Receptia lucrarii de reparare a instalatiei de aer conditionat in cladirea Institutiilor Muncii nu a fost facuta de o comisie de specialisti asa cum prevede legea, ci de soferul Directiei de Munca si Protectie Sociala. Instalatia a functionat doar 72 de ore, iar costul reparatiei se ridica la 90 de mii de lei. Soferul institutiei refuza sa dea declaratii pe marginea acestui subiect.
Receptia lucrarii de reparatie a instalatiei de aer conditionat din cladirea Institutiilor Muncii a fost parafata de Victor Cristescu, soferul institutiei, si in niciun caz de o comisie de specialisti asa cum prevede legea. Cel putin asa sustine inginerul Gheorghe Teierau, inginer al S.C. Frigotehnica Est, firma care s-a ocupat de repararea instalatiei de aer conditionat din noua cladire a Institutiilor Muncii. Desi investitia este nou- nouta, aerul conditionat n-a functionat niciodata in cladire, in schimb a inghitit sume imense de bani. Problemele mari au inceput la finalizarea lucrarii, când s-a observat ca instalatia de aer conditionat nu functioneaza. Dupa terminarea constructiei, au mai ramas câteva lucruri de pus la punct, pentru care s-a intocmit o anexa pe lânga procesul – verbal de receptie finala a lucrarii, printre care si remedierea problemei defectiunii instalatiei de aer conditionat. Emil Taras, inginer al S.C. Conextrust, afirma ca defectiunea a fost remediata, insa instalatia a cedat din nou, deoarece a fost exploatata „la sânge”, iar reparatiile ulterioare au fost facute de niste „cârpaci”. „Da, au fost probleme atunci, dar noi le-am rezolvat. Problema mare a fost ca, este o instalatie foarte sofisticata care trebuia intretinuta periodic. In cladire era foarte mult praf si in plus, ne-am trezit ca instalatia a fost infundata si cu frunze si cu hârtii. Noi, ne-am indeplinit obligatiile din lista anexa la procesul-verbal de receptie finala. Apoi, directorul de acolo (n.r. – Gheorghe Apostu) a vorbit cu o alta firma sa faca reparatiile. Pai daca ai Mercedes, mergi sa schimbi filtrele la reprezentanta Mercedes, nu la cine se nimereste. Ca de aia apar pe urma tot felul de probleme”, a afirmat inginerul Taras.
Bani aruncati pe geam
Deoarece instalatia de aer conditionat a iesit din garantie, reparatiile ulterioare s-au facut pe bani grei de firma Frigotehnica Est. Prima interventie a costat 20 de mii de lei, dar aparatul nu a functionat mai mult de 72 de ore. Gheorghe Teirau a recunoscut ca receptia lucrarii de reparatie n-a fost parafata de o comisie de specialisti. „Prima data a mers instalatia. Receptia a fost facuta atunci de Apostu si de Cristescu (n.r. soferul institutiei). Am acte in acest sens! Pe urma, instalatia s-a stricat din nou si am fost nevoiti sa demontam partile componente, dar nu l-am mai putut repara. Costurile erau exagerate, undeva la 70 de mii de lei. A inceput criza si n-au mai fost bani”, a afirmat inginerul Teirau. Silviu Mazilu, cel care a fost director al Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) in perioada mai – septembrie, sustine ca a gasit aerul conditionat stricat si stricat l-a lasat dupa ce el a parasit functia. „Suma de achizitie a unui aparat nou era mai mica decât reparatia care se impunea facuta. Ce m-a mirat este faptul ca dupa ce instalatia a fost reparata nu s-a dat nicio garantie a lucrarii. Apoi, s-a stricat de tot”, a afirmat Mazilu. Si Ciprian Macovei, fostul director economic al DMPS, afirma ca reparatiile s-au facut in lipsa sa. „Toate receptiile au fost avizate de Apostu si Cristescu”, a afirmat Macovei.
Soferul Cristescu refuza sa dea declaratii
Contactat de ziaristii de la „Observator de Bacau”, Victor Cristescu a refuzat sa ne prezinte un punct de vedere pe marginea acestui subiect. „Nu dau declaratii si nu discut asa ceva la telefon”, a afirmat soferul Cristescu. Constructia cladirii Institutiilor Muncii a fost inceputa in 2001 si finalizata in 2007. Valoarea investitiei s-a ridicat la 10,7 milioane lei noi. (Olimpia FILIP)
de ce nu se autosesizeaza organele statului de control dupa atatea mismasuri de la institutiile astea???????