Partidele politice care-l susţin pe Klaus Johannis pentru funcţia de premier au convenit să aibă „un acord distinct” prin care să-i ofere acestuia „garanţii cu privire la modul cum va funcţiona majoritatea parlamentară”, a declarat luni, liderul social-democrat Mircea Geoană, după întrevederea avută la partlament cu edilul Sibiului şi liderul PNL, Crin Antonescu. Totodată, cei trei politicieni au decis să participe marţi la festivităţile de la Timişoara unde se va parafa şi un acord politic local, cu amendamentul că Iohannis nu este dispus să participe la mitingurile electorale ale candidatului PSD. La rândul său, Iohannis a subliniat compatibilitatea dintre el şi liderii PSD şi PNL, arătând că în prezent împreună constituie o adevărată echipă.
„Reprezentăm o generaţie de lideri politici care dorim un alt mod de a face politică şi să contribuim la ieşirea României din starea de criză. Scopul pe care îl avem este un guvern Iohannis instalat până de Crăciun pe baza unor principii sănătoase de guvernare” a declrata după încheierea discuţiilor, Mircea Geoană.
Liderul PSD a sugerat că viitorul guvern Iohannis va fi de lungă durată, eventual putând să conducă ţara pe toată durata mandatului său la Cotroceni în cazul în care va câştiga alegerile din 6 decembrie.
„În premieră, în viaţa guvernelor României, guvernul Iohannis va avea ocazia să lucreze la un buget multianual pe 3 ani de zile. Pentru o mai bună eficacitate şi cheltuire a banului public prima lege care va fi adoptată de noul Guvern va fi legea responsabilităţii fiscale” a mai anunţat Geoană.
În acest sens, este nevoie ca după alegerile din 6 decembrie, partidele politice să încheie un acord politic distinct care să-i ofere garanţii lui Klaus Iohannis.
„Va trebui ca după alegerile prezidenţiale să avem între partidele care vor compune viitoarea majoritate şi primul-ministru desemnat un acord distinct în care să putem să-i oferim domnului Iohannis garanţii cu privire la modul în care va funcţiona această majoritate. Suntem dispuşi cei doi lideri care compun partidele centrale ale acestei majortiăţi să-i oferim domnul Iohannis posibilitatea de a se exprima într-un Guvern politic, dar păstrând şi respectând statutul de independenţă pe care domnia sa îl are”, a spus Geoană.
Preşedintele PSD a mai susţinut că la reuniunea de astăzi nu s-a discutat despre portofolii şi împărţirea puterii, ci doar despre principii generale.
„Am vorbit despre dificultăţile bugetare, despre păstrarea cotei unice, despre găsirea resurselor pentru o eventuală scădere a taxelor atunci când vom demonstra că avem aceste resurse(…). Guvernul Iohannis va avea şansa să lucreze cu un buget multianual pe trei ani”, a subliniat Geoană.
Pe de altă parte, liderul PSD a precizat că Iohannis îşi va putea pune amprenta pe viitorul Guvern, având drept de veto asupra nominalizărilor de miniştri cu care vor veni partidele politice.
„Este absolut evident că dommul Iohannis va avea ultimul cuvânt cu privire la selectarea echipei pe care o va conduce. Dacă cineva propus de noi nu este acceptat de către dl Iohannis, acesta are dreptul că refuze acea propunere a noastră”, a precizat liderul PSD.
„Suntem într-o situaţie inedită. Avem partide care formează o majoritate şi este evident că vom avea un guvern eminamente politic cu un prim-ministru independent. Vom avea discuţii. Este însă clar că partidele vor împărţi numărul de ministere. Discuţia cu mine va fi legată de persoanele care vor fi nominalizate”, a subliniat la rândul său, Klaus Iohannis.
Iohannis a explicat că modul de colaborare va fi diferit faţă de cel schiţat atunci când PSD şi PNL l-au propus pentru un guvern de tehnocraţi până la alegerile prezidenţiale.
„Vom avea discuţii în diferite variante, însă este clar că partidele vor negocia împărţirea şi numărul de ministere. Va exista un protocol politic, însă discuţia cu mine va fi de altă natură, va fi şi pe programul de guvernare, dar evident şi pe persoanele care vor fi nominalizate la ministere”, a afirmat Iohannis.
Întrebat de ce solicită majorarea perioadei de la 15 zile la şase luni pentru a putea opt între funcţia de premier şi cea de primar, Klaus Iohannis a explicat: ” Există riscul foarte mic, dar există riscul ca această formulă să nu funcţioneze”.
Geoană a mai arătat că vor exista discuţii foarte rapide cu privire la programul de guvernare după 6 decembrie, el anunţând că în acest momentliderii intenţionează să invite la Bucureşti cât mai rapid principalii parteneri internaţionali, urmând să aibă o discuţie şi cu guvernatorul BNR.
Potrivit preşedintelui PSD, viitoarea guvernare ar avea de atins două obiective, înainte de a veni în faţa Parlamentului cu un program de guvernare şi cu un prim-ministru şi înainte ca el, Mircea Geoană, să depună jurământul în condiţiile în care va deveni preşedinte: cea mai competentă echipă guvernamentală pe care o poate oferi România şi un program de guvernare care să nu fie doar pe hârtie.
sursa: antena3