Iepuraşul vine mai ieftin din Ungaria

Pentru locuitorii din vestul ţării, Iepuraşul vine din Ungaria. Înaintea Sărbătorilor de Paşte, mulţi preferă să treacă graniţa pentru cumpărături, pentru că, în ţara vecină, preţurile la alimente sunt mai mici, iar calitatea mai bună.

Magazinele mari sunt pentru oameni bogaţi

„Măcar cu 30-40 % este mai ieftin. La noi totul este mult mai scump şi nu ştiu de ce nu vor să înţeleagă că magazinele astea mari, care sunt aşa de scumpe, nu poate toată lumea să îşi permită, de ce fac numai pentru oamenii bogaţi, de ce nu fac şi pentru oameni mai săraci, săraci, adică oameni medii. Nu zic bine? Eu nu sunt nici bogată, nici săracă, dar la mall nu am fost, dar pentru ce să mă duc dacă e aşa de scump, nu?”, spune Rozalia Maria Balint, venită de la Arad.

Gheorghe Redac consideră că alimentele sunt mai ieftine la unguri.

„Am cumpărat papuci, făină, de toate, flori, că vin Floriile, pantaloni, bluză la soţie. Nici nu mai ştiu. Papucii i-am luat cu 10 lei şi sunt papuci buni. Produsele alimentare sunt mai ieftine ca în România, cam cu 20% e mai ieftin ca la noi. (…) Şunca afumată e aici cam 1.200 de forinţi, cam 18 lei, la noi”, spune el. Soţia sa, Ileana, povesteşte că „am cumpărat făină mai multă pentru prăjituri că vin sărbătorile. În general venim, preţurile sunt mai bune, nu la toate, dar în general sunt mai bune”.

Şunca e favorită

Un alt arădean, Nicolae Gudiu, spune că „sunt unele produse care sunt mai ieftine aici, depinde ce se cumpără, în special produsele de bază sunt mai ieftine aici. În general, carnea e mai ieftină şi alte produse de bază. Sunt foarte mulţi români care vin la cumpărături în Ungaria, în general la centrul de carne sau la magazinele mari”.

Românii ştiu şi carmangeriile cu cele mai bune oferte. „Am cumpărat şuncă de casă pentru Sfintele Paşte. Preţul este accesibil, dar calitatea este mult mai bună. În procente, aici este cu 20 % mai ieftin şi calitatea nu se compară, pentru asta venim mai mult. Am cumpărat şi carne proaspătă de lucru, care a ieşit cam la 10 lei kilogramul, iar la noi e 13-15 lei kilogramul”, spune Mihai Gal.

„Românii vin des aici la noi, iar acum e mai bine că sunt Paştele ortodoxe şi catolice la aceeaşi dată. În această perioadă cea mai mare trecere o are şunca”, a declarat Zsolt, un măcelar care are un magazin chiar în centrul localităţii.

Preţurile din Ungaria şi oferte în română

Un litru de lapte costă 2,5 lei, 10 ouă eco 5,7 lei, 1 kg de făină un leu, un kg de zahăr 3 lei, 1 kg de jambon 18-19 lei, 1 litru de smântână 2,2 lei sau o sticlă de vin 3,2 lei. În unele localităţi maghiare, magazinele au oferte afişate inlcusiv în limba română, astfel încât clienţii români să nu aibă nicio problemă în alegerea celor mai bune variante şi produse.

Bani mai puţini decât anul trecut

Toţi românii se plâng însă că bugetul de sărbători e mai mic decât anul trecut. „Bugetul e mai mic decât anul trecut. Toată lumea zice că nu sunt bani, nu sunt bani, dar nu ştiu când când vor fi”, spune Gheorghe Redac.

Sursa EVZ.RO

Comentarii

  1. Pai acolo se respecta legea de lanturile de magazine !!La ei totul este mai ieftin cand sunt sarbatorile ,la noi se scumpeste totul !Mergeti fratilor si cumparati numai de acolo ,falimentati supermarketurile nesimtite rin Romania !!

Adauga un comentariu

*