Poliţiştii de la Serviciul Poliţiei Transporturi şi Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au coordonat activitatea structurilor din teritoriu în peste 240 de acţiuni desfăşurate la nivel naţional în prima jumătate a anului 2010, pentru prevenirea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată. Faţă de perioada similară a anului trecut, numărul accidentelor petrecute în aceste zone a scăzut cu 19,2 la suta, iar cel al persoanelor decedate a scăzut cu 21,8 la suta.
Pe parcursul primului semestru al anului 2010, în urma activităţilor întreprinse de Poliţia Transporturi, prin secţiile regionale de poliţie transporturi şi serviciile sau birourile judeţene subordonate acestora, împreună cu poliţişti rutieri au fost înregistrate cu 19,2 la suta mai puţine accidente rutiere la trecerile la nivel cu calea ferată faţă de perioada similară a anului trecut (majoritatea la intersecţia căii ferate cu drumuri comunale şi drumuri judeţene). Totodată, numărul persoanelor accidentate în evenimente rutiere produse la trecerile la nivel cu calea ferată a scăzut cu 14,3 la suta, iar numărul persoanelor decedate a scăzut cu 21,8 la suta. Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti, accidentele au produs şi pagube materiale, care au afectat patrimoniul companiilor feroviare şi al operatorilor de transport feroviar privat, fiind înregistrate 14 cazuri în care a fost avariată infrastructura feroviară, 21 în care au fost avariate locomotivele garniturilor de tren, 57 când s-a produs talonarea barierelor şi întârzieri ale 49 de trenuri. De asemenea, au fost distruse 13 autovehicule, iar 59 au fost avariate. Poliţiştii au constatat peste 3.500 de abateri în urma celor 240 de acţiuni desfăşurate pentru prevenirea accidentelor produse la trecerile la nivel cu calea ferată şi au ridicat, în vederea suspendării, 241 de permise de conducere şi 55 de certificate de înmatriculare. În această perioadă, s-au întocmit 24 de informări către primăriile comunale şi orăşeneşti, administratori ai unor segmente de drum public cu care se intersectează calea ferată, în vederea îmbunătăţirii sistemului de presemnalizare şi semnalizare rutieră şi încunoştinţării deţinătorilor de vehicule, privind riscurile la care se expun prin nerespectarea normelor rutiere instituite în aceste zone. Poliţia Română atrage atenţia tuturor conducătorilor auto asupra respectării regulilor de circulaţie la trecerile de nivel cu calea ferată! Semnalele luminoase şi acustice şi barierele sunt foarte importante, rolul lor fiind de a proteja viaţa conducătorilor auto şi de a evita producerea unor grave accidente rutiere. De asemenea, în zonele neprevăzute cu astfel de semnale conducătorul auto trebuie să se asigure temeinic înainte de a a proceda la traversarea unei treceri la nivel cu calea ferată! Stimaţi conducători auto, respectaţi-vă viaţa şi pe a celorlalţi ocupanţi ai autovehiculului pe care îl conduceţi! Cele câteva minute de aşteptare la barieră şi o asigurare temeinică la traversarea unei treceri la nivel cu calea ferată pot face diferenţa dintre un drum liniştit şi o tragedie! Trecerile la nivel cu calea ferată sunt adevărate capcane pentru şoferii imprudenţi !
Respectaţi semnalele luminoase şi acustice, barierele instalate la trecerile de nivel cu calea ferată şi asiguraţi-vă înainte de a face vreo manevră de traversare a unei treceri la nivel cu calea ferată! (Sursa IGPR)