Romanii, cei mai prost platiţi europeni

In timp ce salariaţii din Romania mai aşteapta ca partenerii sociali sa inceapa negocierile cu autoritaţile pentru majorarea salariului minim in acest an, angajaţii care caştiga minimul pe economie sunt printre cel mai prost platiţi europeni. De aceasta situaţie se mai pot plange doar bulgarii, care, şi la salariul minim, sunt sub Romania, scrie incont.ro.

Potrivit Eurostat, 20 de state din cele 27 membre ale Uniunii Europene au reglementata plata unui salariu minim pe economie. In 2009, cel mai mare salariu minim din UE, 1.642 euro, se acorda in Luxemburg, ţara urmata de Irlanda (1.462), Belgia (1.387 euro), Olanda (1.382 euro) şi Franţa (1.321 euro).  Bulgarii primeau cel mai mic salariu din UE, de 123 euro, urmaţi de romani (153 euro), letoni (232 euro), lituanieni (254 euro) şi unguri (270 euro). In Turcia, ţara candidata pentru a intra in UE, salariul minim pe economie, de 319 euro, este cu mult mai mare decat in multe ţari europene. In Romania, in mediul privat, s-a pastrat in 2010 acelaşi salariu de anul trecut, respectiv 600 de lei, deşi sindicatele au cerut in repetate randuri majorarea acestuia de la 1 ianuarie, la cel puţin 705 lei. Reprezentanţii patronilor susţin ca salariul minim ar putea creşte la cel mult 650 de lei, de la jumatatea anului, şi asta in funcţie de evoluţia economiei. Pentru angajaţii de la stat, cel mai mic salariu este de 705 lei, ceea ce reprezinta coeficientul minim stabilit prin legea salarizarii unitare. Romania a mai avut doua salarii minime pe economie pana in 2007, situaţie in care salariul din privat era mai mare decat salariul minim de la stat, valoarea acestuia fiind stabilita in urma negocierilor dintre sindicate şi patronate. Nici la capitolul salariu mediu romanii nu stau mai bine, acesta, in valoare de aproximativ 448 euro, fiind sub salariul minim din ţari precum Portugalia şi Slovenia.

Banii romanilor se duc pe mancare, utilitaţi şi taxe

Aproape 90% din banii caştigaţi in ultimele trei luni ale anului trecut au fost cheltuiţi pe mancare, medicamente, impozite şi utilitaţi. Conform Institutului Naţional de Statistica romanii care traiesc la oraş au cheltuit mai mult pe mancare decat cei care traiesc in mediul rural. Explicaţia este ca cei care traiesc la ţara işi asigura aproape jumatate din consum din resurse proprii. Mai mult, aproape jumatate dintre romani se plang ca lunar raman fara bani, chiar şi pentru mancare. Aşa arata rezultatul unui sondaj realizat de Comisia Europeana la nivelul tuturor statelor membre. In topul saraciei la nivelul UE suntem urmaţi de Letonia şi Bulgaria. „Saracia şi, implicit, veniturile mici, daca este sa ne raportam la celelalte state UE, conduc la problemele pe care le avem cu structura cheltuielilor, unde pentru mancare cheltuim de cateva ori mai mult decat alte ţari europene, iar pentru recreere şi cultura de cateva ori mai puţin. Pentru produse alimentare, in celelalte ţari cheltuielile nu depaşesc 15-18%. La capitolul cultura şi recreere ne confruntam cu o alta discrepanţa, in timp ce la noi cheltuiala este de 4,4%, in celelalte ţari din UE cheltuielile se cifreaza la 10-15%, ajungand in unele cazuri pana la 20%”, a declarat Petre Dandea, vicepreşedintele CNS „Cartel ALFA”.


Producem un sfert din media europeana

Recesiunea a indepartat Romania de media europeana in privinţa PIB-ului pe cap de locuitor, indicator esenţial pentru masurarea bunastarii unui popor. In 2009, un roman a produs, in medie, aproape 5.400 euro, circa 23% din valoarea medie a PIB-ului pe cap de locuitor din UE. Scaderea indicatorului a fost cauzata şi de slabirea puternica a leului in faţa euro. Doar Bulgaria sta mai slab decat Romania, cu un PIB pe cap de locuitor de 4.450 euro. In Ungaria, cifra este de 9.200 euro pe cetaţean, iar in Polonia, cea mai mare economie din regiune, de 8.100 euro. Cehia, care a beneficiat de puternice investiţii straine in ultimii ani, este unul dintre liderii in regiune, cu un plus de 13.100 euro pe cetaţean la produsul intern brut. Germania, cea mai mare economie a Uniunii, a incheiat 2009 cu un PIB/locuitor de 29.300 euro, semnificativ peste media Zonei Euro. In concluzie, fiecare german a contribuit la produsul intern brut de patru ori mai mult decat un roman. Pe de alta parte, potrivit Eurostat, Romania a avut in februarie 2010 un ritm de scadere a producţiei industriale de 0,4%, comparativ cu aceeaşi perioada din 2009. Romania se plaseaza, totodata, pe locul patru in UE din punct de vedere al ritmului lunar de scadere a producţiei industriale, de 2,5%. Primele poziţii sunt ocupate de Bulgaria (-5,7%), Letonia (-3%) şi Grecia (-2,9%). Cele mai mari creşteri ale indicatorului au fost raportate de Slovenia (6,4%), Luxemburg (3,6%) şi Danemarca (1,8%). Producţia industriala a crescut in februarie, comparativ cu ianuarie, in şapte state UE, a scazut in 13 şi s-a menţinut in Franţa şi Italia. Pe ansamblul Uniunii, indicatorul a urcat cu 0,7%. In Zona Euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii ale UE, producţia industriala a avansat in februarie cu 4,1% in ritm anual şi cu 0,9% faţa de ianuarie.

Comentarii

  1. ma mir cu ce mai traiesc romanii dupa ce impart pensia sau salariul,? care se duce numai pe taxe si alte cheltuieli lunare

Adauga un comentariu

*