Într-o intervenţie la postul public de televiziune, premierul Emil Boc a expus principalele domenii de reformă a statului pe care s-a angajat Guvernul.
„Guvernul pe care-l reprezint s-a angajat în domenii de reformă majoră a statului”, şi-a început pledoaria şeful Executivului, duminică seara, la postul public de televiziune. Restructurarea este unul dintre ele, urmată de reforma pensiilor şi de cea a justiţiei.
„Sunt patru coduri care au fost adoptate. De la Cuza încoace n-au mai fost atâtea coduri adoptate. După atâta amar de ani, acum este un nou Cod civil. La şfârşitul lui 2011 vor intra în vigoare aceste patru coduri. Până atunci am elaborat o lege care are două roluri de bază: să meargă procesele judiciare mai repede şi să ne coste mai puţin actul de justiţie”, a spus premierul Emil Boc.
„Nu voi avea linişte până când nu voi pune acest sistem la punct. Aţi văzut şi vedem cu toţii filme americane. Se judecă în fiecare zi un proces, până se termină. De ce nu am ajunge şi noi în România să judecăm un proces în fiecare zi, aşa cum se poate întâmpla şi în altă parte?”, a completat premierul.
În ceea ce priveşte Raportul Comisiei Europene pe Justiţie, Emil Boc apreciază că este corect pe componenta tehnică, dar dezechilibrat pe cea politică.
„Raportul CE S-a supralicitat, s-a exagerat partea cu ANI. Aici într-adevăr Parlamentul trebuie să repună situaţia în ordine, demnitarii trebuie să aibă averea controlată, trebuie să avem o instituţie funcţională. Din punct de vedere al Guvernului, am trimis un proiect viabil. Recunoaştem acolo unde sunt neajunsuri.
Voi fi un susţinător necondiţionat al unei agenţii de integritate care să verifice averile demnitarilor. Sper ca, după acest exerciţiu, Uniunea Europeană, şi cei care s-au opus din rândul parlamentarilor să înţeleagă că interesul României este deasupra interesele personale”, a spus Boc, care a asigurat că va trimite şi un răspuns scris Comisiei Europene, „numai pentru a-i prezenta situaţia obiectivă cu privire la progresele României şi de a arăta corect ceea ce se face şi de a arăta unde avem deficienţe, dar ca excepţie, nu ca regulă”.
Domnule Boc !? Justitia corecta = introducerea conceptului juridic de atragere a responsabilitatii administrativ-patrimoniala a judeatorilor care pronunta hotarari judecatoresti pentru care statul roman plateste despagubiri prin hotarari CEDO