După o şedinţă maraton de 9 ore, Guvernul Boc a aprobat restructurarea a aproape 60.000 de bugetari. Totodată, Executivul a aprobat impunerea taxei pe clădiri. Guvernul a dublat şi taxa pentru maşinile de lux.
La finalul şedinţei de duminică a Guvernului, premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor să aplice rapid procedurile de restructurare a instituţiilor pe care le conduc şi că acest proces, care va presupune inclusiv concedieri de personal, să fie iniţiat prin ordonanţă de urgenţă, dacă legislaţia permite.
Agenţiile guvernamentale care nu au fost înfiinţate pe baza unor directive ale Uniunii Europene sau prin legi organice vor fi desfiinţate de Guvern şi transformate în direcţii de minister, iar unităţile subordonate ministerelor vor fi coordonate de o singură structură la nivelul instituţiei.
„Astăzi am ajuns la restructurarea aparatului de stat, după ce anul trecut am restructurat agenţiile de stat. Am adoptat o OUG privind completarea legii finanţelor publice locale. Lucrăm de patru luni la această modificare. Ordonanţa are două componente majore: o disciplină fiscală la nivel local prin măsuri care vizează prevenirea estimării veniturilor şi că nu se vor putea face angajamente noi înainte de a plăti datoriile. Nu poţi consuma mai mult decât produci. A doua componentă este cea a normativelor de personal. Cu toţii ne plângem că avem un aparat supradimensionat, pentru a putea asigura un cadru la nivel naţional cu plafoane maximale”, a declarat premierul Emil Boc.
Premierul s-a ferit să ofere un număr exact de oameni care vor fi daţi afară: „Astăzi am adoptat mai multe OUG prin care ministerele să poate continua procesul de restructurare prin HG-uri de guvern. Procesul nu pleacă de la un obiectiv, avem de dat afară un anumit număr de persoane. În scrisoarea cu FMI avem un plafon de cheltuieli bugetare. Nu aş vorbi de un număr concret. Plecăm de o analiză funcţională, ca administraţia să fie eficientă.”