Delictele silvice in atentia Politiei

actiune-silvic-7.jpgAcţiuni in mai multe judeţe pentru descoperirea şi prevenirea infracţiunilor la regimul silvic. In urma acţiunilor pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice derulate de la inceputul lui martie in judeţele Argeş, Bacau, Neamţ, Suceava, Hunedoara şi Harghita, a fost confiscat material lemnos de peste 60.000 de lei şi au fost intocmite peste 10 dosare penale. In 2009 au fost soluţionate 3715 dosare (+79 la suta) cu 2.828 invinuiţi/inculpaţi (+95 la suta). La nivel naţional au fost organizate 59.079 de acţiuni şi controale, in urma carora s-au confiscat 31.107 metri cubi material lemnos, in valoare de 6.744.162 de lei.

Poliţiştii din cadrul birourilor şi compartimentelor silvice ale Inspectoratele de Poliţie Judeţeane, sprijiniţi de reprezentanţi ai Regiei Naţionale a Padurilor –ROMSILVA şi specialişti ai Direcţiilor Silvice, au acţionat in perioada 1-6 martie, in sistem integrat, pentru depistarea şi prinderea persoanelor care nu respecta legile ce reglementeaza activitaţile de exploatare, debitare, valorificare şi transport ale materialului lemnos. Acţiunile, s-au finalizat cu inregistrarea a 11 dosare penale, constatarea a 33 de infracţiuni şi a 70 de contravenţii (dintre care 22 la Legea 31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice şi 48 la O.U.G. 195/2003 privind circulaţia pe drumurile publice). Valoarea amenzilor aplicate se ridica la 37.540 de lei.

20 instalatii debitare verificate

Oamenii legii au verificat 20 de instalaţii de debitare, opt depozite de comercializare a materialului lemnos şi patru targuri, fiind confiscaţi 412 metri cubi de material lemnos (lemne de foc, buşteni, cherestea raşinoase), a caror valoare a fost estimata la 60.156 de lei. De asemenea, poliţiştii au controlat 44 de autovehicule şi atelaje hipo, pentru verificarea circulaţiei materialului lemnos şi opt agenţi economici. Padurile, terenurile destinate impaduririi, cele care servesc nevoilor de regenerare, producţie ori administraţie silvica, albiile raurilor, precum şi terenurile neproductive, incluse in amenajamente silvice, in condiţiile legii, constituie, indiferent de natura dreptului de proprietate, fondul forestier naţional. Fondul forestier naţional ocupa la sfarşitul lui 2009 aproximativ 6.314.000 hectare de padure, care reprezinta aproximativ 27 la suta din suprafaţa ţarii, din aceasta, 3.390.000 hectare de padure fiind proprietate de stat şi 2.924.000 hectare proprietate privata.
Activitaţile ilegale in domeniul forestier, in care lemnul este pus in valoare, taiat, transportat, prelucrat şi/sau comercializat in contradicţie cu reglementarile in vigoare pot fi imparţite in urmatoarele categorii: a)Taieri de arbori puşi in valoare cu incalcarea prevederilor legale. In acest caz se disting urmatoarele situaţii: folosirea fara drept sau contrar reglementarilor specifice in vigoare a dispozitivelor speciale de marcat; falsificarea dispozitivelor speciale de marcat. b) Taieri de arbori nepuşi in valoare: furtul de arbori doboraţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lastari care au fost taiaţi sau scoşi din radacini, din paduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrari de impadurire şi din vegetaţia forestiera din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricaror alte produse specifice ale fondului forestier naţional;
distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuinţare prin incendiere a padurilor, a perdelelor forestiere de protecţie, a vegetaţiei din terenurile degradate ameliorate prin impaduriri, a jnepenişurilor şi a vegetaţiei forestiere din afara fondului forestier naţional, de catre proprietari, deţinatori, administratori sau de orice alta persoana; c) Evaziunea fiscala generata de efectuarea de acte de comerţ ilegale cu material lemnos; d)Falsul şi uzul de fals asociat cu activitaţile ilegale din domeniul forestier (amenajarea padurilor, punerea in valoare, taiere, transport, prelucrare, comercializare); e) Munca „la negru”; f) Transportul materialului lemnos fara documente legale.

Peste 3.500 dosare penale solutionate in 2009

In 2009 au fost soluţionate 3715 dosare penale privind infracţiuni silvice, cu 2.828 invinuiţi/inculpaţi. In urma reorganizarii structurilor de ordine publica a fost infiinţat Biroul pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice şi a braconajului piscicol la nivelul Direcţiei de Ordine Publica, precum şi şase Birouri similare la Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Argeş, Harghita, Hunedoara, Neamţ, Suceava şi Vrancea şi 19 compartimente silvice la judeţele cu problematica in domeniul silvic, printre care si Bacaul. In cursul lui 2009, ofiţerii Biroului pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice şi a braconajului piscicol din cadrul Direcţiei de Ordine Publica au organizat şi coordonat direct 25 de acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii taierilor ilegale de arbori. La nivel naţional, anul trecut au fost organizate 59.079 de controale, in urma carora s-a confiscat cantitatea de 31.107 metri cubi de material lemnos, in valoare de 6.744.162 de lei şi au fost aplicate 27.662 sancţiuni contravenţionale in valoare totala de 13.828.958 de lei. De asemenea, s-a inceput urmarirea penala pentru 5.634 de fapte, pentru care sunt suspectate 4.040 de persoane.
Studiind profilul infracţiunilor silvice se constata faptul ca, majoritatea acestora o constituie infracţiunile de taiere şi scoatere din radacini a arborilor, puieţilor şi lastarilor, prevazuta şi pedepsita de art. 108 din Lg. 46/2008 şi furtul de arbori doboraţi, rupţi, a puieţilor ori lastarilor taiaţi, prevazuta şi pedepsita de art. 110 din Legea 46/2008.

Actiuni concrete in judetul Bacau

. Intre 2 si 5 martie, poliţişti din cadrul I.G.P.R. – DOP, IPJ Bacau – SOP, RNP „Romsilva”, Directia Silvica Bacau si ITRSV Suceava– ISV Bacau au actionat pe linia verificarii legalitatii activitatilor de exploatare, debitare si valorificare a materialelor lemnoase cat si a respectarii prevederilor LG. 31/2000 pe durata transportului in zona comunelor Podu Turcului, Stanişeşti, Motoşeni, Glavaneşti şi Rachitoasa.
In cadrul acţiunii au fost identificate şi verificate doua instalaţii de debitare, patru depozite cu material lemnos, un targ saptamanal şi 21 de atelaje hipo. Au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale in valoare totala de 6.240 lei şi s-au confiscat 6,68 m.c. material lemnos. Poliţiştii au prins patru persoane cu varse cuprinse intre 22 şi 36 de ani, din Judeţul Bacau, care au taiat fara drept mai mulţi arbori esenţa de salcam, dintr-o plantaţie cu rol antierozional din comuna Staniseşti.. Au fost depistaţi Valeriu M., de 26 ani, Constantin S., de 31 ani, Catalin T., de 22 ani, Florin T., de 28 ani, toţi din comuna Stanişeşti, şi Alexandru U., de 36 ani, din comuna Glavaneşti, care au taiat fara drept de pe picior mai multi arbori esenţa salcam, dintr-o plantatie cu rol antierozional din comuna Stanisesti. A fost dispusa masura sancţionarii contravenţionale a persoanelor depistate cu amenda in valoare de 1.000 lei fiecare, iar materialul lemnos a fost predat reprezentantului ANIF. Verificarile sunt continuate in vederea stabilirii cu exactitate a arborilor taiaţi şi a stabilirii intregii activitaţi infracţionale A fost identificat Eusebiu G., de 31 ani, din comuna Glavaneşti, care comercializa 3,88 mc cherestea raşinoase fara a deţine documente de provenienţa. S-a dispus sancţionarea contravenţionala a acestuia iar materialul lemnos a fost confiscat si predat Ocolului Silvic Zeletin in vederea valorificarii in conditiile legii.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*