Grupare de traficanti de persoane, destructurata de politisti

Valeria U., din Bacau, arestata preventi

Atrase de promisiunea unor locuri de munca bine platite, aproximativ 200 de persoane au fost obligate sa practice munca silita sau prostituţia in folosul membrilor gruparii.  Şase dintre membri gruparii au fost arestaţi preventiv.  Din randul celor sase face parte si Valeria U., din Bacau.

Marti, 23 martie, poliţişti din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti, au reuşit, in urma unor investigaţii complexe, destructurarea unei importante grupari infracţionale transfrontaliere, specializata in comiterea infracţiunilor de trafic de persoane. Membrii gruparii sunt suspectaţi ca au traficat sute de persoane, cu varste cuprinse intre 20 şi 45 de ani, in scopul exploatarii prin munca in Cipru şi Italia şi exploatarii sexuale in Cipru.

Din grupare faceau parte Daniel M., Liliana M., Alexandru C., Didina M., Alexandrina I., toţi domiciliaţi in municipiul Bucureşti, Valeria U., din municipiul Bacau, Aneta M., din municipiul Constanţa, Florinel N., din municipiul Iaşi,  George S., cetaţean britanic, domiciliat in Cipru, Diogenis S. şi Ioannis P., ambii cetaţeni ciprioţi, domiciliaţi in Cipru.

Din investigaţiile efectuate s-a stabilit ca aproximativ 200 de persoane au cazut in plasa traficanţilor, fiind recrutate, in perioada 2005 – 2010, prin inşelaciune şi prin promisiunea unor locuri de munca legale in Italia şi Cipru, din mai multe judeţe ale ţarii şi din Capitala. Activitatea infracţionala s-a desfaşurat prin intermediul a 14 societaţi comerciale din municipiile Bucureşti, Constanţa şi Bacau, la care suspecţii erau asociaţi, administratori sau reprezentanţi. Membrii gruparii incheiau „contracte de munca” false, pentru care percepeau diferite taxe şi comisioane, cu parţile vatamate, prin care le promiteau locuri de munca in diverse domenii, in conformitate cu calificarea lor, de la domeniul construcţiilor pana la domeniul medical. Victimele erau astfel convinse ca totul este conform cu prevederile legale (normele legale privind condiţiile de munca, salarizare, sanatate şi securitate). Parţile vatamate, odata ajunse in Cipru, erau preluate de catre suspecţii Diogenis S., Ioannis P.,  George S., Alexandrina I. şi Florinel N. Ulterior, acestea erau cazate, apoi plasate catre diverşi cetaţeni ciprioţi, care le obligau sa munceasca, fara a respecta normele legale privind condiţiile de munca, salarizare, sanatate şi securitate. Sub ameninţari şi violenţe, victimele erau obligate de traficanţi sa presteze alte activitaţi decat cele prevazute in contractul de munca. Ca urmare a exploatarii prin munca, una dintre parţile vatamate a suferit un accident de munca, in urma caruia şi-a pierdut doua degete de la o mana. O alta victima, recrutata din Romania, a fost obligata de catre Diogenis S. şi Alexandrina I. sa practice prostituţia intr-un club din Nicosia, care aparţine lui Diogenis S., deşi, in contractul de munca incheiat in ţara pentru Cipru se stipulase ca va lucra ca bucatar. Unii dintre membrii reţelei, pentru a disimula activitaţile infracţionale, au schimbat de mai multe ori, in perioda 2005-2010, denumirea societaţilor comerciale prin intermediul carora se faceau recrutarile. De asemenea, aceştia au schimbat şi sediile sociale ale firmelor, in cele din urma ajungand sa cedeze societaţile unor terţe persoane care nu aveau legatura cu aceasta activitate infracţionala.

Persoanele in cauza incasau de la parţile vatamate sume cuprinse intre 100 şi 300 de euro drept comision pentru mediere. Cercetarile poliţiştilor au scos la iveala ca, in momentul in care parţile vatamate se prezentau la Daniel M. pentru a reclama cele intamplate in Cipru, acesta le ameninţa cu un pistol pentru a le determina sa renunţe la reclamaţii şi la recuperarea banilor achitaţi drept comision.

Marti, 23 martie, poliţiştii B.C.C.O. Bucureşti, cu sprijinul Brigazii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, au efectuat 11 descinderi la domiciliile suspecţilor şi la sediile firmelor acestora. In urma percheziţiilor au fost ridicate, in vederea indisponibilizarii, trei autoturisme, şase laptop-uri, noua unitaţi centrale şi hard-disk-uri, 16 telefoane mobile, un pistol cu gaze, 2000 de euro, aproximativ 500 volume de documente şi acte ale societaţilor comerciale in cauza. In aceeaşi zi, D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti a dispus reţinerea suspecţilor Daniel M., Liliana M.,  Alexandru C., Didina M., Valeria U. şi Aneta M., pentru 24 de ore, pentru savarşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat in scopul savarşirii infracţiunii grave de trafic de persoane. Miercuri, 24 martie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandate de arestare preventiva pe numele celor şase suspecţi. In continuare, poliţiştii, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T., desfaşoara activitaţi pentru depistarea şi aducerea in ţara a celorlalţi membri ai gruparii, aflaţi in strainatate.  Florinel N. este urmarit internaţional, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare preventiva de Tribunalul Iaşi, in cursul anului 2008, fiind suspectat de trafic de persoane. (D.M.)

Adauga un comentariu

*