“Anul european pentru combaterea sărăciei” s-a lansat la Bacău

Miercuri, 10 martie 2010, a avut loc conferinţa de lansare pe plan local a programului „Anul European pentru Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale”. Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului din judeţul Bacău, în colaborare cu Fundaţia “Constantin Brâncoveanu”. În acest context, Carmen Silitră, preşedintele Fundaţiei “Constantin Brâncoveanu” a prezentat obiectivele “Anului European pentru Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale”:

– recunoaşterea dreptului celor care trăiesc în sărăcie şi sunt excluşi social la o viaţă demnă şi la un rol activ în societate;

– stimularea responsabilităţii comune şi a participării la lupta împotriva sărăciei;

– promovarea incluziunii sociale şi obţinerea unui angajament politic care sa duca la acţiuni concrete de eradicare a sărăciei şi de combatere a excluziunii sociale;

– asumarea acestor obiective de întreaga societate (societatea civilă, mass-media, instituţiile publice).

În cadrul conferinţei au fost prezentate de către Natalia Bichescu activităţile desfăşurate la Clubul Vârstnicilor “Constantin Brâncoveanu”, iar preotul Ichim Gabriel, de la Parohia pentru deficienţii de auz “Acoperământul Maicii Domnului”, a ţinut un discurs pe această temă.

Detalii

Parlamentul European a hotărât ca anul 2010 să fie Anul european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale, pentru recunoaşterea dreptului de a trăi în demnitate, anunţă Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
Mai multe tipuri de săraci

Sărăcia extremă este caracterizată de lipsa hranei, a apei potabile, a adăpostului, a accesului la serviciile de sănătate şi la educaţie. În UE există anumite grupuri afectate de acest tip de sărăcie, în special în cadrul comunităţilor rome în anumite state membre. În afară de sărăcia extremă, în cadrul Anului european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale este abordată şi sărăcia relativă: aceasta afectează oamenii care nu au un venit necesar pentru asigurarea unor standarde acceptabile în societate. Sărăcia relativă este cel mai răspândit tip de sărăcie în Uniunea Europeană. O parte din populaţia europeană este afectată de sărăcie în alt fel: prin excluderea de la procesul de luare de decizii şi incapacitatea de a-şi asuma controlul asupra propriei vieţi. Cauza este tot sărăcia, care duce în final la discriminare.
Incluziune activă prin programe naţionale

17 milioane de euro au fost alocate Anului european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale. Din această sumă, 9 milioane vor fi cheltuite la nivel naţional prin campanii de sensibilizare, iniţiative inovatoare şi scheme de solidaritate promovând incluziunea activă. Programele naţionale au fost elaborate în cooperare cu societatea civilă, cu organizaţii ce apără interesele victimelor sărăciei şi excluziunii sociale, cu parteneri sociali şi autorităţile locale şi regionale.

Adauga un comentariu

*