Biroul de presa al Patriarhiei Romane informeaza ca, in ziua de 28 aprilie 2010, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat doamnei Roberta Alma Anastase, Preşedintele Camerei Deputaţilor, urmatoarea scrisoare in legatura cu proiectul Legii Educaţiei Naţionale:
Stimata Doamna Preşedinte,
Am luat act cu surprindere şi ingrijorare de unele prevederi ale proiectului Legii Educaţiei Naţionale, in forma transmisa de Guvernul Romaniei catre Parlamentul Romaniei, in data de 14 aprilie 2010, forma care, pe de o parte, difera in cateva aspecte importante pentru Biserica Ortodoxa Romana de textul care s-a aflat in dezbatere publica, iar pe de alta parte nu ţine cont de o serie de observaţii ale Patriarhiei Romane, care vizau concordanţa noului act normativ cu prevederi ale Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa şi regimul general al cultelor. Prevederile a caror modificare se impune privesc statutul orei de religie şi al cadrelor didactice care predau disciplina religie, precum şi programa pentru disciplina religie. 1.Astfel, in art. 17, alin. (3) din Proiectul Legii Educaţiei Naţionale se arata: „La cerere, in locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile in formarea comportamentului etic, social sau comunitar.” Acest alineat, care nu a existat in forma iniţiala, scade importanţa orei de religie intre celelalte discipline şcolare şi poate genera forme de abuz, oferind directorilor unitaţilor şcolare posibilitatea de a completa norma didactica acolo unde este cazul, prin retragerea elevilor de la ora de religie. Exprimarea „in locul orei de religie” transforma aceasta disciplina, afirmata ca parte a trunchiului comun, intr-o disciplina opţionala. 2. Mult mai necesara este completarea articolului 17 cu prevederi privind statutul profesorului de religie, in sensul celor aratate in art. 32, alin. (2) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa şi regimul general al cultelor şi in art. 136 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, respectiv: „disciplina religie poate fi predata numai de personal abilitat, in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educaţiei şi Cercetarii şi cultele religioase recunoscute oficial de stat”, prevederi care nu se regasesc in proiectul de lege prezentat Parlamentului Romaniei. 3. De asemenea, proiectul de lege restrange posibilitatea cultelor de a-şi elabora programele pentru disciplina religie, drept recunoscut prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa şi regimul general al cultelor, art. 34, alin. (1).
Prin urmare, Va rugam sa susţineţi propunerile de amendamente ale Patriarhiei Romane, prezentate şi motivate in anexa, pentru ca noua Lege a Educaţiei Naţionale sa fie un act normativ care sa promoveze şi valorile integratoare ale disciplinei religie.
Cu preţuire şi binecuvantare,
† DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane