O femeie din patru, victima a violentei fizice

violenta-domestica-4.jpgOrganizatia Natiunilor Unite a sarbatorit pentru prima data ziua nationala pentru drepturile femeii si pacea internationala pe 8 Martie 1975. Acest eveniment este un bun prilej pentru autoritati sa atraga atentia asupra unui fenomen pe cat de ingrijorator, pe atat de prezent in viata de zi cu zi a multor femei, violenta domestica de orice fel. Statisticile date publicitaţii de Comisia Europeana arata ca o femeie din patru a fost, la un moment dat, victima a violentei barbatilor.

Violenta impotriva femeii nu este caracterizata doar de vatamari sau suferinte de natura fizica, cele mai adanci urme fiind cele lasate de abuzurile psihice. „Violenta barbatilor impotriva femeilor reprezinta o incalcare a drepturilor omului, in special a dreptului la viata, dreptului la siguranta, dreptului la demnitate si dreptului la integritate fizica si psihica, precum si a dreptului la alegere si sanatate sexuala si reproductiva“, se arata in rezolutia adoptata la finele anului trecut de Parlamentul European privind eliminarea violentei impotriva femeilor. Documentul atrage atentia asupra faptului ca, de cele mai multe ori, „violenta impotriva femeilor este insotita de violenta impotriva copiilor si exercita o influenta asupra bunastarii psihice si asupra vietii acestora, fiindu-le afectate direct si indirect sanatatea emotionala si mintala a copiilor lor, cu efecte negative de lunga durata asupra acesteia“.

Numarul victimelor creste alarmant

Potrivit rezolutiei, numarul femeilor care sunt victime ale violentei de gen este alarmant, insa, din motive complexe si diverse, de natura psihologica, financiara, sociala si culturala, si, cateodata din lipsa de incredere in serviciile de politie, de justitie sau de asistenta sociala si medicala, acestea nu raporteaza abuzurile. Astfel de premise au determinat Legislativul european sa solicite statelor comunitare imbunatatirea legislatiei si politicilor nationale pentru combaterea tuturor formelor de violenta impotriva femeii, acordand o atentie deosebita, prin programe si scheme de finantare nationale adecvate, organizatiilor si asociatiilor de voluntari care ofera adapost si asistenta psihologica femeilor victime ale violentei domestice.

Ordin european de protecţie a femeilor abuzate

In cadrul campaniei dedicate Zilei internationale a femeii, Parlamentul European s-a concentrat in acest an pe eradicarea violentei impotriva femeilor, presedinta Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen, Eva-Britt Svensson (Suedia), explicand, pentru biroul de presa al Legislativului european, directiile de actiune pentru eradicarea acestui fenomen. „Victimele trebuie sustinute. Trebuie sa avem o legislatie prin care sa se asigure ca in toate statele membre femeile stiu ca violenta este o infractiune. Si mai este nevoie de posibilitatea de a obtine sprijin de la autoritatile sociale, de la politie si judecatori. In al doilea rand, numarul de telefon comun propus de Presedintia spaniola a UE este un lucru bun, ar fi mai usor pentru victime sa sune dupa ajutor. In al treilea rand, ar trebui sa avem informatii exacte despre violenta in fiecare stat membru, cate victime sunt si care sunt cauzele violentei“, a sustinut eurodeputatul. In urmatoarele luni este posibila adoptarea unei legi a UE pentru ajutarea victimelor, denumit „ordinul european de protectie“. „Aceasta lege europeana va permite victimelor sa obtina protectie oriunde in UE, in baza documentului de restrictie eliberat de instanta decizionala din tara natala“, a mai aratat presedinta Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen.

„Violenta impotriva femeilor ramane larg raspandita“

Statisticile europene arata ca fiecare a patra sau a cincea femeie sufera, pe parcursul vietii, din cauza violentei fizice.
In Romania, numarul total de cazuri de violenta in familie inregistrate si raportate Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei (ANPF) in perioada 2004-2009 semestrul I, se ridica la 53.720 de cazuri si 723 de decese. Numarul femeilor agresate este insa cu mult mai mare, insa, ca urmare a factorilor enumerati mai sus, victimele nu raporteaza
Autoritatilor abuzurile la care sunt supuse de catre soti sau parteneri de viata. „Atat timp cat violenta impotriva femeilor si fetelor ramane larg raspandita, iar actele de violenta raman necondamnate, trebuie sa promulgam si sa aplicam legi echitabile ca sa inclinam balanta spre dreptate“, a spus in mesajul trimis cu ocazia Zilei internationale a femeilor Thoraya Ahmed Obaid, director Executiv al Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA).
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Din pacate in Romania este un obicei destul de des intalnit……

Adauga un comentariu

*