Americanii stiu sa faca bani din orice. Asta e ideea care se desprinde din carti, din filme si din reviste. Dar te convingi ca este suta la suta adevarata dupa ce ajungi sa traiesti peste Ocean, in mult visatele metropole americane. Sute sau poate chiar mii de familii din New York si, cu siguranta, din alte mari orase din Statele Unite, traiesc din gunoaiele de pe strazi. Nu la fel ca si boschetarii din Romania, cum s-ar putea crede la prima vedere. Daca la noi cei fara venituri sau fara case aduna resturile de mincare din gunoiul menajer si fie le maninca, fie cresc animale cu ele, in America sistemul este cit se poate de ecologic si sanatos. Aduna ambalajele de sticla sau bidoanele de plastic provenite de la apa si de la bauturile racoritoare si le transforma in bani la centrele special amenajate in supermarketuri.
Ca sa incurajeze protectia ecologica, americanii au trecut de multi ani la colectarea selectiva. Fiecare cladire aduna deseurile separat: au containere separate pentru gunoiul menajer, altele pentru hirtie, cartoane si ziare, si altele pentru sticle, bidoane si PET-uri. Pentru proprietarii de case sau administratorii cladirilor care care nu trec de inspectia gunoaielor, amenzile sunt de aproape 100 de dolari si nu exista termeni de negociere. De fiecare data cind esti prins cu mita in sacul de pet-uri contribui la bugetul orasului. Banii trebuie platiti sau fiecare gunoi in sacul care trebuie. Asa ca fiecare isi face treaba cit mai bine.
Dar ca sa incurajeze si mai mult selectarea gunoaielor, dar mai ales ale celor nereciclabile, cum sunt sticlele si PET-urile, guvernatorii au instituit un sistem de recompensa. Fiecare sticla sau bidon gol care este predat la centrele de recoltare special amenajate la supermarketuri, in toate zonele orasului, deci accesibil pentru oricine, este platit cu cinci centi. La prima vedere, cind gindesti la scara mica, suma pare insignifianta. Dar totul se transforma intr-o modalitate de trai pentru sute de familii care nu au dreptul legal de a munci, nu stiu sa vorbeasca engleza si din aceste motiv nu isi gasesc de munca. In vremuri de recesiune, cind este mai greu ca oricind sa isi gasesti un job, gunoaiele sunt o mana cereasca la indemina oricui care asigura hrana zilnica pentru multe familii si din acest motiv este tratata ca atare.
Imediat ce din cladirile de locuit sau din restaurante sunt scosi sacii de gunoi in strada, pentru a fi preluati de masinile de colectare, in nici zece minute apar si colectorii de PET-uri. Dotati cu manusi de protectie, carucioare si multi saci, trec la treaba. Job-ul este mai usor cind proceseaza gunoiele de la cadirile de locuit, unde deja administratorii au facut selectia potrivita. Daca nimeresc dupa un week-end, cind lumea sta mai mult acasa si consuma mai mult, prada este cit se poate de buna. Pot aduna si peste 200 de PET-uri de la o singura cladire. Adica nici mai mult nici mai putin decit 10 dolari. Cit se poate de bun. Concurenta este mare, asa ca gunoierii nu pierd timpul prea mult. Odata adunate de la o cladire, fug imediat la urmatoarea, ca nu cunva un altul sa vina si sa vineze aceleasi bidoane goale. Doar pe un perimetru mic, sa zicem trei block-uri, intr-o zona in care sunt multe blocuri cu trei-patru etaje, pot face face 50 de dolari in citeva ore.
Afacerea este ceva mai mizerabila cind e vorba de adunat din gunoiul provenit de la restaurante. Pentru ca restaurantele nu sint obligate sa faca colectare selectiva, mult vinatele PET-uri si sticle de bere sau suc sint laolalta cu resturile de mincare si gunoiul menajer. Dar asta nu ii impiedica pe gunoierii de New York sa-si faca banul. De asta s-au inventat manusile de plastic si dezinfectantii pentru miini, ar spune cineva care traieste din asta. Cind ai din ce sa iti platesti chiria si facturile si faci bani ca sa traiesti decent, nu mai conteaza prea mult ce faci ca sa aduci banul in casa. Este mentalitatea cu care traiesc cei mai multi oameni in America si care face deosebirea in tre cel mai dezvoltat stat al lumii si restul mapamondului.
Asa ca spre seara, cind mormanele de saci se muta din magazii in strada, apar si gunoierii. Iau la mina fiecare sac si pleaca de acolo cu citeva zeci sau poate doua sute de pet-uri. In ultima perioada, de cind afacerile nu mai merg asa de bine, si restaurantele au mai strins cureaua si au trecut la reciclarea gunoaielor. Dar, chiar si in conditii mai vitrege, gunoierii nu se pot plinge. De citeva saptamini, guvernatorul statului New York a adoptat o lege prin care si bidoanele de plastic in care este imbuteliata apa pot fi schimbate contra a cinci centi, asa ca afacerea a devenit si mai profitabila. Aproape ca s-a dublat. Asa ca venitul unui gunoier care munceste constiincios opt ore pe zi adunind sticle si bidoane din gunoaie ajunge si la 50 de dolari pe zi. Pentru cineva care a stins in saci undeva la 1000 de sticle si PET-uri goale. Pot fi si mai multi bani, daca cei care fac asta se intrebuinteaza si mai mult, sau au pe cineva sa ii ajute. Alternativa mai mizerabila, dar decenta, de a supravietui in orice conditii.
Pentru „Observator de Bacau” – Costinela BREAHNA, New York
Noi romanii avem bani ……..nu putem sa ne injosim ca americanii!!!!!! EI NU PRIMESC BANI DIN ITALIA SAU DE PESTE TOT CUM PRIMESC ROMANII, BANI CARE SE CHELTUIESC CU MARE NESIMTIRE, BANI MUNCITI DE ALTII……CU GREU!!!!!
In Germania exista un sistem ca la fiecare cvartal de blocuri exista containere speciale pt hartie,pet-uri,sticla,lemn ,aluminiu din cutiile de sucuri si de cate ori se ridica gunoiul sumele rezultate din materialele reciclabile se duc catre asociatia de locatari si se scat din consumurile blocului respectiv. E si asta o masura