclusiv pentru autostrazi, in cazul carora exista un plus de pericol, tocmai din cauza vitezei sporite cu care, de regula, se circula. Se impune si marirea distantei in mers intre vehicule. Siguranta rutiera este o prioritate nationala. Oamenii trebuie sa constientizeze ca siguranta traficului rutier reprezinta si siguranta lor, iar aceasta nu se poate realiza decât prin asumarea unor riscuri, cum ar fi acela de a fi controlati si sanctionati daca ati incalcat legea. (D.M.)

Adauga un comentariu

*