Elena Udrea, din nou în presa străină: Pantofii cu toc versus vălul islamic

„Până săptămâna trecută nici măcar nu auzisem de Elena Udrea, dar acum aş vrea să o îmbrăţişez”, scrie Joan Smith în Independent. Jurnalista britanică face o analiză în care opune pantofii cu toc, duşi de ministrul român sinistraţilor, vălului islamic: „aş prefera să trăiesc într-o ţară modernă unde victimelor inundaţiilor li se oferă pantofi cu toc, decât într-o ţară în care se aşteaptă ca ele să se ascundă sub văluri cenuşii”.

Gestul ministrului român Elena Udrea de a împărţi pantofi cu toc femeilor din satul Săuceşti, afectat de inundaţii, este o promisiune de viitor mai bun, susţine jurnalista britanică Joan Smith, într-un articol intitulat „Tocurile înalte arată umanitatea care lipseşte vălului islamic”.

„Până săptămâna trecută nici măcar nu auzisem de Elena Udrea, dar acum aş vrea să o îmbrăţişez”, îşi începe articolul publicat în ediţia electronică a Independent on Sunday Joan Smith, care se descrie pe blogul său, www.politicalblonde.com, drept o romancieră, eseistă şi militantă pentru drepturile omului, dar şi o „pasionată colecţionară de pantofi”.

Explicând că Udrea este ministru al Turismului în România, ţară afectată de inundaţii, şi că a mers în satul Săuceşti cu 20 de tone de ajutoare, între care şi ciocolată şi cutii de pantofi cu tocuri înalte, Smith afirmă: „Sper să găsesc pe cineva ca ea, dacă voi fi afectată vreodată de un dezastru natural”.

Ea susţine că gestul ministrului arată „o înţelege superioară a naturii umane”. „Când se întâmplă lucruri îngrozitoare, oamenii îşi pierd temporar perspectiva viitorului. O pereche de pantofi frumoşi nu aminteşte numai de o altă lume; ci este şi o promisiune că va veni un moment când vei aparţine din nou acelei lumi”, explică aceasta.

Pentru a-şi argumenta afirmaţiile, Joan Smith dă exemplul unei fotografii în care era surprinsă o familie din Haiti, după cutremur, trăind în condiţii precare într-un adăpost improvizat, dar împreună cu o pisică. „Aţi putea spune că această familie are destule probleme şi fără să aibă grijă de un animal, dar eu cred că astfel de impulsuri arată ceea ce este mai bun în fiinţa umană. Suntem creaturi cu imaginaţie – este ceea ce cadoul doamnei Udrea a intenţionat să stimuleze – şi cu nevoia de a ne conecta la alte entităţi vii, umane sau de altă natură”, afirmă ea.

Jurnalista pleacă de la tocurile ministrului român pentru a ajunge la controversa vălului islamic, puternic dezbătut în întreaga Europa. Dacă înBelgia şi în Franţa autorităţile au interzis deja burqa, şi politicienii din Spania şi Italia au în vedere acelaşi lucru, iar Marea Britanie nu este ferită de această dezbatere.

În ţările occidentale, femeile musulmane susţin că au ales să poarte vălul islamic din proprie voinţă. Acest lucru este adevărat în unele cazuri, susţine Smith, adăugând însă că nu este convinsă că acestea sunt complet sincere în legătură cu motivele care stau în spatele acestei alegeri. „Acoperirea feţei nu este prescrisă de Islam”, susţine ea, adăugând că acest lucru este legat fie de obiceiurile tribale care datează dinaintea islamului, fie de cultele puritane, cum ar fi wahabismul.

„Nu este nimic nou între conflictul dintre puritanism şi dorinţa de a celebra corpul uman – acesta se regăseşte pe tot parcursul istoriei – dar în cazul vălului islamic integral ar trebui să fie clar că motivaţia de a-l purta este aproape în întregime politică”, argumentează ea.

Autoarea articolului spune în încheiere: „Sincer, aş prefera să trăiesc într-o ţară modernă unde victimelor inundaţiilor li se oferă pantofi cu toc, decât într-o ţară în care se aşteaptă ca ele să se ascundă sub văluri cenuşii. În lupta istorică dintre burqa şi pantofii cu toc, sunt categoric de partea pantofilor”.

În ceea ce priveşte pantofii cu toc ai Elenei Udrea, nu e prima dată când presa internaţională acordă atenţie subiectului.

„Victimelor inundaţiilor li s-au dat pantofi cu toc”, a titrat cotidianul britanic The Daily Telegraph, care a publicat în ediţia electronică o ştire, însoţită de o fotografie, explicând că ministrul român al Turismului a provocat indignare când a înmânat pantofi cu toc înalt femeilor sinistrate.

Elena Udrea le-a scris celor de la Daily Telegraph un drept la replică şi a ameninţat că, în cazul în care acesta nu îi este publicat, va da publicaţia în judecată.

Sursa REALITATEA.NET

Comentarii

  1. Doamna Udrea face treaba si se implica in ajutorarea oamneilor care au fost loviti de inundatii. Valoarea pe care o au hainele dansei nu conteaza in contextul actual . Bravo doamna Udrea pentru curaj!

Adauga un comentariu

*