600 de ani de atestare documentara a localitatii-erou Oituz

Anul acesta, se implinesc 600 de ani de atestare documentara a localitatii Oituz. In documentul dat de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun la 15 martie 1410, localitatea apare cu denumirea Grozasti, apoi, in 14 august 1479, pe timpul domnitorului Stefan cel Mare, cu numele Grozesti, si mult mai tarziu, din 1925, cu actualul nume Oituz.

Duminica, 15 martie, sub genericul „Memoria Oituzului”, manifestare deja intrata in traditie de-a lungul timpului, a avut loc  la Cimitirele Eroilor din Oituz si Poiana Sarata, un ceremonial militar-religios dedicat eroicelor lupte duse de Armata Romana la trecatorile Carpatilor Orientali din vara anului 1917. Asociatia Nationala “Cultul Eroilor” – Filiala Judeteana Bacau, din 1997, a reactivat traditia de comemorare a eroilor cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Oituz, precum si a bisericilor ortodoxa si romano-catolica din localitate. Data de 15 august, cand se praznuieste Adormirea Maicii Domnului, nu a fost deloc intamplatoare, deoarece Regina Maria, presedinta Societatii „Mormintelor Eroilor cazuti in Razboi”, participa permanent dupa incheierea Primului Razboi Mondial la Oituz , la manifestarile de comemorare a eroilor. Memoria documentelor ne dezvaluie locuri, nume si fapte eroice, care au dat Oituzului configuratia unei redute durabile in fata cotropitorilor. Pe aceste locuri eroice, se gasesc mormintele atator viteji si legendari eroi cazuti in lupta pentru cauza intregirii nemului romanesc. La umbra acestor monumente, morminte si cimitire ale luptei si jertfei poporului roman, urmasii gasesc puterea de a duce mai departe dragostea fata de pamantul pentru care au luptat si s-au jertfit inaintasii.

Primaria si Consiliul Local al Primariei Oituz, in colaborare cu Asociatia Nationala „Cultul Eroilor”, cu prilejul implinirii a 600 de ani de atestare documentara, a scos o emisiune de 100 de medalii jubiliare dedicata evenimentului. Confectionate din cupru aurit, cu diametrul de 70 mm si grosimea de 5 mm, medaliile au pe avers chipul domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei (1400-1432), iar pe revers, Monumentul Cavaleriei de pe Dealul Cosna si inscrisurile „Pe aici nu se trece” si „Localitate simbol al eorismului neamului romanesc”.

Tot cu acest prilej, Primaria si Consiliul Local au lansat „Monografia comunei Oituz”, a profesorului dr. Anton Cosa, o lucrare care, asa cum o prezinta autorul, „reprezinta un arc peste timp, prin care locuitorii de astazi din comuna Oituz isi vor cunoaste mai bine trecutul, putand astfel sa inteleaga mai bine prezentul si sa isi prefigureze cu intelepciune viitorul.”

„Bacaul Eroic”, prima revista de cultura, educatie patriotica si de cinstire a eroilor

Momentul inedit al evenimentului a fost lansarea primului numar al Revistei „Bacaul Eroic”, revista de cultura, educatie patriotica si de cinstire a eroilor, editata de Filiala Judeteana „Col. Corneliu Chiries” Bacau a Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor”. Aparuta in conditi grafice de exceptie, publicatia cuprinde, in cele 52 de pagini bogat ilustrate, articole ale unor reputati istorici militari si civili, documente inedite si panoramari ale activitatii filialei din ultima perioada.

Programul manifestarilor din 15 august a debutat la 10.30, la Cimitirul Eroilor din Oituz, cu un ceremonial militar-religios de comemorare a eroilor. La eveniment au participat prefectul judetului, Nicolae Olaru, vicepresedintele CJ, Dumitru Braneanu, reprezentantii Traditiei Cavalerilor, veterani de razboi, cadre militare in rezerva si retragere si presedintele Asociatiei Nationale “Culutul Eroilor”, col.(r) Petre Stoica. La initiatiativa primarului comunei Oituz, Ion Osolos, Consiliul Local a hotarat acordarea titlului de Cetatean de Onoare presedintelui Filialei Bacau a Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor”, col. (r) Paul Valerian Timofte. Acesta a declarat “nu vreau sa mor pana cand se va acorda prin lege comunei Oituz titlul de localitate-erou.” A fost prezenta muzica militara a Garnizoanei Focsani, iar garda de onoare a fost alcatuita din militari ai unitatilor Garnizoanei Bacau. Au fost depuse coroane de flori si a avut loc un program artistic al corului din localitate condus de profesorul Gheorghe Oprea. Consiliul Director al ANCE a depus o corona de lori la mormantul eroului locotenent Constantin Macarie, primul militar roman cazut in luptele pentru eliberare din aceste locuri, in noapte de 14-15 august 1916. Acelasi ceremonial a avut loc loc, de la ora 13.00, la Cimitirul Eroilor din Poiana Sarata. Aici, cimitirul a capatat o noua infatisare: au fost arborate cele sapte steaguri ale natiunilor europene care isi au eroii in acest cimitir. Prin grija preotilor din parohiile Oituz si Poiana Sarata, in parcela eroilor romani au aparut numele ostasilor cazuti. Dar ce este cel mai important, monumental-simbol al Oituzului – “Monumentul Cavaleriei” de pe Dealul Cosna – a fost restaurat in totalitate, iar pentru pelerin au fost construite 106 trepte care faciliteaza accesul. Este meritul Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor” si al Consiliului Local Oituz, care s-au implicat in aceasta laudabila munca. La Serbarea Campeneasca programata de la ora 15.00 la Hanul Codreanu-Oituz (Sarosa) au fost invitati Ansamblul Artistic „Busuiocul”, solisti si formatii profesioniste de muzica populara.

Cristi AIOANEI

Adauga un comentariu

*