Euro Disney, compania care operează parcul de distracţii Disneyland Paris, şi-ar putea încălca angajamentele financiare din următorii trei ani deoarece nu mai face faţă costurilor legate de datorii, potrivit unui analist care administrează contul de lichidităţi al grupului, potrivit The Telegraph. Compania a fost afectată sever de criză, în principal prin scăderea numărului de vizitatori, dar şi prin deprecierea lirei sterline la minime record în raport cu euro.
Euro Disney mai are de plătit 1,9 miliarde euro (1,6 miliarde lire) din datoriile angajate pentru construcţia Disneyland Paris. Compania a făcut în anul fiscal încheiat la 30 septembrie 2009 un profit operaţional de 26,4 milioane euro, la venituri de 1,2 miliarde euro, însă costul datoriei, de 89,2 milioane euro, a lăsat operatorul cu o pierdere netă de 63 milioane euro.
Euro Disney a anunţat în noiembrie anul trecut că va amâna plăţi de 45 milioane euro ale unor datorii subordonate, determinând scăderea acţiunilor cu 13% într-o singură zi pe bursa de la Paris.
Managerul contului de lichidităţi al Euro Disney, Olivier Becker de la Oddo Securities, a declarat că „anul trecut nu şi-au respectat aceste obligaţii şi sunt 100% sigur că nu şi le vor respecta nici anul acesta, deoarece rezultatele vor fi şi mai slabe”. „Cu cât înaintăm în 2010, 2011 şi 2012, sunt tot mai sigur că îşi vor încălca angajamentele. Acestea se bazează pe anumite ţinte de EBITDA care au fost calculate fără a ţine cont de criza financiară”, continuă el.
Potrivit lui Becker, consecinţa imediată a întârzierii unor plăţi către Walt Disney Company şi către cel mai mare creditor al Euro Disney, Caisse des Depots et Consignations, este că acest sume vor fi transferate în soldul datoriei pe termen lung a companiei, cu maturitatea în 2017. Un purtător de cuvânt al companiei a negat că operatorul îşi va încălca angajamentele financiare.
Parcul Disneyland Paris a avut probleme încă din 1992, când şi-a deschis porţile, afectat imediat de recesiunea de la începutul anilor ’90. Aflată în 1993 în pragul falimentului, Euro Disney a câştigat o investiţie neaşteptată, de 263 milioane euro, de la prinţul saudit Alwaleed. Compania a deschis în martie 2002 un alt parc, denumit Walt Disney Studios, fără a ţine cont de impactul atacurilor de la 11 septembrie 2001 asupra turismului internaţional.
De această dată, Euro Disney a fost salvată de o emisiune de drepturi de preempţiune de 250 milioane euro, finanţată în proporţie de 10% tot de prinţul Alwaleed, care a obţinut astfel 10% din acţiuni. Alte 50,2% reprezentau freefloat-ul companiei pe bursa de la Paris, restul capitalului aflându-se la Walt Disney Company.