Joaca cu parintii, o dorinta neimplinita – Parinte cu ora!

Un studiu recent facut in Romania trage un semnal de alarma: problemele de zi cu zi ii indeparteaza tot mai mult pe parinti de copiii lor. 50 la suta dintre copii petrec cel mult o ora pe zi cu parintii lor.

Studiile arata ca dorinta cea mai mare a copiilor este sa se joace cu parintii lor. Din pacate, mai mult de o treime dintre cei mari nu se joaca decat rar sau niciodata cu cei mici. In timpul saptamanii, orele petrecute impreuna se reduc drastic. Doar unul din doi copii petrece cu parintii lui o ora pe zi. Nici in week-end situatia nu este mai buna. Doar unul  din patru copii petrece mai mult de cinci ore cu tatal si mama lui. Cariera si problemele financiare sunt principalele motive care ii indeparteaza pe parinti de copii.


Comunicarea parinti-copii, in suferinta

Relatia dintre parinti si copii are de suferit si in ceea ce priveste comunicarea. Discutiile se concentreaza pe problemele de la scoala, mai putin pe sentimentele si dorintele celor mici, arata un studiu realizat de Fundatia Romtelecom pentru Romani. Lipsa parintilor si absenta unui dialog real poate avea un impact imens aspra dezvoltarii celor mici. Unu din doi copii sta cel mult o ora in compania parintilor, aproximativ o treime dintre parinti nu se joaca decat foarte rar cu cei mici, comunicarea dintre acestia fiind redusa, potrivit rezultatelor unui studiu comandat de Romtelecom. Analiza sta la baza campaniei „Copil, caut timp. De petrecut cu parintii mei”, lansata de companie, prin Fundatia Romtelecom pentru romani, cu sprijinul Asociatiei Telefonul Copilului si al site-ului www.copilul.ro. Rezultatele studiului au mai aratat ca doar unu din patru copii petrece mai mult de cinci ore cu parintii, intr-o zi de weekend. Parintii a 38 la suta dintre cei mici nu se joaca decat rar sau niciodata cu acestia, chiar daca aceasta activitate este cel mai des mentionata intre preocuparile copiilor in relatia cu adultii. Cele mai importante subiecte pe care copiii doresc sa le discute cu parintii lor sunt scoala (27 la suta), planurile de viitor (10 la suta) si problemele, sentimentele si dorintele (9 la suta. Cei mici vorbesc rar sau niciodata cu parintii despre planurile lor (31 la suta), despre sentimentele pe care le au (26 la suta) sau despre problemele pe care le au (16 la suta). De asemenea, studiul a aratat ca exista diferente considerabile intre asteptarile copiilor privind activitatile comune pe care si-ar dori sa le aiba cu parintii si ceea ce se intampla de fapt. Astfel, asteptarile care sunt mult mai mari decat experienta reala sunt legate de rezolvarea temelor, excursiile si joaca impreuna.

Copiii din Moldova n-au interes sa discute despre scoala

O analiza comparativa pe regiuni arata faptul ca, in Muntenia, copiii au cel mai ridicat interes sa discute cu parintii despre scoala, in comparatie cu cei din Moldova sau Transilvania. In plus, analiza a relevat ca mai ales copiii din mediul rural manifesta un interes mai mare decat cei din mediul urban pentru a discuta despre probleme legate de scoala. Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ la nivel national de elevi din clasele I-VIII din mediul urban si rural.

Peste 350.000 de copii romani traiesc fara parinti!

Peste 350.000 de copii din Romania traiesc fara unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, anunta o organizatie italiana citand date UNICEF, in cadrul unui seminar organizat la Milano. Potrivit organizatiei italiene L’Albero della Vita, aproximativ sapte la suta dintre copiii romani cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani sunt afectati de fenomenul plecarii unuia sau ambilor parinti la munca in strainatate. Studiul a fost prezentat la Milano, in cursul seminarului pe tema „Lasati in urma. Familia transnationala si orfanii albi in Moldova Romaniei“, organizat impreuna cu reprezentanta Comisiei Europene si fundatia „Patrizio Paoletti“. Organizatia L’Albero della Vita afirma ca, in afara celor 350.000 de copii abandonati de parinti, alti 400.000 de minori romani s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu problema lipsei parintilor. Astfel, in total, din cei aproximativ 5 milioane de copii romani, 750.000 au fost afectati mai mult sau mai putin de plecarea unuia sau ambilor parinti in strainatate. Potrivit datelor prezentate, in momentul de fata exista 157.000 de copii romani ai caror tati sunt plecati in strainatate, 67.000 care traiesc fara mamele care au emigrat si 126.000 ai caror parinti sunt plecati din Romania. In plus, jumatate dintre acesti copii sunt mai mici de zece ani. Conform organizatiei italiene, in prezent, patru milioane de romani se afla in alte tari, dintre care 796.477 sunt inregistrati oficial in Italia. Astfel, 15 la suta dintre familiile din Romania au cel putin un membru plecat in strainatate. Daca tatal este plecat in strainatate, in 21 la suta din cazuri copiii nu il vad intre doi sau patru ani, iar 28 la suta pentru perioade mai lungi. Treizeci si unu la suta dintre romanii care au plecat la munca in strainatate recunosc ca situatia familiei nu s-a imbunatatit datorita banilor trimisi dupa plecare.

3.200 de copii au disparut in ultimul an

Peste 3.200 de copii au disparut in ultimul an, numarul acestora fiind de peste zece ori mai mare decat in 2003 – 2004, cand numarul disparitiilor era de aproximativ 300, conform unei declaratii facute pe 25 mai, de Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, de seful Serviciului Urmariri din Inspectoratul General al Politiei Romane, Adrian Dumitrescu. In perioada aprilie 2009 – aprilie 2010 au disparut 3.259 de copii, peste 90 la suta din cazuri fiind plecari voluntare de acasa sau din centrele de ocrotire, potrivit datelor inregistrate de IGPR. Dumitrescu a precizat ca 140 dintre minorii disparuti aveau varsta mai mica de zece ani, iar pana in 21 aprilie 2010 mai erau in evidenta inca 342 de copii dati disparuti, politia desfasurand activitati specifice in vederea gasirii lor. In aceeasi perioada au fost gasiti 3.286 de copii disparuti, 144 dintre acestia avand pana in zece ani. Seful Serviciului Urmariri din Politia Romana a precizat ca aproximativ trei la suta din numarul total au fost disparitii accidentale iar unu la suta din cazuri au fost disparitii periculoase, copiii fiind rapiti sau traficati in vederea exploatarii sexuale. Dumitrescu a mai spus ca numarul mare de disparitii inregistrate comparativ cu 2003 – 2004 se datoreaza si faptului ca procedura privind primirea sesizarilor a fost modificata, in sensul ca nu mai trebuie sa treaca 24 de ore pentru ca un copil sa poata fi declarat disparut. Principalele motive pentru care copii fug de acasa sunt lipsa supravegherii din partea parintilor, teama de reactia parintilor fata de situatia scolara sau fata de o greseala comisa de copil, intentia de a castiga bani, din cauza situatiei materiale precare din familie, conflictele din familie, influenta anturajului sau lasarea copiilor in grija rudelor, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate. Presedintele executiv al Organizatiei „Salvati Copiii“ Romania, Gabriela Alexandrescu, a declarat ca, ONG-ul va initia, in parteneriat cu IGPR, o campanie de educare a parintilor in vederea reducerii fenomenului de plecari voluntare de acasa. „Ne ingrijoreaza numarul mare de copii care pleaca voluntar de acasa, unii dintre ei avand varste fragede. Copiii sunt extrem de vulnerabili, iar la varsta adolescentii pot fi usor influentati si atrasi in anturaje periculoase. A devenit imperios necesar sa facem o analiza serioasa in ceea ce priveste cauzele care ii determina pe copii sa plece de acasa si sa lucram intensiv pentru ca minorii sa fie constienti de riscurile la care se expun“, a precizat Gabriela Alexandrescu. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului, Gabriel Alexe, a atras atentia ca in astfel de proiecte ar trebui sa se implice si copiii, ei putand veni in ajutorul autoritatilor pentru diminuarea acestui flagel. Totodata, Gabriel Alexe a precizat ca un rol important il au si comunitatile locale, scoala si Biserica.

Adauga un comentariu

*