Directorii PDL au iesit la raport
Radiografia unei agriculturi falimentare

agricultura27111.jpgLa sedinta de ieri, de Colegiu Prefectural s-a discutat despre agricultura judetului, despre stadiul de implementare a unor masuri si modul de absortie de fonduri europene din FEADR. Conducerea Oficiului Judetean de Consultanta Agricola si APIA si-au prezentat si ei bilantul. Concluziile trase dupa doua ore de dezbateri au fost punctate de prefectul Claudiu Balan si subprefectul Tudorita Lungu. „Producatorii nu au asigurata piata de sedfacere pentru ca nu exista o promovare mai buna a masurii 142 privind constituirea grupurilor de producatori. Hipermarketurile sunt pline de produse agricole din import. de multe ori, la producatorii autohtoni, se lucreaza la negru. Pe masura 322, primarii ne intreaba ce se intâmpla cu proiectele depuse. Câteodata suntem mai catolici decât Papa, dam interpretari extraordinare unui cuvânt sau expresie. Nu exsita nici un proiect in derulare de dat exemplu pe masura 112, instalarea tinerilor fermieri. Vinovati sunt cei care s-au ocupat de pregatiri in 2007 deoarece Programul National se deruleaza pe perioada 2007-2013”, a spus prefectul. Or, de aceste pregatiri s-a ocupat echipa ministeriala condusa, la acea vreme de un membru marcant PDL. Sa fi uitat cei doi inalt functionari publici?
In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala pentru perioada de programare 2007-2013, intr-o prima etapa s-au accesat o serie de masuri din cele 4 axe , prin programul F.E.A.D.R , astfel incât investitiile sa raspunda nevoilor identificate in zona de aplicare. Programul a demarat in luna martie 2008 cu doua masuri: masura 121 si masura 322. Din luna martie 2008 si pâna in prezent s-au lansat si alte masuri in diferite sesiuni de depunere, sesiuni care continua si in aceasta perioada, iar pentru Constituirea grupului de producatori (masura 142) este sesiune deschisa.

Instalarea tinerilor fermieri doar pe hârtie

Masura vizeaza sprijin pentru tinerii agricultori care preiau pentru prima data o exploatatie agricola si se instaleaza ca si conducator de exploatatie. Sprijinul pentru aceasta masura este de maximum 25.000 euro. In prezent este sesiune de depunere cu termen final 30.11.2009 .Pâna la aceasta ora s-au depus 18 proiecte cu valoarea de 229.000 euro, din care in prima sesiune s-a depus un singur proiect care este si contractat. Este vorba despre un tânar din itesti care si-a dezvoltat o plantatie de capsuni!!! Cei ce doresc sa acceseze astfel de fonduri trebuie sa urmeze un crus de trei luni dar… cei care au facut respectivul curs nu sunt interesati de aceasta masura iar cei car esunt interesati trebuie sa se adune la un loc astfel incât sa formeze o grupa de 18-20 de persoane. Cum respectivul curs tine trei luni, cei interesati rateaza sesiunea de depunere. In plus, doritorii trebuie sa aiba cel putin 12 clase si sa mai indeplineasca si alte conditii… stupide.
Masura 121-Modernizarea exploatatiilor agricole este masura cea mai intrebata atât de micii producatori agricoli, dar si de exploatatiile mari.
La aceasta masura s-au depus 79 proiecte cu valoarea de 26.535.576 euro. Din aceste proiecte, un numar de 20 proiecte cu valoarea de 3.123.516 euro sunt selectate cu fonduri. La ultima sesiune de depunere, respectiv septembrie 2009 s-au depus 20 proiecte cu valoarea de 7.601.979 euro, proiecte la care nu s-a intocmit raportul de selectie. Pe Masura 123-Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere s-au depus 14 proiecte cu valoarea totala de 22.278.353 euro, din care numai noua proiecte cu valoarea de 8.891.070 euro sunt eligibile cu fonduri si contractate.

Primarii nu au cu ce se lauda

Masura 322-Renovarea ,dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale
s-a adresat in special comunelor. In cele patru sesiuni de depunere, in judet s-au depus 92 proiecte cu valoarea de 224.634.510 euro, din care 55 proiecte in sesiunea din iulie 2009 in valoare de 134.480.646 euro, proiecte care sunt in verificare. In luna iulie, Bogdat Seto, director la acea vreme la OPDRP Bacau a dispus ca trei experti de la Bacau sa fie detasati la Iasi pentru a verifica documentatiile depuse. Prin aceasta decizie s e dorea urgentarea procedurilor de verificare astfel incât proiectele sa fie declarate eligibile in timp util. Acest lucru nu s-a reusit, fondurile s-au terminat si sunt sase minime ca in 2010 sa mai existe vreo sesiune. „Primarii nu o sa aiba cu ce se lauda. Inteleg ca ei au depus in termen dosarele dar procedurile de verificare dureaza”, a afirmat prefectul.
Ca o concluzie generala, prefectul a spus ca in judetul Bacau s-au depus proiecte pe toate masurile programului FEADR in derulare, dar nu la nivelul asteptarilor . „Cauzele pot fi atât de natura financiara, metodologia greoaie folosita de banci in acordarea creditelor, refuzul bancilor de a lua ca si garantie imobiliarele din mediul rural, cât si lipsa de interes pentru a investi in agricultura”, a mai spus Balan. Florin CRETU

Comentarii

  1. LASLAU GEORGES nascut in ROMANIA a zis:

    Sau inputinat taranii care vor s-asi are paminturile .Vor sa aiba ce minca cu
    orice pret ,alta solutie nu mai vad .DAR in locul cailor sau ale vacilor la jug
    asi pune multi primari si politici

Adauga un comentariu

*