Romania cumpara avioane americane second-hand

Din cauza lipsei banilor, Consiliul Suprem de Aparare al Ţarii (CSAT) a aprobat ieri achiziţionarea a 24 de avioane F16 in uz, propunere care va fi trimisa Parlamentului pentru luare in dezbatere şi decizie, se arata intr-un comunicat de presa al Administraţiei Prezidenţiale şi asta „avand in vedere ca Romania nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi”. Preţul estimativ al celor 24 de avioane F-16 era estimat de oficialii de la Aparare la aproximativ 800 de milioane de dolari.


Inlocuirea actualelor avioane MIG-21 Lancer, avioanele de lupta din dotarea Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA) al caror ciclu de viaţa se va incheia in curand, este printre primele probleme ale Ministerului. Analiza caracteristicilor tehnico-economice ale celor mai performante avioane multirol a determinat identificarea a cinci tipuri care satisfac cerinţele operaţionale elaborate de aparare. Este vorba despre F-16 – Lockheed Martin, SUA, JAS-39 Gripen – SAAB, Suedia, Eurofighter Typhoon – consorţiu Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania, F-18 – Boeing, SUA şi Rafale – Dassault Aviation, Franţa.  F-16 este un avion de lupta multirol proiectat iniţial de General Dynamics şi imbunataţit de Lockheed Martin pentru United States Air Force. A fost conceput iniţial ca avion de vanatoare cu greutate redusa. Dispune de comenzi de zbor electronice fly-by-wire (primul avion de lupta de serie echipat cu acest sistem), raport tracţiune-greutate supraunitar (incepand cu variantele C/D), poate efectua viraje cu acceleraţie de 9g. In zbor manifesta stabilitate statica relaxata (negativa), de aceea nu poate fi pilotat fara sistemul computerizat fly-by-wire. Pe de alta parte, aceasta instabilitate naturala ii confera o manevrabilitate deosebita.

Comentarii

  1. Botomei Vasile- avocat a zis:

    Nu sunt necesare aceste avioane. Doctrina Romaniei este de aparare si nu de atac. Avem nevoie de sisteme de aparare antiaeriana sol -aer. Mai exact in acest fel se face un scut de protectie de aliniament , peste care nu trece nici pasarea cerului. Spatiul aerian al Romaniei este prea mic pentru desfasurarea unor aasemenea avioane de vanatoare.

  2. A inceput cumva programul Rabla la F16 ?? Le luam moca si platim miliarde de $ pentru a le intretine !! Avioanele suedeze erau mult mai bune ,si luam mai multe ,dar interesul poarta fesul !

  3. locuiesc in zona de sud,stie cineva sunt zgomotoase astea F16 ? Am creierii varza de la MIGuri.

  4. Acum ai sa ai creierii pane !

Adauga un comentariu

*