Astazi, 25 noiembrie, este Ziua Internationala impotriva violentei asupra femeii. Violenta domestica face parte din categoria dramelor tacute, a celor consumate intre peretii casei, indurate si nemarturisite. Cresterea este determinata si de faptul ca, din ce in ce mai multe femei îndraznesc sa rupa tacerea, sa spuna drama prin care trec si sa ceara ajutor.
Subiectul este dur si delicat in acelasi timp, pentru ca, femeile abuzate, in proportie de peste 75 la suta, refuza sa faca publica drama lor. Prefera sa taca, sa îndure si sa spere ca abuzurile vor înceta. Statistica spune ca, pentru fiecare caz raportat sau descoperit, la spital, de exemplu, exista alte trei cazuri de violenta asupra femeii, care ramân necunoscute celor care ar fi capabili sa intervina.
“Stie ea de ce o bati!”
Violenta domestica sau conjugala este un subiect dezbatut. Teoretic, orice femeie stie ca bataia, abuzurile sexuale si verbale, presiunea psihica a partenerului asupra ei, reprezinta descrierea violentei domestice. O vorba sinistra spune: “Bate femeia de câte ori ai ocazia, chiar daca nu a facut nimic, stie ea de ce o bati!” Întotdeauna afirmatia este facuta de un barbat care a lovit o femeie. Si care va mai lovi! In acest sens putem exemplifica situatia Silviei, de 40 ani. “Am încasat prima palma de la sotul meu la doua luni dupa ce ne-am cunoscut. Am suferit, dar mi-am spus ca a fost din vina mea. Suntem împreuna de 15 ani. Am uitat numarul reprizelor de bataie pe care le-am primit. De fiecare data au alternat cu perioade bune. Nu a încetat niciodata sa tipe la mine si sa ma loveasca! Îmi este rusine de realitatea mea, asa ca nu stie nimeni ce patesc. In public suntem cuplul perfect!”.
Violenta in familie a devenit o obisnuinta
Pâna nu de demult, femeile erau blamate pentru faptul ca isi abandoneaza obligatiile sacre de familie. Din ce cauza ele nu parasesc locuintele si nu pleaca, daca sunt neferifcite? Majoritatea femeilor vor raspunde ca recunosc faptul ca se resemneaza deoarece au familie pe care trebuie s-o protejeze. Ele mai adauga si faptul ca nu au unde pleca sau ca intervin prietenii sau vecinii si-l mai linistesc pe sotul violent. Unele spera ca Politia sau Justitia sa intervina, având incredere in protectia oferita de aceste institutii.
Abuzul porneste intodeauna de la sot
Abuzul incepe aproape intotdeauna prin manifestarea de catre sot a unui comportament prin care isi injoseste sau umileste sotia. El incearca prin diferite mijloace sa demonstreze ca sotia este cauza nemultumirilor care apar in relatia lor. Pasul firesc urmator este izolarea, care se asociaza cu gelozia. Gelozia sotului se manifesta nu numai fata de alti barbati, ci si fata de alti membri ai familiei, prieteni, colegi sau oricare alta persoana care atrage atentia sotiei de la sot. Se poate vorbi apoi de abuzul verbal, care se intensifica pe masura ce trece timpul. Acestea sunt de fapt, etapele premergatoare aparitiei violentei.
Cele trei faze ale violentei in familie
In ceea ce priveste violenta in familie, se poate spune ca exista trei etape. Prima este cea in care tensiunea creste, barbatul devine foarte sensibil, critic, iritabil. Femeia incearca sa mentina pacea in familie, evitând tot ceea ce ar putea sa il supere pe acesta. Cea de a doua etapa incepe cu explozia manifestata prin batai. Barbatul devine furios fara mortiv, este lipsit total de control si ataca pe oricine. Din acest motiv, politia se implica foarte putin in cazurile de violenta in familie. In sfârsit, cea de a treia faza este cea a regretelor si remuscarilor care il cuprind pe sot dupa manifestarile de brutalitate. Isi cere scuze, ofera cadouri sotiei, devine dragastos. Este de fapt o capcana intinsa cu abilitate in care, din pacate, cade majoritatea femeilor.
Spune “Nu, violentei in mediul familial!”
Inspectoratul Judetean de Politie Bacau încurajeaza toate activitatile prin care se poate dezvoltata capacitatea comunitatii de a spune „Nu violentei in mediul familial”. În acest sens, astazi, 25 noiembrie, pentru a marca si la nivelul judetului nostru “ Ziua Internationala asupra violentei impotriva violentei asupra femeilor”, la iniţiativa IPJ Bacau, cu sprijinul FSC Bacau si Asociatia Betania, având ca parteneri Centrul de Evaluare, Prevenire si Consiliere Antidrog Bacau, Serviciul Public de Asistenta Sociala Bacau, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau, Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau si Directia de Munca Bacau, precum si mass-media locala, în perioada 22 noiembrie – 16 decembrie2009, se deruleaza o campanie de sensibilizare a populatiei asupra fenomenului de violenta domestica intitulata “Viata poate fi traita si altfel!”. Una dintre activitatile campaniei este aceea de a stabili un canal de comunicare între institutiile cu atributii în domeniu cu scopul de a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul victimelor acestui fenomen. Pe parcursul desfasurarii campaniei, în municipiile si orasele din judetul Bacau, vor fi distribuite materiale informative în cadrul unor activitati stradale si întâlniri cu grupuri tinta. Va chemam sa fiti alaturi de noi, pentru ca viata poate fi traita si altfel!
Dan MINDIRIGIU