Bugetul local al municipiului Onesti, aprobat la ultima sedinta a Consiliului local, prevede alocarea unor mari sume de bani pentru invatamant, atat pentru plata drepturilor salariale, cat si pentru dotari si investitii. Cu 304,2 miliarde de lei vechi pentru cheltuielile de personal, 73,4 miliarde pentru cheltuielile materiale si 11,1 miliarde pentru cheltuielile de capital, Invatamantul este capitolul de buget cu cele mai mari alocari de fonduri la Onesti, de peste o treime din intregul buget al municipiului (33,3 %). In realitate, sumele sunt cu mult mai mari, intrucat o serie de obiective de investitii sunt finantate cu bani de la Uniunea Europeana, iar lucrarile vor fi efectuate in perioada 2010 – 2013. In cursul anului trecut, Primaria Onesti a depus o
lista cu 14 proiecte pentru finantare nerambursabila, valoarea lor totala fiind de 127,5 milioane de lei, adica mai mult decat intregul buget local al municipiului pe un an de zile. Dintre cele 14 proiecte, pentru 5 dintre ele s-au semnat si contractele de finantare, la care contributia municipalitatii este de 2 %, iar restul banilor reprezinta finantari nerambursabile. Patru dintre cele 5 proiecte pentru care s-au semnat contractele se refera la reabilitarea unor institutii de invatamant, respectiv scolile generale nr. 7, “George Calinescu” si “Emil Racovita”, precum si colegiul “Gheorghe Asachi”. Urmeaza sa mai fie semnat si contractul pentru colegiul “Dimitrie Cantemir”. Pentru aceste unitati de invatamant, din bugetul local pe anul 2010 se va aloca cate un miliard de lei vechi, in contul contributiei de 2 % din partea municipalitatii onestene. Tot din bugetul local se vor mai aloca fonduri si pentru alte scoli si licee, cum ar fi cele pentru reabilitarea Caminului nr. 2 de la colegiul “Petru Poni” (3 miliarde de lei vechi), restul de lucrari pentru reabilitarea Scolii “Ghita Mocanu” (100 milioane de lei vechi) si dotari (500 milioane de lei vechi), precum si pentru proiectarea lucrarilor de reabilitare a colegiului “Petru Poni” (1,5 miliarde de lei vechi), a Scolii nr. 1 (500 milioane de lei vechi) si a Scolii “Sfantul Voievod Stefan cel Mare” (500 milioane de lei vechi).
Gheorghe LEU
de ce nu se vorbeste ca in alte localitati s-a platit al 13-lea salariu iar la onesti nu….primaria desconsidera cadrele dictatice…ca totdeauna…bine asa dom-primar…
E foarte bine sa se investeasca in infrastructura . Nu vad ce legatura are cu al 13-lea salariu.