Politistii rutieri, sub coordonarea Directie Rutiere – I.G.P.R., vor desfasura la nivel national, incepand de joi, 1 iulie, activitati de prevenire a accidentelor in care sunt implicate vehiculele pe doua roti. In cursul lunii iunie, pe soselele din tara s-au produs 89 de astfel de evenimente, soldate cu 9 persoane decedate.
Joi, 1 Iulie, a fost declansanta, la nivel national, Campania preventiv-educativa „Alege Viata!”, pentru reducerea riscului rutier in randul motociclistilor si mopedistilor si constientizarea lor asupra necesitatii cunoasterii si respectarii cu strictete a regulilor de circulatie, precum si a sensibilizarii conducatorilor auto privind existenta in trafic a motociclistilor si mopedistilor. In cadrul acestei campanii, ce se va derula timp de 45 de zile, Serviciile rutiere judetene, Brigada Rutiera din cadrul D.G.P.M.B. si Sectia de Politie Autostrazi, sub coordonarea Directiei Rutiere – I.G.P.R., vor desfasura activitati educative specifice si actiuni de impunere a legii in randul conducatorilor de motociclete si mopede. In campanie sunt angrenati si reprezentantii locali ai asociatiilor motociclistilor si mopedistilor si Federatiei de motociclism.
Majoritatea accidentelor grave de circulatie in care au fost implicati motociclisti si mopedisti au fost produse din vina mopedistilor, acestia generand 82 la suta dintre evenimentele rutiere si majoritatea numarului persoanelor decedate. In cursul lunii iunie a acestui an s-au produs 89 de asemenea evenimente, soldate cu 9 persoane decedate si 84 de raniti grav. Cauzele principale ale acestor accidente au fost viteza neadaptata si excesiva (37 la suta), urmata de neatentie in conducere (30,3 la suta) si neasigurare la schimbarea directiei de mers (10,1 la suta). Politia Romana recomanda motociclistilor sa pastreze in mers o distanta suficienta fata de autovehiculul din fata, pentru a putea opri in conditii de siguranta atunci cand conditiile de deplasare o impun! Nu va hazardati in depasiri riscante! Daca sunteti incepator, nu incercati manevre riscante! Asigurati-va mijloacele necesare de protectie, in special pentru zona cervicala si lombara! Folosirea castii de protectie este obligatorie, insa exista si alte mijloace, care, desi nu sunt obligatorii prin lege, va pot salva viata. Asigurati-va vizibilitatea in trafic, fie cu luminile de intalnire, obligatorii prin lege, precum si cu ajutorul unor elemente reflectorizante, astfel incat prezenta dumneavoastra sa fie observata de ceilalti participanti la trafic !