Ziua Internationala a copiilor disparuti

Pe 25 mai a fost Ziua Internationala a copiilor disparuti. In perioada aprilie 2009 – aprilie 2010, in urma activitatilor investigative, politistii au identificat 3.286 de copii disparuti. In 95 la suta dintre cazuri a fost vorba despre plecari voluntare de acasa sau din centrele de plasament. Prevenirea si solutionarea cu operativitate a cazurilor privind disparitiile de copii reprezinta o prioritate pentru Politia Romana.

Conform datelor existente la nivelul Politiei Romane, in circa 95 la suta dintre sesizarile privind diparitia unui copil este vorba de plecari voluntare ale minorilor de la domiciliu sau din centrele de ocrotire, pe o perioada nedeterminata, intr-unele cazuri fiind vorba despre plecari repetate. Restul cazurilor vizeaza disparitiile nevoluntare, accidentale (ratacire la joaca sau la plimbare, accidente auto, inec) si disparitiile in circumstante alarmante (copiii pot fi victima unei infractiuni). Din totalul copiilor disparuti si identificati in perioada mentionata, 1.989 de cazuri au vizat disparitii de fete si 1.297 disparitii de baieti. Cei mai multi copii disparuti au fost fete cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani – 1369 de cazuri.

Cauzele care favorizeaza disparitia copiilor

Cauzele care favorizeaza disparitia copiilor sunt legaste de nesupravegherea de catre parinti, apartinatorii legali sau unitatile de ocrotire, lasarea in grija bunicilor, parintii fiind plecati la munca in strainatate sau lipsa unei comunicari autentice cu parintii. Alte cauze favorizante sunt abandonul scolar si teama fata de reactia parintilor in cazul acumularii de rezultate negative la scoala, influenta negativa a anturajului, situatia economica precara a familiei si conflictele cu parintii. In perioada estivala exista cazuri in care adolescentii pleaca de acasa, atrasi fiind de posibilitatea castigarii unor sume de bani din munca pe litoral.

Putine cazuri in care copiii nu sunt gasiti

In majoritatea cazurilor, copiii disparuti sunt gasiti de politisti in primele 24-48 de ore de la primirea sesizarii. Sansele ca un copil disparut sa fie gasit scad odata cu trecerea timpului, de aceea este important ca sesizarea privind disparitia unui copil sa fie primita cat mai curand de la constatarea disparitiei. Orice persoana care poate furniza informatii despre disparitia unui copil este rugata sa sune la numarul unic de urgenta 112! Orice informatie conteaza! Incepand cu 2007, in Romania functioneaza numarul european pentru semnalarea copiilor disparuti – 116.000. Acest numar poate fi folosit pentru semnalarea disparitiei unui copil de orice cetatean care se afla pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. Intr-o Europa fara frontiere, acest numar devine esential in sesizarea disparitiilor si cautarea copiilor!

Recomandari ale politistilor

Politistii atrag atentia parintilor si tutorilor legali cu privire la necesitatea (si obligatia legala) a unei supravegheri atente a copiilor! Comunicati cu copilul dumneavoastra; acesta trebuie inteles, iar personalitatea lui respectata! Fiti fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenta nu rezolva problemele ci, mai degraba, le amplifica! Interesati-va permanent de situatia scolara a copilului dumneavoastra! Incercati sa-i cunoasteti si sa va apropiati de prietenii copiilor dumneavoastra si sa va apropiati de familiile lor!  Asigurati in familie un climat afectiv, de buna intelegere! Distribuiti copiilor sarcini clare in desfasurarea vietii de familie care sa le dezvolte simtul responsabilitatii si al utilitatii, fara a exagera insa! Atunci cand observati o schimbare negativa in comportamentul copilului, motivati-l pentru rezolvarea in comun a problemei cu care se confrunta! Cand situatia pare a scapa de sub control, adresati-va celor care va pot fi de ajutor (profesori, politie, organizatii neguvernamentale, asociatii de tineret), care va pot sfatui si sprijini in rezolvarea problemelor!

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*