Pentru Politia Romana, asigurarea unui climat de ordine si siguranta in scoli, precum si in zonele adiacente acestora, reprezinta o prioritate. In perioada anului scolar 2009 – 2010, Politia Romana a coordonat si organizat, prin structurile teritoriale, numeroase activitati in incinta si in zona adiacenta unitatilor de invatamant, avand ca principal obiectiv cresterea gradului de siguranta si securitate publica, pentru eficientizarea masurilor necesare asigurarii bunei desfasurari a procesului instructiv-educativ.
Pe parcursul anului scolar 2009-2010 s-au desfasurat, sub directa coordonare a Inspectoratului General al Politiei Romane, in toate judetele, actiuni concertate pentru prevenirea si combaterea violentei in unitatile de invatamant.
Astfel, s-a redus numarul infractiunilor sesizate, numarul infractiunilor savarsite de elevi si numarul de elevi victime.
Premergator inceperii anului de invatamant 2009-2010 a fost elaborat un Plan de masuri, in care au fost stabilite o serie de sarcini concrete care sa conduca la imbunatatirea climatului de siguranta in incinta si zona adiacenta unitatilor de invatamant preuniversitar. Politistii au acordat sprijin de specialitate conducerilor unitatilor scolare, pentru asigurarea pazei in concordanta cu prevederile Legii nr. 333/2003, identificarea unor solutii eficiente de organizare a controlului accesului, cat si pentru asigurarea protectiei electronice si mecanice a cailor de acces in aceste institutii.
De asemenea, impreuna cu reprezentantii consiliului de administratie al unitatilor scolare, s-a analizat gradul de siguranta pe care il prezinta fiecare unitate in parte, stabilindu-se necesitatile de realizare a imprejmuirilor, securizarea cladirilor, imbunatatirea iluminatului si alte masuri menite sa sporeasca nivelul de siguranta a acestora, in baza prevederilor art. 4 din Legea nr. 35 din 2007.
Mai multe scoli supravegheate video
Demersurile intreprinse de politie catre conducerile unitatilor de invatamant si administratia publica locala au condus la cresterea numarului unitatilor scolare asigurate cu sisteme de supraveghere video la 3.397. In martie 2009, Consiliul Local Bacau a aprobat un proiect ce prevedea montarea unor sisteme de supraveghere video in 61 de institutii de invatamant din municipiul Bacau. Acest demers facea parte din planul local de prevenire a violentei si de crestere a sigurantei in institutiile de invatamant din oras.
Potrivit proioectului, „sistemele video asigurau supravegherea intrarilor, holurilor, curtilor interioare, terenurilor de sport si a altor zone vulnerabile 24 de ore din 24 si descurajau activitatea infractionala atat din exteriorul cat si din interiorul unitatilor de invatamant din Bacau”.
Din pacate, in numai vreo patru unitati de invatamant din Bacau au fost montate astfel de sisteme.
Supravegheate de politisti
Inca de la inceputul acestui an scolar, in urma analizelor efectuate pentru fiecare unitate de invatamant aflata in zona de competenta, acestea au fost incluse in itinerariile de patrulare auto si pedestre ale politiei, asigurandu-se, totodata, supravegherea in permanenta a traseelor de deplasare a elevilor. Echipaje de politisti bacauani au fost prezente, zilnic, in zona intrarilor in scoli, in intervalele orare in care se efectueaza intrarea si iesirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, au fost efectuate patrulari in zona scolilor si in perioadele in care elevii nu aveau cursuri, intrucat multe unitati scolare detineau terenuri de sport care sunt frecventate de un numar mare de copii. La actiunile desfasurate au participat, in medie, aproximativ 10.000 de politisti lunar, care au colaborat cu jandarmi si politisti comunitari.
Peste 20.000 actiuni preventive
Pentru prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile, au fost derulate, in comun cu reprezentanţii unitaţilor de invaţamant, peste 23.000 de acţiuni preventive. Au fost identificate şi controlate peste 3000 de unitaţi economice din zona imediat adiacenta a unitaţilor de invaţamant. In urma acţiunilor specifice, au fost depistaţi, in localurile din apropierea şcolilor, peste 24.000 de elevi care absentau de la cursuri. 380 de persoane au fost sancţionate pentru vanzarea bauturilor alcoolice elevilor. In incinta sau in zona imediata a scolilor au fost inregistrate 888 de apeluri la SNUAU 112, fiind semnalate incidente in care au fost implicati elevi. Au fost aplicate 5.143 de sanctiuni si constatate 190 de infractiuni. Acţiunile intreprinse de politisti si masurile adoptate, impreuna cu unitatile de invatamant, au dus ca numarul infractiunilor sesizate comise in scoli si in afara acestora, in care au fost implicati si elevi, sa inregistreze scaderi, in comparatie cu perioada similara din anul precedent.
Peste 100 de campanii şi aproximativ 150 de proiecte de prevenire
Politiştii de la compartimentele de analiza si prevenirea criminalitatii, impreuna cu cei rutieri, sprijiniti de politisti de proximinate au derulat campanii antivictimale in cadrul unitatilor scolare. Campania „Scoala nu se face la bar” a avut ca scop prevenirea absenteismului scolar si a consumului de alcool in randul elevilor. „Siguranţa tinerilor pe Internet” a fost demarata plecand de la ideea responsabilizarii elevilor asupra riscurilor la care se expun cand utilizeaza site-urile de socializare. Campania „Dependenti de libertate” a avut in vedere informarea elevilor cu privire la consumul de substante etnobotanice”, iar „Politistul – prietenul copiilor” a urmarit apropierea copiilor de politisti. Pe parcusul anului scolar care s-a incheiat in iunie, s-a desfasurat si campania „Drepturile si obligatiile copilului, un pas spre prevenirea delincvenţei juvenile”, avand drept scop prevenirea si combaterea fenomenului infractional. Campania „Omul cu doua fete” a fost initiata pentru prevenirea traficului de persoane, iar „Adolescenta fara delincventa!” a avut in vedere informarea elevilor cu privire la consecintele faptelor antisociale si sprijinirea cu masuri antivictimizare. De asemenea, s-au derulat mai multe programe de prevenire a violentei si a delincventei juvenile sau pentru constientizarea elevilor asupra a ceea ce inseamna traficul de persoane. Proiectul „Muguri si flori” s-a nascut din dorinta de a antrena prescolarii si scolarii in activitati comune pentru constientizarea drepturilor si a indatoririlor copiilor si diminuarea riscului victimal in randul lor.
Dan MINDIRIGIU