Întreprinzătorii care vor să-şi completeze echipa pot primi de la Uniunea Europeană până la două milioane de euro fiecare dacă recrutează şomeri.
Perioada în care patronul poate beneficia de acest ajutor de stat european variază de la unu la doi ani, în funcţie de cât de gravă este situaţia personală a noilor angajaţi pe piaţa muncii, perioadă în care aceştia trebuie să lucreze fără întreruperi.
Patronii-model au întâietate
„Cererea – care trebuie să cuprindă date legate de companie şi de proiectul concret de recrutare a noilor angajaţi, folosind aplicaţia ActionWeb – va fi depusă înainte de a se parafa angajarea, iar întreprinderile mari trebuie să dovedească faptul că acest ajutor are un efect stimulativ”, mai spun reprezentanţii AMPOSDRU.
În plus, patronii mai trebuie să facă dovada faptului că posturile pe care vor angaja noii şomeri au rămas vacante nu ca urmare a reducerii de personal, ci din cauza foştilor angajaţi. Adică: demisie, handicap, pensionare pentru limită de vârstă, reducere voluntară a timpului de lucru, încetarea raporturilor de muncă pentru abatere profesională.
Potrivit oficialilor AMPOSDRU, există şi câteva categorii de firme care nu pot beneficia de acest ajutor de stat de la UE. Printre acestea se numără întreprinderile din sectorul cărbunelui, cele aflate în procedurile de insolvenţă, cele care au datorii la stat sau cele care au fost somate să înapoieze ajutorul primit ca urmare a deciziei Comisiei Europene.