Singur, acasa

copii-singuri2.jpgMoto: „Copiii nu-si vor aminti de tine pentru lucrurile materiale pe care i le-ai dat, ci pentru faptul ca i-ai iubit cu adevarat” (Robert I. Evans)

Peste 5.600 de copii din judetul Bacau au ramas singuri acasa, dupa ce parintii au plecat in strainatate, sa-si gaseasca un loc de munca. Acesti copii privin din 3.634 de familii.

5.600 de copii din judetul Bacau au ramas singuri acasa
3.500 de familii traiesc departe de copii

126.000 de copii romani au ambii parinti plecati la munca

Romanii plecati peste hotare au „scos” tara din criza, ani de-a randul. Familiile in care unul sau ambii parinti lucreaza in strainatate, la mii de kilometri de copii, sufera, copiii fiind primii afectati, mai ales atunci cand sunt lasati in grija unor straini, cu toate ca acestia pot fi bunici, unchi sau altfel de rude. Din nefericire, au existat cazuri in care copiii au fost abuzati tocmai de cei carora le-au fost incredintati, fie ca acestia le erau rude, tati vitregi, unchi sau cunostinte, vecini.
Multi dintre copiii ramasi singuri acasa au probleme cu legea, nu au o situatie scolara buna si au tendinta de a intra in gasti periculoase.

Telefonul , „cordonul ombilical”!

Parintii se considera vinovati fata de copiii lasati singuri.
Psihologii afirma ca nu numai copiii sunt afectati de fenomenul „munca in strainatate”. Si parintii se confrunta cu sentimente de vinovatie, pentru ca si-au lasat copiii acasa si incearca sa-si compenseze absenta indelungata prin tot felul de avantaje materiale. Ce se petrece insa, in sufletul unui copil care stie ca are doi parinti, si afla, intr-o zi, ca tata s-a despartit de mama, ca mama pleaca la munca in strainatate, la mii de kilometri, este greu de descris in cuvinte. Singura cale de cominicare intre parinti si copii ramane telefonul, mobil sau fix. Un adevarat „cordon ombilical” prin care se face educatie in ziua de astazi in multe familii din Romania. Sau prin care, unul din cei doi parinti plecati peste hotare, isi pot arata dragostea fata de micutul ramas acasa, in grija altora. Prin acest mijloc de comunicatie, parintii isi educa copiii, sfatuindu-i pe ce carare sa paseasca in viata.

Dorul de mama blocheaza afectiv copiii

„Copiii care au parinti plecati la munca in strainatate duc lipsa afectiunii. Ei sunt mai sensibili, unii pot deveni retrasi, necooperanti. Pot avea probleme de comunicare, de exprimare, ajungand, chiar, sa se izoleze. Daca minorii raman in grija bunicilor, de cele mai multe ori, copilul simte mai putin lipsa mamei. Chiar daca nu o pot inlocui pe mama, bunicile incearca sa le dea o educatie buna nepotilor. Dorul de mama insa, ii poate face pe copii vulnerabili, acestia putand suferi un blocaj afectiv. In rest, acesti copii au un comportament normal, specific varstei”, spune psihologul Iulia Hagima, din cadrul DGSAPC Bacau.

In Bacau, peste 3.500 de familii traiesc departe de copii

La sfarsitul ui 2009, in judetul Bacau s-au inregistrat 5.606, copii, atat cu un parinte cat si cu ambii parinti plecati la munca in strainatate. Acestia provin din 3.634 familii. Conform datelor puse la dispozitie de Alina Iftode, purtator de cuvand in cadrul DGASPC Bacau, sunt 1991 copii, din 1.307 familii, cu ambii parinti plecati la munca in strainatate. Dintre acestia, 1.939 de copii sunt fara masura de protectie, la rude pana la gradul IV, inclusiv tata. Cu masura de protectie, sunt 11 copii la asistenti maternali profesionisti, 3 copii in centre rezidentiale, 28 la rude pana la gradul IV, 9 copii la alte persoane. In ceea ce priveste copiii cu un singur parinte plecat la munca in strainatate, au fost inmregistrati 2.938 copii proveniti din 1.880 familii. Dintre acestia, 2.924 copii sunt fara masura de protectie speciala (rude pana la gradul IV), iar cu masura de protectie speciala, 9 copii (rude pana la gradul IV). Cu parinte unic sustinator – familie monoparentala, sunt inregistrate 447 familii, cu 677 copii. Dintre acestia, fara masura de protectie – 668 (rude pana la gradul IV), iar cu masura de protectie, 2 copii la asistenti maternali profesionisti, un copil aflat in plasament centru rezidential, 6 copii rude pana la gradul IV. Statistica pe grupe de varsta si sex este raportata la numarul total de copii cu parinti plecati la munca in strainatate, 2.888 – baieti, 2.718 – fete, mai mici de un an 47, 1 – 2 ani 168, 3 – 6 ani 1.014, 7- 9 ani 1.346, 10 – 13 ani 1.635, 14 – 17 ani 1.396. Fata de 2008, cand au fost inregistrati 5.266 copii, numarul inregistrat la sfarsitul lui 2009 este in crestere.

Criza ii aduce pe romani acasa

Criza mondiala si lipsa locurilor de munca i-au determinat pe multi parinti sa revina in Romania, alaturi de copii, pentru ca nu mai faceau fata cheltuielilor din strainatate, dupa ce ramasesera fara un loc de munca permanent. Chiar daca incepand cu ultimul trimestru al anului trecut se observa o usoara tendinta de scadere a numarului copiilor cu parinti plecati in strainatate, ca urmare a intoarcerii acestora acasa pe fondul crizei economice, situatia afecteaza in continuare aproximativ jumatate de milion de copii. Neglijarea de catre autoritatile nationale si europene a fenomenului copiilor lasati acasa de parinti este o dovada de iresponsabilitate fata de prezent si una de inconstienta fata de efectele viitoare ale acestei situatii.

126.000 de copii romani au ambii parinti plecati la munca!

Potrivit unui studiu realizat de Departamentul pentru Afaceri Economice si Sociale al ONU, in zona Balcanilor, procentul de femei care au mers la munca intr-un stat din Vest il depaseste pe cel al barbatilor. Practic, zeci de mii de femei din Albania, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Romania muncesc peste hotare. Din studiu reiese ca romancele care muncesc peste hotare aleg domeniile publice, lucrand ca femei de serviciu, menajere la hoteluri sau ingrijesc de oameni batrani si bolnavi. Cele mai multe merg in Spania sau Italia. In urma cu doi ani, conform UNICEF si Social Alternatives Association, aproape 350.000 de copii aveau cel putin un parinte la lucru in alta tara. In ceea ce priveste situatia din tara noastra, conform Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, aproape 126.000 de copii romani sunt acasa fara ambii parinti.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*