Siguranta in scoli, in atentia politistilor

Numarul infractiunilor sesizate in zona unitatilor de invatamant preuniversitar s-au redus in primele trei luni ale lui 2010, fata de perioada similara a anului trecut. Au fost sesizate cu 28,3 la suta mai putine infractiuni, numarul infractiunilor savarsite de elevi a scazut cu 37,57 la suta, iar numarul de elevi victime s-a redus cu 16 la suta.

Din dispozitia sefului Politiei Romane, chestor principal de politie Petre Toba, in 2010 se desfasoara, sub directa coordonare a Inspectoratului General al Politiei Romane, in toate judetele, actiuni concertate pentru combaterea violentei in unitatile de invatamant preuniversitar. In raportul trimestrial al politiei se arata ca, de la inceputul anului, au fost demarate ample actiuni pentru asigurarea unui climat de siguranta si securitate publica in incinta si zona adiacenta unitatilor de invatamant preuniversitar, prevenirea si combaterea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, pentru eficientizarea masurilor necesare asigurarii bunei desfasurari a procesului instructiv-educativ. In urma analizelor efectuate pentru fiecare unitate de invatamant aflata in zona de competenta, acestea au fost incluse in itinerariile de patrulare auto si pedestre ale politiei, asigurandu-se, totodata, supravegherea in permanenta a traseelor de deplasare a elevilor. Zilnic, echipaje de politie au fost prezente in zona intrarilor in scoli, in intervalele orare in care se efectueaza intrarea si iesirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, au fost efectuate patrulari in zona scolilor si in perioadele cand elevii nu au cursuri, intrucat multe unitati scolare detin terenuri de sport care sunt frecventate de un numar mare de copii. La actiunile desfasurate luna de luna au participat, in medie, 9.500 de politisti care au colaborat cu jandarmii si politistii comunitari, precum si cu alti parteneri, inclusiv asociatiile parintilor elevilor si conducerea unitatilor de invatamant.

Peste 7.000 de actiuni preventive

La nivel national au fost derulate 7.732 actiuni preventive, fiind desfasurate in comun cu reprezentantii unitatilor de invatamant. In urma actiunilor specifice, au fost depistati, in localurile din apropierea scolilor, peste 9.000 de elevi care absentau de la cursuri.  In incinta sau in zona imediata a scolilor au fost inregistrate 321 de apeluri de urgenta, in care au fost semnalate incidente in care au fost implicati elevi. Au fost aplicate 695 de sanctiuni si constatate 86 de infractiuni. Actiunile intreprinse de catre politisti si masurile adoptate, impreuna cu unitatile de invatamant, au facut ca numarul infractiunile sesizate comise in scoli si in afara acestora, in care au fost implicati si elevi, sa inregistreze scaderi, in comparatie cu perioada similara din anul precedent.

A scazut numarul infractiunilor de orice natura

In urma analizarii locului producerii infractiunilor, a reiesit ca numarul infractiunilor sesizate in zona adiacenta scolilor cunoaste o scadere de 28,8 la suta, iar numarul infractiunilor savarsite de catre elevi in afara unitatilor de invatamant a scazut cu 30,6 la suta. De asemenea, numarul elevilor victime in afara unitaţilor de invaţamant a scazut cu 36,6 la suta. In ceea ce priveste faptele comise in incinta scolilor au fost sesizate cu 28 la suta mai putine infractiuni, numarul infractiunilor comise de elevi inregistrand o scadere de 43,7 la suta, iar cazurile in care elevii au fost victime ale infractiunilor se mentin la acelasi nivel. Infractiunile de furt reprezinta jumatate din totalul faptelor inregistrate, 25 la suta sunt infractiuni de lovire sau alte violente sesizate, iar cele de talharie sunt de 3 la suta.

Date statistice pentru  primul trimestru

Pana in prezent, in toate judetele tarii politistii au desfasurat numeroase actiuni preventive circumscrise domeniului amintit. Au avut loc actiuni destinate cresterii gradului de siguranta a elevilor, desfasurate conform unui plan de masuri elaborat de Inspectoratul General al Politiei Romane, pe baza analizei indicatorilor statistici privind situatia infractionalitatii, efectuata de specialistii Politiei Romane cu atributii in acest domeniu.  Poliţiştii de la compartimentele de analiza si prevenirea criminalitatii, impreuna cu cei rutieri, sprijiniti de politistii de proximinate au organizat  campanii antivictimale in cadrul unitatilor scolare. De asemenea, Politia Romana va continua efectuarea de controale periodice privind respectarea prevederilor Legii nr. 333, din 2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor. Astfel, se vor face in permanenta verificari privind modul de acces in incinta scolilor si executarea pazei.

Actiuni la nivelul IJP Bacau

La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, in primul trimestru al lui 2010 au fost sesizate 18 infractiuni comise in unitatile de invatamant si in imediata apropiere a acestora, cu 11 fapte mai putine fata de primul trimestru din  2009, reprezentand o scadere de  38 la suta fata de perioada similara a anului trecut. Dintre acestea, 17 au fost  sesizate in incinta unitatilor de invatamant si una in imediata apropiere. In comiterea acestor fapte au fost implicati 18 autori, mai putini cu 17 fata de primul trimestru al lui 2009, reprezentand o diminuare cu 48,6 la suta a celor ce savarsesc infractiuni in unitatile de invatamant sau in imediata lor apropiere. Din cei 18 autori, 15 au fost elevi iar  trei alte persoane. Urmare a savarsirii celor 18 infractiuni au rezultat 17 victime, cu 12 mai putine decat in 2009, reprezentand o diminuare cu  41,4 la suta fata de primul  trimestru din 2009. Din cele 17 victime, 16 au fost elevi.

Pentru diminuarea fenomenului violentei scolare, politistii din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, alaturi de cei de la Politia de Proximitate si de la Posturile de Politie de la nivelul intregului judet, au sustinut  224 de dezbateri si seminarii, fiind abordate o serie de teme, cum ar fi violenta in scoli, arta de a fi parinte, educatia non violenta, consecintele incalcarii legii de catre minori, consumul de droguri, implicarea interinstitutionala in procesul de educare a tinerilor, rolul autoritatilor locale in siguranta comunitara.

Campania „Prezentul iti poate bloca viitorul”

Campania s-a derulat de Inspectoratul de Politie Judetean Bacau prin ofiterii de prevenire si politistii de proximitate in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, si a  urmarit informarea elevilor cu privire la rolul implicarii in dezvoltarea personala si, implicit, a comunitaţilor de apartenenta, reducerea factorilor de risc care conduc la implicarea in fapte antisociale, victimizare, marginalizare si excludere sociala. Aceasta campanie este implemntata la nivelul a sase unitati de invatamant de la nivelul municipiului Bacau, in perioada februarie – iunie  2010.

Sectia 1 Politie Bacau

Proiectul „Adolescenta fara delincventa”, organizat si desfasurataa de lucratorii Sectiei 1 Politie Bacau in doua licee din municipiul Bacau a avut drept obiectiv  prevenirea violentei in cele doua licee.  Proiectul „Copilarie in siguranta”, prin care s-a urmarit  prevenirea violentei in doua scoli generale.

Politia municipiului Moinesti

Proiectul „Din secretele artei de a fi parinte”, cu principal scop prevenirea si combaterea delincventei juvenile.  Proiectul „Prietenul la nevoie se cunoaste”, cu obiectivul prevenirea si combaterea delincventei juvenile.

Politia orasului Buhusi

In cadrul acestei unitat s-a desfasurat proiectul „Atentie la neatentie”, cu scopul de a preveni si combate delincventa juvenila.

Politia orasului Targu Ocna

S-a desfasurat proiectul „Invata sa fii liber”, urmarindu-se prevenirea si combaterea delincventei juvenile.

Politia orasului Comanesti

„O zi de neuitat”, o ora de dirigentie la sediul subunitatii, fiind implicati lucratori din cadrul Politiei orasului Comanesti si elevii din cadrul Scolii generale nr. 2 si ai Scolii generale nr.1.Campania a vizat  constientizarea elevilor privind fenomenul violentei scolare, precum si prevenirea faptelor cu violenta in mediul scolar. Pe perioada implementarii campaniei, 19 – 23 martie, au fost desfasurate activitati informativ-educative la care elevii au participat direct, „solutionand” spete cu privire la cazurile de violenta. Totodata, au fost inmanate materiale cu recomandari preventive, fiecare elev primind certificate de participare. Au fost realizate dezbateri pe tema violentei scolare cu elevii, cadrele didactice si parintii si au fost prezentate cazuri concrete cu care se confrunta politia in activitatea curenta.

Feriti-va copilul de criminalitate!

Din experienta  politistilor in munca cu tinerii arata ca multi dintre ei incalca legea tocmai pentru ca nu cunosc foarte bine faptele pentru care pot fi pedepsiti prin lege. Ca parinti, acestia trebuie sa stie ca unui copil trebuie sa i se explice foarte clar care sunt consecintele unor actiuni al caror erou principal poate fi chiar el. Oferiti copiilor dumneavoastra o educatie corepunzatoare, vorbindu-le despre urmarile comiterii unor infractiuni asupra lor si a potentialelor victime. Consideram ca recomandarile de mai jos sunt de un real folos oricarui parinte: explicati clar copiilor si adolescentilor ca furturile, indiferent de valoarea lor, nu sunt probe de curaj, ci fapte pedepsite de lege; aratati-le ca, in cazul savarsirii unor furturi, insusi hotul va trebui sa plateasca pentru faptele sale; vorbiti cu copiii si adolescentii despre valoarea proprietatii personale si publice si explicati-le ca distrugerile aduc prejudicii intregii comunitatii; explicati copiilor si adolescentilor ce fel de pedepse pot primi ca urmare a comiterii acestor fapte, de exemplu  perchezitionarea locuintei, interogarea, masuri de internare intr-un centru de minori; este bine sa cunoasteti toti prietenii copilului dumneavoastra, deoarece experienta ne arata ca, de multe ori, un anturaj nepotrivit poate avea o influenta negativa asupra comportamentului si preocuparilor lui; testati felul in care copilul dumneavoastra cheltuie banii de buzunar sau economiile sale, iar in caz ca aveti indoieli cu privire la sume de bani care nu se justifica, stati de vorba cu el; urmariti comportamentul copilului dumneavoastra observand daca poseda lucruri pe care nu si le putea permite: ceasuri, telefoane mobile etc; evaluati mereu, cu ajutorul discutiilor, daca copilul  poate face diferenta dintre faptele bune si cele rele; pastrati mereu legatura cu scoala pentru a cunoaste comportamentul si rezultatele la invatatura pe care le are copilului dumneavoastra; nu lasati copilul nesupravegheat si verificati in fiecare zi modul in care se pregateste pentru lectii.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*