Onestiul face mari progrese in privinta rezolvarii problemelor sociale

onesti3.jpgLa sedinta extraordinara de ieri a Consiliului Local Onesti, s-au dezbatut doua proiecte foarte importante pentru comunitatea locala, de natura sa rezolve multe dintre probleme sociale cu care se confrunta municipiul. Primul dintre proiectele de ieri, care au fost initiate de primarul Emil Lemnaru, a fost legat de construirea Centrului social de la Slobozia, pentru care s-au primit primii bani din fondurile europene destinate acestui obiectiv. Din totalul de 26,7 miliarde de lei vechi, la care se ridica investitia, au fost transferate in conturile municipalitatii 2,6 miliarde, ca avans din fondurile europene aprobate.

Desi este vorba doar de prefinantarea proiectului pentru realizarea centrului social, este o premiera pentru municipiul Onesti, unde au ajuns pentru prima data bani europeni, desi numarul proiectelor aprobate este mult mai mare. In scurt timp, va urma o alta transa din fondurile europene destinate acestui proiect, care va fi tot de 2,6 miliarde de lei vechi, iar restul de bani se va asigura pe parcurs.

Adapost si ingrijire pentru 36 de persoane

Centrul Social din cartierul Slobozia va functiona in cladirea Scolii generale nr. 2, care a fost desfiintata din lipsa de elevi. Capacitatea centrului este de 36 de locuri, iar asezamintul este destinat batrinilor cu dizabilitati moderate si persoanelor aflate in situatii extreme. Printre acestea se numara batrinii abandonati sau fara adapost si femeile care au devenit victime ale violentei domestice. “Necesitatea unui astfel de asezamint a aparut datorita faptului ca in municipiul Onesti, sau in imprejurimi, nu exista un loc in care care sa le fie oferit sprijinul necesar acestor persoane”, a subliniat primarul Emil Lemnaru. Cladirea in care va functiona centrul social, care are doar parter si subsol, va fi supusa unor lucrari de consolidare a fundatiei, peretilor si acoperisului. La subsol vor fi amenajate spatii pentru bucatarie, spalatorie, centrala termica, magazii si alte anexe, iar la parter se vor realiza 4 dormitoare pentru barbati si 4 pentru femei, cite o camera de zi, sala de mese si un cabinet medical. In incinta centrului vor fi amenjate spatii de odihna si de recreere. Centrul social va asigura doar gazduire provizorie, iar batrinii care au nevoie de ingrijire permanenta vor fi transferati la caminul pentru persoane virstnice, care va fi amenajat in cartierul 6 Martie.

Apartamentele de protocol ale Onestiului, transformate in adapost pentru oamenii strazii

Un al doilea proiect dezbatut la sedinta extraordinara de ieri a vizat infiintarea unui centru social mai mic, cu doar 16 locuri, care se va numi “Centrul pentru gazduire pe perioada nedeterminata, asistenta medicala si ingrijire, asistenta paleativa, consiliere psihologica, socializare si petrecere a timpului liber” si care va fi amenajat la fostele apartamente de protocol ale Primariei Onesti, din strada General Radu R. Rosetti. “Vor fi 8 camere de câte doua paturi, deci capacitatea centrului este de 16 locuri, insa ocuparea acestora se va face in functie si de solicitarile existente – a precizat sociologul Rodica Taranu, directorul executiv al Directiei de Asistenta Sociala (DAS), structura din cadrul Primariei Onesti. Avem deja contract cu o firma care va asigura hrana si cu alta pentru spalarea lenjeriei, precum si 4 angajati proprii”. Cei patru angajati sunt salariati din cadrul DAS, care vor primi atributii suplimentare, dar se vor mai face angajari si anul viitor, insa nu prea multe, pentru ca asistenta medicala va fi asigurata de personalul de la cabinetele medicale scolare, recent preluat de municipalitate. La Centrul de gazduire isi vor gasi adapost provizoriu femeile insarcinate, femeile cu copii, victime ale violentei domestice, persoanele vârstnice, persoanele suferind de boli netransmisibile, persoanele cu handicap fizic, dar care au un grad minim de autonomie, precum si persoanele fara locuinta si resurse materiale. Se acorda servicii de igienizare, cazare, asistenta sociala, hrana calda si rece, consiliere sociala, psihologica si profesionala, asistenta medicala primara si consiliere pentru promovarea sanatatii.

Oamenii aflati in dificultate vor beneficia de sprijin

“Ca in toate marile orase, si in municipiul Onesti este o realitate faptul ca din ce in ce mai multe persoane si-au pierdut locuinta, fiind nevoite sa locuiasca pe strada sau in adaposturi improvizate – a spus primarul Emil Lemnaru, initiatorul proiectului. Fata de fenomenul < > , fenomen in continua crestere, cu care se confrunta si comunitatea noastra locala, este necesara infiintarea unui centru pentru gazduire a persoanelor fara adapost, cu conditii minime de cazare, unde aceste persoane sa aiba posibilitatea sa doarma, sa li se asigure asistenta medicala, cât si servicii de socializare si asistenta psihologica. In municipiul Onesti nu exista centre care sa ofere servicii de asistenta sociala comunitara persoanelor fara adapost, care reprezinta categoria cu cel mai ridicat risc de marginalizare sociala. In prezent, s-a creat o posibilitate, prin existenta spatiului din strada General Radu R. Rosetti nr. 1/17, 18, 19, 20, in suprafata totala de 244,50 metri patrati, din care suprafata utila este de 188,40 mp. Acest spatiu poate fi transformat in centru pentru gazduire permanenta a persoanelor fara adapost, iar in acest mod, se va rezolva una dintre cele mai acute probleme sociale ale comunitatii locale”. Consilierii locali au aprobat, ieri, si Regulamentul de organizare si functionare a centrului, transmiterea imobilului in folosinta Directiei de Asistenta Sociala si completarea organigramei DAS. Proiectul va fi finalizat in maxim doi ani de zile, iar anul viitor va incepe si derularea investitiei de la caminul de batrâni, care va fi construit in cartierul 6 Martie.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*