„Suntem tara lui Impozit Voda!”

Pe timpul „dictatorului”, Adrian Paunescu scria o poezie „Tara lui Impozit Voda”. Si iata ca peste mai bine de 20 ani de la disparitia acelor vremuri, sunytem impozitati la sange de un Guvern iresponsabil. Se pare ca deviza lui Boc este „nu scapa nimeni neimpozitat”.  Dupa deciziile privind taierea cu 25 la suta  a salariilor, cu 15 la suta a ajutorului de somaj si a tuturor indemnizatiilor si majorarea cu 5 procente a TVA-ului, a venit randul taranilor. Acestia vor fi obligati sa plateasca impozite mai mari pe terenurile agricole dar si pe venitul obtinut din vanzarea produselor. Ministrul Finantelor a anuntat deja cresterea impozitului pe terenurile agricole. IN acest fel, taranul roman devine urmatoarea victima a  Guvernului Boc.  Lipsiti de idei si fara o viziune a viitorului Romaniei, guvernantii pedelisti pregatesc taxe noi si impozite mai mari pentru tarani. Primul impozit vizat este cel asupra terenurilor agricole. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a afirmat ca impozitele pe terenurile agricole ar trebui sa creasca de la inceputul anului viitor. Potrivit ministrului, cresterea impozitelor pe terenurile agricole va trebui decisa inainte de constructia bugetului pentru anul viitor si aplicata chiar de la inceputul lui 2011.

„Terenurile agricole sunt impozitate. Exista un impozit dar vreau sa-l facem consistent. Decizia de majorare trebuie adoptata in perioada urmatoare, adica inainte de constructia bugetului pentru anul viitor“, a afirmat Sebastian Vladescu, potrivit Agentiei Mediafax. Aceasta masura, practic, ar duce la falimentul zecilor de mii de fermieri vranceni. O alta decizie a guvernantilor a fost anuntata pentru terenurile agricole nelucrate. La finele saptamanii trecute, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat agentiei Mediafax ca sustine impozitarea suplimentara a terenurilor agricole nelucrate, dar ca aceasta masura este una cu implicatii politice, iar o decizie va fi luata doar in coalitie. „Impozitarea suplimentara a terenurilor agricole nelucrate este la stadiul de discutii. Am discutat-o informal atat la noi in minister, cat si cu Ministerul Finantelor. Fiind o masura de impozitare, nu poate fi propusa de noi ca proiect de act normativ, ci de catre Ministerul Finantelor“, a spus Dumitru. Proprietarii de terenuri arabile situate in extravilan platesc un impozit anual cuprins intre 36 de lei si 43 lei pe hectar, banii ajungand la bugetele locale.

Va fi majorat impozitului pe venitul din produsele agricole

Guvernantii pregatesc si un impozit mai mare asupra veniturilor din agricultura. In ultima sedinta de guvern a fost discutat un inventar al tuturor activitatilor care nu sunt impozitate prin cota unica si s-a constatat ca in aceasta categorie intra, printre altele, si veniturile din agricultura. Situatia centralizata a fost prezentata in Guvern de ministrul Finantelor, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca pentru orice venit trebuie introdusa cota unica de impozitare.  Veniturile din agricultura realizate prin valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, si distribuite catre unitati specializate pentru colectare ori de procedare industriala sunt impozitate prin retinere la sursa cu o cota de 2 la sutra aplicata la valoarea produselor livrate, impozitul fiind final. In urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu a declarat, la postul public de radio, ca introducerea cotei unice de impozitare pe orice fel de venit i se pare o solutie si ca Guvernul trebuie sa rezolve aceasta problema. O asemenea decizie ar insemna ca taranii sa plateasca 16 la suta din venitul obtinut prin vanzarea produselor agricole, ceea ce inseamna mult mai mult decat plateste, de exemplu, o firma profitabila. Un impozit de 16 la suta pe venitul obtinut din vanzarea produselor agricole nu ar mai tine cont de munca depusa de fermier si care este inclusa in pretul produselor. (D.M.)

Adauga un comentariu

*