„Ziua Internationala a Copilului
a trecut cu ochii inchisi prin Bacau”
– interviu cu poetul Victor Munteanu,
presedintele Fundatiei Culturale „Georgeta si Mircea Cancicov” –
– Domnule Victor Munteanu, iata-ne, in ciuda tuturor dificultatilor, la finele celei de-a IX-a editii a Festivalului-Concurs de Creatie Literara si Jurnalism „EXTEMPORAL LA VIITOR”. Concursul Revistelor Scolare, organizat de Fundatia Culturala „Georgeta si Mircea Cancicov”, in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Bacau. Care ar fi principalele noutati ale actualei editii?
– Ai spus foarte bine „in ciuda tuturor dificultatilor”, pentru ca la editia 2010 avem un singur sponsor si doar cativa prieteni adevarati care ne-au intins o mana de ajutor, facand posibila organizarea si desfasurarea acestui festival, precum si o festivitate de premiere, modesta dar, totusi, stimulativa pentru concurenti. Festivitatea de premiere a fost programata sambata, 5 iunie a.c., ora 11.00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”.
– Primaria, Consiliul Local Bacau n-au raspuns solicitarilor organizatorilor acestui Festival ?
– Nu, raspunsul a fost sec, „N-avem bani”. De altfel, am mai spus si altadata ca adevarata criza a acestui prezent o constituie criza morala, criza de identitate, criza ce a dus la confuzia totala de valori si criterii intr-o societate abulica. Iar acest festival de creatie literara si jurnalism al elevilor, ajuns la a IX – a editie, este un fel de „contraatac” la aceasta stare de fapt. Pentru ca dezvoltarea in randul elevilor a capacitatii de exprimare si atitudine prin actul creatiei literare si al jurnalisticii scolare, precum si educarea acestora in ideea respectului fata de cuvantul scris si fata de valorile patrimoniului cultural bacauan au ajuns sa fie tratate cu o impardonabila indiferenta de administratia locala. Pentru ca n-a sprijinit aceasta initiativa nici cu un sfant, iar Ziua Internationala a Copilului a trecut prin Bacau fara sa se tina cont de creatie! – cel mai important dar facut de Dumnezeu fiintei umane.
In pofida faptului ca acest festival al nostru antreneaza de la an la an tot mai multi competitori din randul elevilor bacauani in ceea ce priveste abordarea creatiei literare (poezie, compunere, proza, teatru, eseu, critica literara), a unor articole de presa (stiri, note, interviuri, anchete, reportaje, cronici diverse, comentarii, analiza) pe diferite teme, precum si insusirea tehnicilor de redactare, tehnoredactare, multiplicare si difuzare a acestor materiale, Fundatia Culturala „Georgeta si Mircea Cancicov” a ramas din nou cu ochii in soare in fata unui imperativ major, singura institutie care ne-a intins o mana de ajutor – prin acordarea a patru premii in valoare totala de 700 de lei si a unor teancuri de carti valoroase ce vor fi oferite premiantilor – fiind Directia Judeteana Bacau pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National.
– Sunteti nu numai principalul organizator al festivalului, ci si presedintele juriului. Care sunt ceilalti membri ai acestui juriu ?
– Juriul actualei editii este format din doar trei membri, alaturi de mine fiind poetii Cornelia-Ichim Pompiliu si Daniel Nicolescu. N-am avut deloc o misiune usoara.
– Festivitatea de premiere va fi o festivitate – spectacol, asa cum ne-ati obisnuit la editiile precedente ?
– Bineinteles, pentru ca, in ciuda crizei acute de fonduri, ne bucuram de sprijinul unor prieteni adevarati, care au raspuns prezent si de aceasta data, membrii Avangardei noastre si elevi-artisti din Bacau si Podu Turcului. Asistenta va fi incantata de spectacolul oferit de un grup de solisti ai Liceului de Arta „George Apostu”: Edison Abel Corban , pian (prof. Nela Onofrei), Adriana Vacaru, oboi (prof. Delia Pana), Iris Radu si Cristina Cozaru, muzica usoara (prof. Ionuţ Gherghes) si canto popular , Georgiana Paduraru si Nicoleta Lela (prof. Florin Blaj). Isi vor da, de asemenea, concursul Ansamblul Folcloric „Privighetorile Zeletinului” din Podu Turcului (dirijor, prof. Nicolae Popa) si Ansamblul Folcloric „Ciobanasul” al Scolii „Georgeta Mircea Cancicov” din Bacau, condus de profesorul Mitica Pricopie. Totodata, pe langa laureaţii care vor citi din lucrarile premiate, se vor prezenta in fata publicului cu poezii din creatia proprie Tincuta Horonceanu Bernevic, Dumitru Braneanu, Gheorghe Chitimus, Iulia-Maria Clima, Calistrat Costin, Loredana Danila, Cristina Dascalescu, Iancu Grama, Val Manescu, Nicolae Mihai, Silvia Miler, Victor Mitocaru, Cecilia Moldovan, Carmen-Gabriela Neculau, preotul Cornel Paiu (presedintele Cenaclului literar-artistic „Clepsydra” si al asociatiei culturale cu acelaşi nume, din Roman), Mara Paraschiv, Ion Prajisteanu, Vasile-George Puiu, Violeta Savu, Tatiana Scortanu, Petru Scutelnicu, Cristina Stefan, Valeriu Tanase, Sorin Tilita, Ioan P. Viziteu, Carmen Voisei. Asteptam cat mai multi bacauani la acest eveniment cultural !
Stefan OLTEANU