Istvan Nagy s-a luptat cu turcii, la Podu Inalt!
Dupa nici doua zile de dezbateri, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, Legea Educaţiei, in ciuda faptului ca dezbaterile erau planificate a dura pana joi, 20 mai.
Camera Deputaţilor a adoptat miercuri Legea Educaţiei, dupa numai trei zile de dezbateri, printre cele mai importante amendamente numarandu-se instituirea invaţamantului liceal de trei ani şi predarea istoriei şi geografiei Romaniei in limba materna. Proiectul Legii Educaţiei propus de Guvern a fost adoptat cu 181 de voturi ’’pentru’’ şi 95 ’’impotriva’’, aparţinand PSD şi PNL.
Deputaţii social-democraţi şi liberali au anunţat ca voteaza impotriva proiectului Legii Educaţiei Naţionale, nemulţumiţi ca plenul a ignorat majoritatea amendamentelor depuse de opoziţie şi pentru ca proiectul ar reprezenta „un troc” politic intre PD-L şi UDMR. Cele mai aprinse discuţii le-a suscitat articolul privind invaţamantul minoritaţilor, deputaţii acceptand in plen varianta Guvernului, care instituie studierea istoriei şi a geografiei Romaniei in limba materna. „Partidul de guvernamant nu a gasit altceva mai bun de cuviinţa decat sa se vanda pe el şi limba romana UDMR, votand ca istoria şi geografia Romaniei sa se inveţe in limba maghiara la şcolile cu predare in limba materna. Aşa ca, odata cu intrarea in vigoare a legii, Ştefan cel Mare se va numi Nagy Istvan”, a declarat preşedintele PSD Harghita, Mircea Duşa, care este şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Proiectul Legii Educaţiei a primit in comisie 1.695 de amendamente, din care 667 au fost admise, 276 referitoare la conţinutul iniţiativei, iar 391 privind rigoarea exprimarii.
S-a renuntat la titularizarea facuta exclusiv pe post
Faţa de varianta Guvernului, deputaţii au adus o serie de modificari, la cererea sindicatelor, printre care condiţiile de titularizare. Astfel, s-a renunţat la titularizarea facuta exclusiv pe post. Profesorii titulari in sistemul de invaţamant preuniversitar pot sa-şi pastreze dreptul dobandit in concursul naţional de titularizare, la data intrarii in vigoare a acestei legi. Şi tot pe ultima suta de metri, deputaţii comisiei au diluat restricţiile privind combaterea nepotismului universitar. Potrivit unui amendament adoptat de comisie, se interzice ca structurile de conducere ale facultaţilor sa fie ocupate de soţi, soţii, rude pana la gradul trei. Guvernul propunea ca restricţia sa fie valabila la nivelul intregii universitaţi, nu doar la nivelul unei facultaţi. Printre altele, deputaţii au majorat şi amenzile pentru parinţii care nu işi trimit copiii la şcoala, intre unul şi cinci salarii medii pe economie, faţa de maximum 1.000 de lei, cat propunea Guvernul. Religia nu va mai fi materie opţionala, cum propunea Guvernul, şi se va studia pana in clasa a XII-a. La bacalaureat se da examen la o singura limba straina, nu la doua cum prevedea iniţial proiectul. Examenul de competenţe nu va mai fi proba formala. Elevii pot pica daca nu sunt bine pregatiţi. (Observator de Bacau)