Victor Ponta: “Fara umor si autoironie, poti sa innebunesti in politica”.

Reporter: In ce masura v-a dezamagit Cristian Diaconescu, cand, la Congres, a decis sa il sprijine pe Mircea Geoana?

Victor Ponta: In niciun fel. E decizia lui. El a avut o oferta si de la mine de colaborare, o oferta corecta. A luat decizia lui, e normal. Singura dezamagire, sa spun, este aceea ca nu poti sa candidezi la functia de presedinte al PSD si, la doua zile dupa, sa pleci din partid. Va reamintesc, am spus-o si m-as fi tinut de cuvant: daca nu castigam functia de presedinte al PSD, as fi ramas in partid asa cum am ramas dupa 2005 cand am pierdut functia de secretar general.

Rep.: Nu ati avut impresia ca a fost, totusi, o campanie murdara inainte de Congres?

V.P.: Am avut impresia ca a fost o campanie oarecum incorecta pentru discutiile pe dupa masa: lista blocata, esti cu mine, daca nu esti cu mine nu stiu ce patesti. Tocmai de aceea, am spus foarte clar, de duminica am lasat in urma tot bagajul negativ. Nu poti sa pleci la drum cu ghiulele de picior. Nu mai vreau sa mai discut despre ce a fost inainte. Imi cunosc colegii foarte bine, de zece ani sunt alaturi de ei, ii stiu cu partile lor bune sau mai putin bune, dar sunt capabil sa-i conduc pe un drum in care eu cred foarte tare.

Rep.: Apropo de ghiulele de picior. PSD condus de Victor Ponta cum se va pozitiona fata de subiectul colegilor anchetati de DNA ?

V.P.: Asa cum m-am pozitionat si inainte sa fiu presedinte, si anume: cand e vorba de abuzuri ale statului – si ridicarea unui senator de pe strada e un abuz – vom reactiona. Cand e vorba de o Justitie care isi face treaba, indiferent ca este coleg sau necoleg al nostru, ca este adversar sau neadversar, Justitia isi spune cuvantul si de acolo politica inceteaza.

Rep.: Realtiile cu Marean Vanghelie sunt tensionate?

V.P.: Asta incerc sa va spun. Cand s-a vorbit de echipa lui Geoana, pai si eu am fost in echipa de vicepresedinti ai lui Mircea Geoana. Nu exista genul acesta de tensiuni. Exista echipa PSD. Si tocmai prin alegerea vicepresedintilor s-a dovedit ca eu nu am avut intelegeri pe sub masa cu diversi oameni – daca ma votezi, te votez si asa mai departe. Eu am candidat la functia de presedinte, oamenii au decis cine sunt vicepresedintii, asa cum au decis cine e secretar general. Si eu si pana acum, si in continuare, am lucrat foarte bine cu Liviu Dragnea si vom face o echipa foarte buna. Ganditi-va ca ne completam foarte mult. Eu am experienta mea la nivel guvernamental central, Liviu Dragnea are o experienta extraordinara in ceea ce priveste structurile locale. Chiar e o completare excelenta. Fiecare vicepresedinte poate sa aduca ceva la aceasta echipa si intotdeauna, cand nu ne punem de acord, votul este cel care decide. Asa s-a intamplat si la Congres.

Rep.: Aveti o datorie politica si o datorie morala fata de Adrian Nastase. V-a influentat viata politica pana acum, in ce sens o va face de acum inainte?

V.P.: Am spus-o tot timpul si m-am mandrit ca sunt unul din multii oameni pe care Adrian Nastase i-a adus in PSD si in politica. Il respect pe Adrian Nastase. Are o sarcina foarte importanta si foarte grea din partea partidului de a conduce Consiliul National si departamentele noastre si astept foarte mult de la aceste departamente. Astept de fapt sa aduca ceea ce PSD nu a avut pana acum: o critica serioasa la Guvernul actual si o oferta a noastra alternativa. Nu trebuie doar sa criticam Guvernul: „Nu e bine ce face ministrul X”. (Trebuie sa spunem – n.r) „Nu e bine si noi am face in felul urmator”. Asta e treaba departamentelor si astept foarte mult de la departamente, de la oamenii care vor fi acolo, iar Biroul Permanent National va lua deciziile politice de directie politica fundamentala a partidului.

Rep.: Intrebarea era daca veti incerca, in noua calitate, de presedinte, sa va detasati din punct de vedere al imaginii de Adrian Nastase.

V.P.: Nu. Nu. Nici nu ma detasez de niciun membru al PSD. O sa-mi apar toti colegii pentru ca toti sunt in acest moment membri ai partidului pe care eu il conduc. Nu se pune problema nici de detasare, nici de aruncat intr-o parte, nu mi-a fost niciodata rusine ca sunt pesedist, nu mi-a fost niciodata rusine ca sunt coleg cu niciunul din membrii de partid. Iar lucrurile astea trebuie facute direct si foarte clar.

Rep.: Raporturile dintre dumneavoastra si presedintele Traian Basescu vor fi…

V.P.: Strict institutionale.

De profesie jurist, Ponta are 38 de ani si este sotul europarlamentarului PSD, Daciana Sarbu si ginerele social-democratului Ilie Sarbu. In urma Congresului partidului din 20 februarie 2010, devine presedinte al PSD. „Procurorul”, cum i-au spus unii, a iesit invingator in cursa pentru sefia PSD, dupa ce, initial, Mircea Geoana parea sa fie castigatorul.

S-a nascut pe 20 septembrie 1972, in Bucuresti. In 1995 devine absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti. Opt ani mai tarziu devine doctor in Drept Penal International.

Din 1998 pana in 2002 a fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Din octombrie 2002 este lector universitar la catedra de Drept Penal a Universitatii Romano-Americane. In iulie 2003 devine vicepresedinte al Partidului Social Democrat, iar in luna noiembrie este ales Presedinte al Tineretului Social Democrat. In perioada 2001-2004 este Secretar de Stat si Seful Corpului de Control al Guvernului. Din decembrie 2004 este deputat PSD de Gorj si Secretar al Biroului Permanent din Camera Deputatilor. Din septembrie 2006 devine Vicepresedinte al Biroului Permanent din Camera Deputatilor. In urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, Victor Ponta este ales pentru a doua oara deputat de Gorj, in colegiul uninominal nr.6 din Targu Jiu. In perioada decembrie 2008 – octombrie 2009 a ocupat functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

Adauga un comentariu

*